Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άνοιγμα και του SAS στις γυναίκες ή πως οι Βρετανοί στρατηγοί την “έφεραν” στους πολιτικούς

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως, ο υπουργός Αμύνης της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε στις 25 Οκτωβρίου, ότι ακόμη και η πλέον επίλεκτη μονάδα Ειδικών Δυνάμεων, το 22ο Σύνταγμα SAS, “ανοίγει” για ένταξη γυναικών στις τάξεις του. Ο υπουργός Γκάβιν Ουίλλιαμσον, σε μια τυπική από πλευράς “πολιτικής ορθότητος” ανακοίνωση, δηλώνει «ευτυχής» περί αυτού που αποκάλεσε «πραγματικά καθοριστική στιγμή»… και ολοκλήρωσε με την πομπώδη φράση «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα προσδιορίζονται τώρα μόνο από την ικανότητα και όχι το φύλο»!
Πρόκειται για σαφώς πολιτική τοποθέτηση με σαφή λαϊκιστικό πρόσημο, που βεβαίως ελάχιστη επαφή έχει με την πραγματικότητα. Η στρατιωτική ηγεσία, μπορεί να συμμορφώνεται με την πολιτική της κυβερνήσεως, αποδεχόμενη την είσοδο γυναικών στις πλέον απαιτητικές μονάδες ωστόσο, είναι “καλυμμένη” σε μεγάλο βαθμό από τις προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει όσον αφορά την αυστηρότητα της επιλογής στελεχών, όχι μόνο για υπηρεσίες όπου απαιτείται η εθελοντική δήλωση αλλά και για το κύριο Όπλο του Πεζικού.
Ως προς τις Ειδικές Δυνάμεις, άπαντες γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο σε οποιαδήποτε γυναίκα να ανταπεξέλθει στην πλέον φημισμένη για την σκληρότητά της διαδικασία Επιλογής (Selection). Οι δοκιμασίες φυσικής καταστάσεως του 22ου SAS, αποβλέπουν στην ανάδειξη ατόμων με επιδόσεις περίπου υπεραθλητών, κατά πολύ δηλαδή υψηλότερες από τον μέσο όρο που διακρίνει προπονημένους άνδρες. Στο επίπεδο αυτό, θεωρείται αδύνατο να ανταποκριθεί οποιαδήποτε γυναίκα.
Διευκρινίζεται πάντως ότι η πύλη για την ένταξη γυναικών στις Ειδικές Δυνάμεις ήταν ανοικτή, για άλλες μονάδες όμως, όπως το Ειδικό Σύνταγμα Αναγνωρίσεως (Special Reconnaissance Regiment) ενώ το 22ο SAS παρέμενε “κλειστό”. Παρόλο που η φύση του SRR περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον τομέα των Πληροφοριών και ειδικώς της Αναλύσεως αυτών, υφίσταται και σε αυτό καθιερωμένο στάδιο Επιλογής του προσωπικού, που ως “κόσκινο” ξεχωρίζει τους πραγματικά πρόθυμους και ενδιαφερόμενους, από τους απλούς “θαυμαστές”.
Φυσικά τα στάνταρ στις δοκιμασίες φυσικής καταστάσεως των άλλων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, δεν προσεγγίζουν την αυστηρότητα του 22ου SAS. Ωστόσο, οι γυναίκες που θα περάσουν την Επιλογή, είναι άτομα με ιδιαίτερες επιδόσεις στον αθλητισμό και δεν έχουν καμμία σχέση με τον μέσο όρο γυναικών που αποζητούν επαγγελματική εξασφάλιση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά και εδώ, το στάδιο Επιλογής έχει διαφορετικές φάσεις, οπότε αναλόγως του σημείου στο οποίο φτάνουν οι υποψήφιοι, ανατίθενται και οι ειδικότητες. Το πλέον απαιτητικό και τελευταίο στάδιο, αυτό των “Υψωμάτων” (“Hill Phase”) είναι αδύνατο σχεδόν να το διέλθουν γυναίκες, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε υποστηρικτικές ειδικότητες, που τις κρατούν μακράν του πεδίου και τις ειδικότητες μάχης (“combat role”). Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση του “Stand Up Fail”, καθώς μπορεί ένας υποψήφιος να περάσει όλες τις δοκιμασίες αλλά για συγκεκριμένους λόγους, να τον απορρίψουν οι εκπαιδευτές.
Επειδή η τάση των πολιτικών κομμάτων να ενισχύουν με κάθε τρόπο την διείσδυση των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, έδειχνε ότι ελάμβανε επικίνδυνες διαστάσεις για το πλήρως επαγγελματικό βρετανικό Στράτευμα, η στρατιωτική ηγεσία φρόντισε ώστε να θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια φυσικής καταστάσεως στην Βασική Εκπαίδευση, με το εύγλωττο επιχείρημα της ρεαλιστικότερης ανταποκρίσεως στις πραγματικές απαιτήσεις του πεδίου της μάχης, που σε τελική ανάλυση σώζει ζωές. Η πολιτική ηγεσία δεν ήταν δυνατόν να αρνηθεί, για λόγους εθνικής κουλτούρας και υπευθυνότητος που επιτάσσει η στοιχειώδης αξιοπρέπεια.
