Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Από UAV κι όχι τακτικό βαλλιστικό πύραυλο χτυπήθηκαν τα ρωσικά αποβατικά στο Μπερντιάνσκ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η επίθεση τις πρωινές ώρες της 24ης Μαρτίου σε αποβατικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού που ευρίσκοντο στον λιμένα του Μπερντιάνσκ, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όπως ήταν φυσικό. Όπως φαίνεται και στο οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, το πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων “ORSK” (BDK 69) κλάσεως “SARATOV” PR. 1171 (κατά ΝΑΤΟ κλάσεως “ALIGATOR”) επλήγη καίρια με αποτέλεσμα διαδοχικές εκρήξεις πυρομαχικών που προφανώς ξεφόρτωνε. Τα δύο άλλα αποβατικά, “NOVOCHERKASSK” και “CAESAR KUNIKOV” υπέστησαν και αυτά ζημιές, διαφορετικής εκτάσεως.

Οι περισσότερες αναφορές έκαναν λόγο για προσβολή από τακτικό βαλλιστικό πύραυλο OTR-21 Tochka-U, ωστόσο η εκδοχή αυτή θα πρέπει να αποκλειστεί για διαφόρους λόγους. Κατ’ αρχάς οι εικόνες βίντεο δείχνουν ότι τα πλοία δέχονται περισσότερα από δύο πλήγματα, χωρίς όμως οι αρχικές εκρήξεις να είναι ιδιαιτέρως μεγάλες, όπως θα έπρεπε από την εκτόνωση πολεμικής κεφαλής βάρους πλέον των 450 κιλών, στην περίπτωση του συγκεκριμένου όπλου.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι τα πλήγματα καταφέρονται ακριβώς επάνω στα πλοία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί από όπλο με ακρίβεια πλήγματος της τάξεως των 90-150 μέτρων, όπως στην περίπτωση των διαφόρων εκδόσεων του πυραύλου ORT-21 Tochka.

Καθώς εμφανώς τα πλήγματα είναι από σχετικώς μικρά όπλα και η ακρίβεια υψηλή, μπορούμε να υποθέσουμε με αυξημένη βεβαιότητα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από UAV, πιθανότατα Bayraktar TB2S. Με επιτήρηση εκ του ασφαλούς, ήταν δυνατός ο εντοπισμός στο κατάστρωμα των πλοίων παλετοποιημένων φορτίων, αφού φαίνεται ότι βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία εκφορτώσεως και τότε επιλέχθηκε η εκτόξευση κατευθυνομένων όπλων με ακρίβεια.

Την υπόθεση αεροπορικής επιθέσεως από UAV, ενισχύει το γεγονός ότι ως ναυτικός στόχος, το λιμάνι επιτηρείτο από μέσα του Ουκρανικού Ναυτικού, το οποίο όντως ήταν χρήστης του συγκεκριμένου UAV και είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Έκτοτε, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που επιθέσεις σε στόχους, αποδίδονται σε Bayraktar του Ουκρανικού Ναυτικού. Eξάλλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η επίθεση αποδίδεται από το Κίεβο στο Ουκρανικό Ναυτικό συγκεκριμένα ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka, είναι όπλο του στρατού.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close