Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Αερομεταφορά τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη με Α400Μ μέσω Τυνησίας;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Τυνησία στις 25 Δεκεμβρίου, αεροσκάφος τακτικών μεταφορών Α400Μ Atlas (17-0080) της Τουρκικής Αεροπορίας, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τύνιδος. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει στρατηγικές ικανότητες μεταφοράς, λόγω της μεγάλης μεταφορικής ικανότητος (37.000 κιλά) και της αυτονομίας, που ανέρχεται ενδεικτικώς σε 3.300 χλμ. με μέγιστο φορτίο. Στις 27 Δεκεμβρίου, δύο ακόμη Α400Μ της Τουρκικής Αεροπορίας (13-0009 και 14-0028), διερχόμενα στο τελικό σκέλος από το FIR Ρώμης, προσγειώθηκαν στην Τύνιδα κι επέστρεψαν στην Τουρκία.

26 Δεκεμβρίου 2019: Η πτήση του Α400Μ (17-0080) στην Τύνιδα.

Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών μεταφορών της Τουρκίας σε μια γειτονική χώρα της Λιβύης με την οποία υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στις 27 Νοεμβρίου κι εν μέσω διαρροών – δηλώσεων περί αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων, μόνο ένα πράγμα μπορεί να αφορούν: την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων που προορίζονται μέσω Τυνησίας να διαπεραιωθούν στην Λιβύη.

27 Δεκεμβρίου 2019: Οι πτήσεις των Α400Μ (13-0009) και (14-0028) στην Τύνιδα.

Στις 27 Δεκεμβρίου, ανταπόκριση των Selcan Hacaoglu και Samer Al-Atrush για το Blooberg αναφέρει ότι, Η Τουρκία προετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα και ναυτικές δυνάμεις για την υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβερνήσεως της Λιβύης, που από κοινού με την σχεδιασμένη προώθηση Σύρων ανταρτών υποστηριζόμενων από την Άγκυρα, θα νικήσουν τον ισχυρό άνδρα Χαλίφα Χαφτάρ“.

Επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Άγκυρα εκπαιδεύει και συντονίζει στο έδαφος της Λιβύης στρατιώτες του καθεστώτος Σαράτζ ενώ σκοπεύει να στείλει ναυτικές μονάδες για την εξασφάλιση της Τριπόλεως. Η τελευταία αναφορά μπορεί να υποτεθεί με ασφάλεια ότι θα αφορά και αμφίβιες δυνάμεις για την αποβίβαση στρατευμάτων που θα εξασφαλίσουν την Τρίπολη και θα εκδιώξουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, ανατρέποντας την στρατιωτική κατάσταση στην Λιβύη.

Το Bloomberg αναφέρει ότι Τουρκμένοι αντάρτες που μάχονται στην Συρία στο πλευρό της Τουρκίας, προετοιμάζονται για να ενισχύσουν άμεσα την άμυνα της Τριπόλεως, σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο, ο οποίος επίσης ζήτησε ανωνυμία. Κατά τον ίδιο, αρχικώς ο Σαράτζ δεν συμφωνούσε με αυτή την ιδέα αλλά υπό την πίεση της προωθήσεως των δυνάμεων του Χαφτάρ στην Τρίπολη, την αποδέχθηκε.

27 Δεκεμβρίου 2019: Η επιστροφή του Α400Μ (14-0028) από την Τυνησία, μέσω Ιταλίας και προφανώς Ελλάδος, στην Τουρκία.

Προφανώς το ζητούμενο είναι η αποστολή τουρκικών τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά επισήμως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, διότι πρέπει προηγουμένως να ληφθεί η έγκριση της τουρκικής Βουλής, κάτι που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Ιανουάριο. Αυτό είναι το τυπικό μέρος μόνο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τουρκία θέτει όρους για να στείλει τακτικά στρατεύματα, μεταξύ των οποίων η συγκρότηση μια επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης της Λιβύης για αντιμετώπιση κάθε απειλής, η παραχώρηση όπλων, αεροσκαφών, οχημάτων και πλοίων, η συμφωνία για διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών αντιτρομοκρατικής φύσεως, όπως και επιχειρησιακή συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα. Η επιβολή μόνιμης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη, είναι προφανής επιδίωξη της Άγκυρας. 

Εκ των ανωτέρω, μπορεί να υποτεθεί ότι η “αερογέφυρα” των τουρκικών Α400Μ σηματοδοτεί πιθανώς την έναρξη αερομεταφοράς Τουρκμένων ανταρτών (πιθανώς μεταξύ τους και ένας αριθμός Τούρκων των Ειδικών Δυνάμεων με άλλες ταυτότητες) που θα διοχετευθούν στην Λιβύη. Η πράξη συνιστά σαφή συνεργασία της Τυνησίας με την Τουρκία και επισημαίνει ότι οι επίσημες δηλώσεις δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Με μία πτήση Α400Μ μπορούν να μεταφερθούν περί τα 200 άτομα, χωρίς εξοπλισμό και υλικά.

Δεδομένου ότι Τουρκμένοι και άλλοι αντάρτες, όπως και στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μπορούν να μεταφερθούν ως “πολίτες”, ταξιδεύοντας με πολιτικές αερογραμμές στην Τυνησία, οι πτήσεις των Α400Μ μπορεί να μεταφέρουν βαρύ υλικό, όπως τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ.

Ενδεικτικές διαμορφώσεις μεταφοράς βαρέων φορτίων με το Α400Μ Atlas.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close