Τοιουτοτρόπως, από το 2019 θα ισχύουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια στην Βασική Εκπαίδευση του Πεζικού, που αντιπροσωπεύει τον κορμό των δυνάμεων κρούσεως και διεξαγωγής επιχειρήσεων. Η εκτίμηση είναι ότι με βάση το νέο σύστημα, θα υπάρξει μία μηδαμινή παρουσία γυναικών στο Πεζικό, οι οποίες διαπιστωμένα λειτουργούν παρασιτικώς, όπως έχει αποδειχθεί σε όλες τις πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις (Αφγανιστάν, Ιράκ).
Είναι κοινό μυστικό ότι παρά την όποια προσπάθεια προβολής του ρόλου των γυναικών στα μέτωπα των επιχειρήσεων, αυτές ήταν απλώς αποσπασμένες σε υποστηρικτικό ρόλο και δεν αναλάμβαναν πολεμικές αποστολές. Φωτογραφίες και βίντεο με γυναίκες σε περιπολίες, ήταν απλή προπαγάνδα, αφού λόγω κλίματος και μεγάλου φόρτου μάχης, αδυνατούν να ακολουθήσουν τους άνδρες συναδέλφους τους. Στην πραγματικότητα, σε κάθε μετακίνηση προσωπικού, γινόταν πρόνοια από πλευράς διοικήσεως για ξεχωριστή διάθεση μέσου μεταφοράς αποκλειστικώς για τις γυναίκες.
Πριν ακόμη ο Στρατός συμμορφωθεί με την απόφαση εισόδου των γυναικών και στο Πεζικό, η Βασιλική Αεροπορία (RAF) προηγήθηκε, δίνοντας μια γεύση των όσων θα ακολουθήσουν. Δύο γυναίκες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο Σύνταγμα Βασιλικής Αεροπορίας (RAF Regiment) το οποίο αποτελεί το “πεζικό” της RAF και εκπαιδεύεται από όλες τις απόψεις σύμφωνα με τα δεδομένα του Πεζικού του Βρετανικού Στρατού. Επρόκειτο για μία πολίτη και μία γυναίκα ήδη υπηρετούσα σε άλλη μονάδα της RAF, οι οποίες εγκατέλειψαν, η πρώτη μάλιστα πριν καν την Βασική Εκπαίδευση 18 εβδομάδων, παρόλο που συστηματικώς οι εκπαιδευτές έκαναν τα “στραβά μάτια” λόγω διαταγών, όταν αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Μάλιστα η γυναίκα που συμμετείχε στην Βασική Εκπαίδευση, απαλλασσόταν από την συμμετοχή σε πορείες και όπου υστερούσε, απλώς δεν μετρούσε αυτό εις βάρος της… Ενώ οι άνδρες συνάδελφοι απερρίπτοντο αμέσως, η μοναδική γυναίκα “αφέθηκε” εκτός χρονικών ορίων και εκπληρώσεως αντικειμένων να προχωρά, μέχρι που η ίδια δήλωσε εγκατάλειψη τον περασμένο Μάιο, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει στην διαρκή πίεση (αϋπνία, μόνιμη κατάσταση μιζέριας) που ασκείται και από τους χαμηλόβαθμους εκπαιδευτές σε όλη την διάρκεια της εκπαιδεύσεως. Οι τελευταίοι, αφέθηκαν ανεπηρέαστοι στο έργο τους, παρόλο που οι ανώτεροί τους είχαν διαταχθεί να προσαρμοστούν στην όλη κατάσταση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βασική Εκπαίδευση δεν έχει σχέση με τις δοκιμασίες εισαγωγής στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προηγούνται και είναι τυπικές. Επιπλέον, η εκπαίδευση διαφέρει μεταξύ των Όπλων, αφού σε αυτήν του Πεζικού, οι φόρτοι μάχης που καλούνται να κουβαλήσουν στις πορείες οι εκπαιδευόμενοι, είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτούς που καθορίζονται στο πρόγραμμα Βασικής Εκπαιδεύσεως του Πυροβολικού, των Τεθωρακισμένων κ.λπ. Η Βασική Εκπαίδευση κλιμακώνεται από πλευράς δυσκολίας σε βάθος χρόνου και κάθε υποψήφιος έχει τρεις ευκαιρίες να την περάσει. Εάν αποτύχει και στις τρεις, χαρακτηρίζεται “ανεπίδεκτος εκπαιδεύσεως” και επιστρέφει στην πολιτική ζωή.
Όλα δείχνουν ότι παρά την πολιτική κίνηση για είσοδο των γυναικών σε κάθε μονάδα των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η αυστηρώς επαγγελματική προσέγγιση στα ζητήματα Επιλογής και Βασικής Εκπαιδεύσεως που εξασφάλισε η στρατιωτική ηγεσία, θα μηδενίσει την επιζήμια παρουσία τους στις μονάδες Πεζικού και τις Ειδικές Δυνάμεις αιχμής.

Related Articles

Back to top button