Προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ για το F-35 -«Θυμηθείτε το Βιετνάμ»
Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχηγού της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) Πτεράρχου Dave Goldfein ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξήρε τις ικανότητες του F-35 Lightning II. Σε σχετικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Μόσχα απάντησε ως εξής: «Αν η Ρωσία εντόπιζε ένα F-35 να πετάει μέσα στον εναέριο χώρο της, θα θέλαμε να στείλουμε στον Αρχηγό της Αμερικανικής Αεροπορίας το εξής μήνυμα με δύο λέξεις – “Θυμήσου το Βιετνάμ”»!
To ρωσικό μήνυμα που αντικατοπτρίζει την «ψυχροπολεμική» τροπή που έχουν λάβει οι σχέσεις των υπερδυνάμεων, έγινε μετά από ομιλία του Αρχηγού της USAF στο Ινστιτούτο Brookings, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η Κίνα, η Ρωσία ή κάποιος άλλος αντίπαλος σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο δει ποτέ ένα F-35 μέσα στον εναέριο χώρο του, θα ήθελα να τους στείλω ένα μήνυμα με δύο λέξεις – “Είμαστε εδώ”»!
Η ομιλία όμως είχε και ενδιαφέρουσα συνέχεια καθώς ο Αμερικανός πτέραρχος διευκρίνισε: «Αν δουν ποτέ ένα F-35 -κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο- δεν θα είναι ποτέ μόνο του αλλά θα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου κρούσης»!
Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι πυροδότησε την ρωσική αντίδραση μέσω Twitter της πρεσβείας της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, που “ανταποδίδει” με μια μάλλον αναμενόμενη απειλή, δηλαδή την κατάρριψη των αμερικανικών μαχητικών σε περίπτωση που εντοπιστούν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.
Το Twitter της Μόσχας συνοδεύτηκε και από ένα μικρό βίντεο στο οποίο βλήματα SAM καταρρίπτουν εναέριους στόχους. Οι εικόνες αυτές ξύπνησαν μνήμες από την κατάρριψη της πτήσης MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλιο του 2014 στην Ουκρανία, όταν επλήγη από σύστημα SA-17 Buk, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους Ρώσοι αυτονομιστές, και το οποίο είχαν προμηθευτεί απευθείας από τη Μόσχα.
'If a Russia… ever was to see an F-35 inside its airspace', we would love to send Chief of Staff of the @usairforce Gen. David L. Goldfein 'message with two words' — ‘remember Vietnam'
'An F-35 will never be alone'↘️ pic.twitter.com/hcgg7aJzG1— Russian Embassy in USA 🇷🇺 (@RusEmbUSA) February 22, 2019
Τέτοιες δηλώσεις έχουν να γίνουν από τη δεκαετία του 1980, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στην κορύφωσή του και φυσικά καταδεικνύει τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που προσδίδει το F-35 στις ΗΠΑ, λόγω της ικανότητάς του να μην εντοπίζεται εύκολα από συστήματα επίγειας αεράμυνας και εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη. Κάτι που προβληματίζει ήδη και την ΠΑ, εφόσον μάλιστα η Τουρκική Αεροπορία γίνει τελικά αποδέκτης του F-35 και αρχίσει η μεταφορά μαχητικών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Είναι σαφές ότι μετά και από τις επιτυχημένες αερομαχίες στην πρώτη Red Flag του 2019, στις οποίες το F-35 κυριάρχησε καθολικά έναντι μαχητικών F-16 και F-15, η USAF θεωρεί πλέον ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει με περισσότερο επιθετικό τρόπο το νέο μαχητικό 5ης γενιάς σε επιχειρήσεις στην Βόρειο Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή, εκμεταλλευόμενη τις ικανότητες Stealth που το διακρίνουν.
Ο ίδιος ο Goldfein ανέφερε σχετικά με το ρόλο του F-35: «Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Lightning II είναι ότι μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες στο πεδίο της μάχης και να τις παρουσιάσει σε μια διευκρινισμένη εικόνα στον πιλότο. Αυτό δεν γίνεται από κανένα άλλο μαχητικό. Αναμένεται λοιπόν να δράσει ως ‘’πασαδόρος’’για όλη την υπόλοιπη ομάδα, με τον χειριστή να λαμβάνει αποφάσεις αφού θα έχει αξιολογήσει όλες τις πιθανές επιλογές και επιπλοκές, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».
Επιπλέον τόνισε ότι η προηγμένη επιβιωσημότητα του F-35 σε επικίνδυνα περιβάλλοντα θα προέρχεται ακριβώς από το συγκερασμό των χαρακτηριστικών Stealth με την ικανότητα ταχύτατης συλλογής και συνδυασμού πληροφοριών, χωρίς την ενδιάμεση παρέμβαση του πιλότου, ικανότητα η οποία αξιολογείται ως «άνευ προηγουμένου».
Βεβαίως η ρωσική απάντηση είναι σαφής όταν αναφέρεται στον Πόλεμο του Βιετνάμ όταν οι ΗΠΑ έχασαν 1.737 αεροσκάφη από εχθρικά πυρά σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων εξόδων πάνω από το Νότιο και Βόρειο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος, κατά την περίοδο 1967-1974.
Αυτό το ιστορικό παράδειγμα υπονοεί ότι αντίστοιχες οδυνηρές απώλειες θα μπορούσαν να επαναληφθούν πάλι από ρωσικά συστήματα αεράμυνας, όπως το S-300 και ιδίως το S-400, το οποίο θεωρείται ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Η ανάπτυξή του από τη Μόσχα σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας μετά την κατάρριψη του Su-24 από τουρκικό F-16C, επέβαλε ουσιαστικά πλήρη αποκλεισμό σε ένα μεγάλο μέρος του συριακού εναερίου χώρου, αποτρέποντας την είσοδο και σε μαχητικά του Αμερικανικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, τα οποία επιχειρούσαν μέχρι τότε ανενόχλητα.