Buk, τεθωρακισμένα, ελεύθεροι σκοπευτές και ηλεκτρονικός πόλεμος στο “μικροσκόπιο” του Πενταγώνου
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν να διδαχθούν πολλά από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Αυτό δηλώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέντε χρόνια μετά την κατάρριψη της Πτήσης ΜΗ-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα το θάνατο 298 επιβατών.
Όπως αποκαλύπτεται, η συνεχιζόμενη σύρραξη μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, αποτελεί «πεδίο» πλούσιων διδαγμάτων για τις ΗΠΑ, σε οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο σύγκρουσης με ρωσικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον George P. Kent, αναπληρωτή υπουργού του τμήματος που αφορά την Ευρώπη και την Ευκρασία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, oι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύουν τους ρωσόφωνους αυτονομιστές σε τακτικές δράσης ελεύθερων σκοπευτών, στο πλαίσιο ειδικού Σχολείου που έχει την ιδιαιτερότητα ότι διεξάγεται -όχι στα μετόπισθεν- αλλά στην πρώτη γραμμή των μαχών στην Ουκρανία. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το υλικό που χρησιμοποιούν πρώτα εκεί εμφανίζεται μετά σε άλλα σημεία θερμών αντιπαραθέσεων, όπως η Συρία.
«Απλώς τα δοκιμάζουν πρώτα στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος επιβλέπει τις εξελίξεις στο διπλωματικό μέτωπό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ με αφορμή την συμπλήρωση 5 ετών από την κατάρριψη της Πτήσης ΜΗ-17 που έγινε στις 17 Ιουλίου 2017, ο Kent αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την έρευνα που διεξάγεται και μέχρι στιγμής έχει αναδείξει 4 κύριους υπόπτους που κατηγορούνται για κατά συρροή δολοφονίες των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους.
Πρόκειται για τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό, με επικεφαλής τον ρωσικής καταγωγής Igor Girkin που εμφανίζεται ως «υπουργός Άμυνας» της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ». Ουσιαστικά ο Girkin είναι ο επικεφαλής μιας ένοπλης ρωσόφωνης αυτονομιστικής οργάνωσης που δρα στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με την επιτροπή που διερευνά ποινικά την υπόθεση (της οποίας ηγείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ολλανδίας) ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε κύρια εμπλοκή στην αγορά ενός αντιαεροπορικού συστήματος Buk M-1 από την Ρωσία, τον χειρισμό του οποίου στη συνέχεια ανέλαβαν 4 στρατιώτες από την 53η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικής Άμυνας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί ήταν που άνοιξαν πυρ εναντίον της μοιραίας Πτήσης ΜΗ-17, η οποία θεωρήθηκε λανθασμένα ότι επρόκειτο για ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι η ανάπτυξη του συστήματος Buk M-1 που κατέρριψε το επιβατικό αεροσκάφος έγινε χάρη στην εμπλοκή ανώτερων αξιωματούχων του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αλλά και στελεχών της υπηρεσίας πληροφοριών (GRU). Κάτι φυσικά που η Ρωσία επανελλειμένως έχει αρνηθεί, όπως επίσης απορρίπτει την εμπλοκή του Girkin ως υπεύθυνου.
Όλο το περιστατικό αποτελεί case study για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και το Πεντάγωνο, αναφορικά με την «ανορθόδοξη» χρήση συστημάτων από τη Ρωσία όπως το Buk Μ-1 αλλά και άλλων, που δοκιμάζονται εκτεταμένα τα τελευταία 5 χρόνια στην Ουκρανία.
Επίσης, μια ειδική περίπτωση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον είναι η επιχείρηση κατάληψης 3 πλοίων του Ουκρανικού Ναυτικού από ρωσικές δυνάμεις στο στενό του Kerch, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Αζοφική Θάλασσα. Σημειώνεται ότι τα ουκρανικά πληρώματα παραμένουν μέχρι σήμερα σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Μελετώντας το προφίλ των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι αναλυτές του Πενταγώνου έχουν υπογραμμίσει την επικινδυνότητα του δόγματος χρήσης συμβατικών δυνάμεων, όπως Μηχανοκίνητο Πεζικό που υποστηρίζεται από άρματα μάχης και Ειδικές Δυνάμεις, σε συνδυασμό με παραστρατιωτικούς σαμποτέρ, εκτελεστές – ελεύθερους σκοπευτές και χρήση Ηεκτρονικού Πολέμου και ψηφιακών επιθέσεων, που μετατρέπουν την πληροφορία σε «όπλο».
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, αποκαλείται πλέον και ως “Υβριδικός Πόλεμος” (“Ηybrid Warfare”). Σημειώνεται ότι ακόμη και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες με ορισμένες από τις παραπάνω απειλές. Όπως ανέφερε τον Απρίλιο του 2018 ο ίδιος ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ Στρατηγός Raymond A. “Tony” Thomas III, ομάδες SOF των ΗΠΑ «στοχοποιήθηκαν» από ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν στο έδαφος της Συρίας με τον διοικητή της USSOCOM να χαρακτηρίζει την περιοχή ως «Το πλέον εχθρικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τις απειλές ηλεκτρονικού πολέμου σε ολόκληρο το κόσμο»!
Γι’ αυτό και η προσπάθεια που συνεχίζεται από την Ουάσιγκτον για την εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν ρωσικές απειλές, αποτελεί μια άριστη ευκαιρία προς απόκτηση γνώσεων και από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο τρόπος που διεξάγουν επιχειρήσεις οι Ρώσοι στην Ουκρανία, έχει αλλάξει κατά πολύ από την εποχή της εισβολής στη Γεωργία το 2008 και γι’ αυτό ό,τι καταγράφεται αναλύεται, αφού έχει εφαρμογή και σε άλλες συρράξεις όπως αυτή στη Συρία.
Στο επίκεντρο των αναλύσεων του Πενταγώνου όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, βρίσκονται: «Ο τρόπος που μάχονται οι Ρώσοι, ο εξοπλισμός τους, οι τακτικές και οι τεχνικές που εφαρμόζουν στο πεδίο της μάχης».