Αναγκαιότητα για ατομικά υλικά, θερμικές διόπτρες και ταχύπλοα για τις Ειδικές Δυνάμεις
Εξελίξεις φαίνεται ότι υπάρχουν προς την απόκτηση νέων υλικών που θα βοηθήσουν το προσωπικό του Στρατού Ξηράς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό ζήτημα.
Είναι φανερό ότι το μεταναστευτικό ως φαινόμενο εξελίσσεται στο Αιγαίο (και αυτό έχει φανεί με τις αθρόες αφίξεις από καλοκαίρι) με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες εξ αυτού. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, δικαιολογημένα ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τοπικούς φορείς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, ελήφθη η απόφαση περεταίρω εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια ενίσχυσης των μέτρων επιτηρήσεως. Στις συσκέψεις αυτές, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προειδοποιούσε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι το να επιστρατευτούν ακόμη και οι Ειδικές Δυνάμεις, περισσότερο μοιάζει ως «σκιάχτρα που προσελκύουν τα πουλιά, παρά τα διώχνουν».
Το επανέλαβε και ο ίδιος ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την πρόσφατη ενημέρωση που έγινε προς τους στρατιωτικούς συντάκτες. Αυτό πάντως δεν αναιρεί την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να απασχολήσει τις Ειδικές Δυνάμεις, θεωρώντας ότι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση μιας ακόμη κρίσης σε ειρηνική περίοδο. Η συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων εστιάσθηκε στην χρησιμοποίηση 10 ταχυπλόων σκαφών Magna 960 με Αμφιβίους Καταδρομείς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία επί της ουσίας πέρα από την παρουσία προς αποτροπή προσεγγίσεως λέμβων με λαθρομετανάστες, το μόνο που επιτρέπεται να κάνουν εφόσον εντοπίσουν κάποια κίνηση, είναι να ενημερώσουν το Λιμενικό Σώμα. Η όλη κατάσταση απλώς επιβαρύνει προσωπικό και μέσα, πέραν των εξόδων για καύσιμα.
Επιπροσθέτως πριν λίγες ημέρες ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ανακοίνωσαν μια δέσμη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων, όπως αποφασίσθηκε στις 8 Νοεμβρίου, διατέθηκαν 14 εκατ. ευρώ στο ΓΕΣ, ΓΕΝ και Λιμενικό Σώμα, για επίλυση άμεσων αναγκών, όσον αφορά την βελτιστοποίηση των υποδομών παρατηρητηρίων, προκειμένου να βελτιωθούν οι ικανότητες επιτηρήσεως των έναντι Μικρασιατικών παραλίων και να μεταβιβάζονται πληροφορίες από τα στρατιωτικά παρατηρητήρια στο Λιμενικό Σώμα.
Με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, θα προσφερθούν στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ως δωρεά 10 ταχύπλοα σκάφη, με ταχεία παράδοση εντός των επομένων μηνών. Παρόμοιες κινήσεις στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει σε μικρότερη κλίμακα, αφορώντας μεμονωμένες δωρεές εφοπλιστών με καταγωγή από νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και προς αμφίβιες δυνάμεις των νησιών. Αυτές όμως δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες, που φυσικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας.
Οι προτάσεις για αναβάθμιση εξοπλισμού
Και ενώ βρισκόμαστε πλέον στη χειμερινή περίοδο, οι απαιτήσεις για το προσωπικό αυξάνονται λόγω καιρικών συνθηκών -παράλληλα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις- με αποτέλεσμα να μελετώνται μέτρα για την κάλυψή τους, που μπορούν να επιτευχθούν με σχετικά οικονομικό τρόπο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέβαλαν σχετικές εισηγήσεις που αφορούν αύξηση του βαθμού επάνδρωσης των μονάδων με προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Παράλληλα, προτάθηκε η προμήθεια συγκεκριμένων υλικών που είναι απαραίτητα για το προσωπικό που επανδρώνει ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιούνται στην επιτήρηση συνόρων για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Έμφαση δίνεται σε ατομικά υλικά για προφύλαξη από καιρικά φαινόμενα, ατομικά μέσα παθητικής προστασίας και όργανα νυκτερινής παρατήρησης που απαιτείται να διαθέτουν τα στελέχη που επιφορτίζονται με αυτές τις αποστολές. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται όπως πληροφορηθήκαμε και προμήθειες στολών στεγανού τύπου, ώστε να παρέχεται προστασία στο προσωπικό κατά την εκτέλεση πολύωρων πλεύσεων. Επίσης, έχουν ζητηθεί ποσότητες ελαφρών κρανών τύπου “High Cut”, με ενσωματωμένη βάση διόπτρας νυκτερινής όρασης, ώστε κατά τη διάρκεια των πλεύσεων το προσωπικό να εκτελεί παρατήρηση με άνεση κινήσεων.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απαίτηση που υφίσταται για προμήθεια συσκευών θερμικής απεικόνισης με δυνατότητα καταγραφής και μεταφοράς εικόνας ενώ επιπλέον ζητούμενο είναι η δυνατότητα προσαρμογής σε πολυβόλα που φέρουν τα ταχύπλοα, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα παρατήρησης και εντοπισμού ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Το ζήτημα ανανέωσης του στόλου ταχέων σκαφών
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό του επιχειρησιακού φόρτου που έχει προστεθεί στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, είναι ότι από το Σεπτέμβριο που ελήφθη η απόφαση συμμετοχής τους προς ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης, τα ταχύπλοα Magna 960 έχουν ξεπεράσει συνολικώς τις 1.000 ώρες πλεύσεως, με τις περισσότερες εξ αυτών (700 ώρες) να αφορούν μόνο πλεύσεις περιπολίας στο πλαίσιο του μεταναστευτικού! Αυτό συνεπάγεται σοβαρή καταπόνηση των σκαφών και των κινητήρων τους, μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Το γεγονός αυτό είναι προφανές οτι δημιουργεί επιπλέον απαιτήσεις για ενίσχυση του στόλου των πλωτών μέσων των Ειδικών Δυνάμεων.
Τα 23 χρόνια που εχουν συγκεντρώσει σε υπηρεσία τα υφιστάμενα Magna 960, ναι μεν έχουν βγάλει “ασπροπρόσωπα” τα πληρώματα αλλά είναι απολύτως εμφανής η ανάγκη για ανανέωση του στόλου που αποτελεί κύριο μέσον ταχείας μεταφοράς επίλεκτων τμημάτων όπου απαιτηθεί, τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.