Αμυντική συνεργασία με την Μεγάλη Βρετανία;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στις 2 Φεβρουαρίου στην Μεγάλη Βρετανία, βρετανικές πηγές αναφέρθηκαν στην κοινή πρόθεση συνάψεως “στρατηγικής εταιρικής σχέσεως”, η οποία θα καλύπτει μεταξύ άλλων και συνεργασία στον τομέα της Άμυνας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι μετά την συγκεκριμένη επίσκεψη, επικαιροποιείται κείμενο το οποίο είχε ετοιμασθεί ήδη, για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.
Συνήθως η έννοια της αμυντικής συνεργασίας περιστρέφεται γύρω από κοινές δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων αλλά ίσως πλέον θα πρέπει να τεθεί και από ελληνικής πλευράς ένα πλαίσιο υποστηρίξεως της αναπτύξεως σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Υπάρχουν πεδία στα οποία εταιρείες και των δύο χωρών ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν συμβάσεις.
Ενδεικτικώς, από ελληνικής πλευράς, η INTRACOM DEFENSE έχει προωθήσει τα τελευταία έτη στην Μεγάλη Βρετανία τις καινοτόμες λύσεις της στους τομείς των υβριδικών συστημάτων ενέργειας. Το σύστημα GENAIRCON που σχεδίασαν Έλληνες μηχανικοί για την διαχείριση ενέργειας οπλικών συστημάτων σε τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ. έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Βρετανικού Στρατού, που ήδη το δοκίμασε εκτενώς στο πλαίσιο της ασκήσεως πειραματικών δοκιμών καινοτόμων συστημάτων Army Warfighter Experiment 2018. Οι θετικές εντυπώσεις, δημιουργούν προοπτικές για πωλήσεις στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ υφίσταται πλέον και βιομηχανική συνεργασία μέσω συμφωνίας που υπεγράφη με την βρετανική Marshall Aerospace and Defence Group, μερικές ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Λονδίνο. Προοπτικές υπάρχουν φυσικά και για άλλα πετυχημένα προϊόντα της IDE, όπως το σύστημα επικοινωνιών WiSPR κ.λπ. που μπορούν να ενσωματωθούν σε τεθωρακισμένα, είτε υφιστάμενα που θα αναβαθμιστούν είτε νέα υπό ανάπτυξη.
Άλλη ελληνική εταιρεία που επιχειρεί διείσδυση στην βρετανική αγορά, είναι η EODH. Η εταιρεία αυτή που ειδικεύεται στον τομέα της προστασίας τεθωρακισμένων, βρίσκεται σε συζητήσεις με την βρετανική πλευρά στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας 500 τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer (8×8) με προαίρεση 300 επιπλέον, για τον Βρετανικό Στρατό. Η ελληνική εταιρεία, ως προτιμητέος συνεργάτης της γερμανικής KMW που κατασκευάζει το Boxer, είναι υποψήφια για την ανάληψη παραγωγής του συνόλου των πακέτων θωρακίσεως των οχημάτων που θα αγοράσει η Μεγάλη Βρετανία και τυχόν επιλογή της, θα την οδηγήσει στην ίδρυση σε αυτή την χώρα θυγατρικής, με σκοπό την μεταφορά βιομηχανικού έργου, όπως απαιτεί η βρετανική νομοθεσία σε μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτό το διάστημα, αναμένεται η ανακοίνωση της επιλογής.
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν εθνικές προτάσεις από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των πολιτικών συμφωνιών με την Μεγάλη Βρετανία. Εξάλλου, βρετανική εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη και αν η υποψηφιότητα αυτή δεν είναι ισχυρή και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιλογής, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αναθέσεως συμβάσεως για άλλες δύο ΤΠΚ τύπου Super Vita βρετανικής προελεύσεως. Μια σχετική κουβέντα και μόνο, του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς τον Βρετανό ομόλογό του, θα είχε αξία, δεδομένης της σημερινής συγκυρίας, για να γίνει η αρχή.
Είναι καλό πλέον η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να αρχίσει να αποτελεί μέρος στις όποιες προσπάθειες συσφίξεως των σχέσεων με φίλες και συμμαχικές χώρες. Επί της προηγουμένης κυβερνήσεως, έγιναν θετικά βήματα ως προς την “απενοχοποίηση” της κρατικής υποστηρίξεως επιχειρηματικών ανοιγμάτων ελληνικών αμυντικών εταιρειών σε ξένες αγορές. Η Αμυντική Βιομηχανία δεν είναι μόνο κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, οι στόχοι των οποίων μπορούν να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τους ευρύτερους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, συνεπώς αποτελούν εκ των πραγμάτων “όπλα” και διαπραγματευτικά “χαρτιά” στα χέρια της κυβερνήσεως.
Επέλαση KMW και Leopard 2 με πακέτα θωρακίσεως της ελληνικής EODH