Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

BMW X1 xDrive25e

Rheinmetall Lynx

Του Ηλία Ματζαβά

Η X1 xDrive25e, είναι το νέο μέλος των Plug-in υβριδικών μοντέλων της ΒMW.

Το υβριδικό συγκρότημα κίνησης αποτελείται από έναν τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης, που σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα αποδίδουν συνολική ισχύ 220 ίππων (ροπή 385 Nm). Η X1 xDrive25e όμως είναι και… τετρακίνητη, καθώς ο κινητήρας βενζίνης δίνει την κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας στον πίσω. Οι επιδόσεις, όπως αναμενόταν, είναι εξαιρετικές, με την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα να έρχεται σε 6,9΄΄, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 193 χλμ./ώρα.

Ως ηλεκτροκίνητη, η συγκεκριμένη Χ1, μπορεί να κινείται οικονομικά, αθόρυβα και με μηδενικούς ρύπους, με ταχύτητες ως και 135 χλμ./ώρα (MAX eDrive). Και στο υβριδικό πρόγραμμα λειτουργίας (AUTO eDrive) η κίνηση μπορεί να πραγματοποιείται με χρήση αποκλειστικά της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη διαφορά ότι από ένα επίπεδο ταχύτητας και πάνω (90 χλμ./ώρα) ενεργοποιείται και ο βενζινοκινητήρας. Η αυτονομία της μπαταρίας των 10 kWh, αρκεί για περίπου 52 χιλιόμετρα, η πλήρης επαναφόρτισή της μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 5 ώρες σε απλή οικιακή πρίζα ή σε 3,2 ώρες σε φορτιστή AC ισχύος 3,7 kW.

H φόρτιση της μπαταρίας μπορεί φυσικά να πραγματοποιηθεί και εν κινήσει από τον κινητήρα βενζίνης, αν ο οδηγός επιλέξει το ανάλογο πρόγραμμα οδήγησης (SAVE BATTERY). Η μέση κατανάλωση καυσίμου σε περίπτωση υβριδικής λειτουργίας είναι 1,7 λίτρα ανά 100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων CO2 περιορίζονται στα 39 γραμ./χλμ.

H BMW X1 xDrive25e απαλλάσσεται από το φόρο εταιρικής χρήσης, με την προτεινόμενη τελική λιανική τιμή να είναι 46.300 ευρώ.

Tags

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Close