Αξιωματούχος των ΗΠΑ αποκαλύπτει τις πραγματικές «προθέσεις» για Τουρκία, Συρία, Κούρδους και τους S-400
Μεταστροφή στην αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με τους κούρδους μαχητές του YPG στη Συρία, αποκαλύπτουν οι δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές η Ουάσιγκτον διατηρεί « προσωρινές σχέσεις και συναλλαγή σε τακτικό επίπεδο» ενώ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ «αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία», υποστηρίζοντας την «διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».
Οι πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για τους Κούρδους «συμμάχους»
Στο πλαίσιο των δηλώσεων του Αμερικανού ανώτατου αξιωματούχου – που ας σημειωθεί ότι δεν κατονομάζεται – σημειώνεται ότι η διαφορά των σχέσεων των ΗΠΑ με το YPG σε σχέση με την Τουρκία είναι «θεμελιώδης» καθώς στηρίζεται στην προσωρινή επιδίωξη για τη νίκη του ISIS. Αντιθέτως οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας είναι σχέσεις συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με αμοιβαίες υποχρεώσεις και βάθος δεκαετιών. Κατά συνέπεια όπως αναφέρεται «δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης».
Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα ο Αμερικανός αξιωματούχος έφτασε στο σημείο να δηλώσει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, “ουδέποτε θα υποστηρίξει ή θα συμμετέχει στην δημιουργία ενός νέου κρατιδίου μέσα στο έδαφος της σημερινής Συρίας”!
Επιπλέον απορρίπτει ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει απόκλιση μεταξύ της στρατηγικής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ «CENTCOM» (που ελέγχει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή) και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης «EUCOM» συγκριτικά με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας. Αντιθέτως διευκρινίζεται ότι – σε κάθε περίπτωση – η γραμμή για την στρατηγική των ΗΠΑ και την Εθνική Ασφάλεια είναι ενιαία και χαράσσεται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που είναι παράλληλα Αρχιστράτηγος των Αμερικανικών Ε.Δ.
Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ υποστηρίζουν στρατιωτικά και διατηρούν συμμαχία με τις δυνάμεις τις συριακής αντιπολίτευσης (SDF). Μια οργάνωση η οποία αποτελείται κυρίως από μαχητές κουρδικής καταγωγής του YPG για την καταπολέμηση των ισλαμιστών του ISIS. Το πρόβλημα είναι ότι η Άγκυρα χαρακτηρίζει το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση με απευθείας διασυνδέσεις με το PKK, που δρα εναντίον του Τουρκικού Στρατού στην Ν.Α Τουρκία. Η κατάσταση αυτή αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον..
Οι «πραγματικοί ιδιοκτήτες» της Βορειοανατολικής Συρίας
Απαντώντας στο ερώτημα ποια θα είναι η αμερικανική αντίδραση σε περίπτωση μιας επιθετικής επιχείρησης του Τουρκικού Στρατού ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε λέγοντας ότι: « Η Τουρκία έχει σοβαρές απειλές για την ασφάλεια της οι οποίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τις ΗΠΑ». Από την άλλη μεριά ξεκαθάρισε ότι αυτοί οι προβληματισμοί μπορούν να επιλυθούν «με άλλα μέσα πλην μιας στρατιωτικής επιχείρησης» στο πλαίσιο μιας «συνολικής λύσης» που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια σταθερότητα στη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, έχουν κατά καιρούς προβεί σε δηλώσεις περί επέκτασης της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει η Άγκυρα στην Συρία, σε μεγαλύτερο βάθος και έκταση από την περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις του YPG ανατολικά του Ευφράτη, «εάν η απειλή συνεχιστεί».
Γι αυτό και στη συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημειώνει ότι οι δύο χώρες ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν πετύχει πολλά στη Βόρεια Συρία επιβάλλοντας ασφάλεια στην συριακή επαρχία Manbij, με συντονισμένες περιπολίες στρατιωτικών δυνάμεων. Παραδέχτηκε πάντως ότι η διαδικασία αυτή «είναι δύσκολη» καθώς διεξάγεται σε ένα «πολύ επικίνδυνο μέρος».
Η συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για την συγκεκριμένη περιοχή επετεύχθη τον Ιούνιο με την προοπτική απόσυρσης των δυνάμεων του YPG από τη Βόρεια Συρία οι οποίες θα αντικατασταθούν από μικτές στρατιωτικές περιπόλους του Στρατού των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την επιβολή ασφάλειας.
Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Άγκυρας Μεσούτ Τσαβούσογλου ο οποίος δήλωσε ότι: «Τελικός στόχος είναι η ολοκληρωτική απομάκρυνση των δυνάμεων του YPG από την περιοχή με ανάληψη του ελέγχου στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της περιοχής».
Το επόμενο βήμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας
Στην επίμαχη συνέντευξη στην Daily Sabah αποκαλύπτεται και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία μετά την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπρανσον που παρέμεινε για μεγάλο διάστημα φυλακισμένος στην Τουρκία.
Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει (σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο) στις δύο χώρες να στρέψουν το βλέμμα τους πλέον σε άλλα «δύσκολα ζητήματα» τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Σε αυτά περιλαμβάνεται η έκδοση του Φεντουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και η συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στους μαχητές του YPG.
«Ξεκινάμε μαζί με τους συναδέλφους μας στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών και σε ανώτατο επίπεδο να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε μπροστά, για να αφήσουμε πίσω μας αυτά τα θέματα καθώς μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και επιδιώκουμε την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ –Τουρκίας μετά από μια δύσκολη περίοδο».
Το «αγκάθι» των S-400
Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει και αναφορά για ένα από τα καίρια ζητήματα που προκαλούν πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που δεν είναι άλλο από την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος: « H Τουρκία ως κυρίαρχος χώρα μπορεί να παίρνει μόνη της της αποφάσεις που την αφορούν για την άμυνα της. Όμως η άποψη των ΗΠΑ για την επιλογή των S-400 από τη Ρωσία είναι ότι πρόκειται για μια ατυχή επιλογή». Προσδιόρισε ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται αφορούν:
α) Τη συμβατότητα με το ΝΑΤΟ
β) Τις απειλές σχετικά με διαρροή τεχνολογίας από το μαχητικό 5ης γενιάς που έχει παραγγείλει η Τουρκία
γ) Ενδεχόμενη παραβίαση των περιοριστικών διατάξεων του νόμου περί επιβολής κυρώσεων σε χώρες που αποτελούν απειλή για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ (νομοθεσία CAATSA)
Σημειώνεται ότι η συμφωνία απόκτησης δύο συστημάτων S-400 από τη Ρωσία ύψους άνω των $2 δισ. το περασμένο Σεπτέμβριο γίνεται για την κάλυψη απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας μετά την επανειλημμένη αποτυχία σύναψης συμφωνίας με δυτικές πηγές, κυρίως λόγω της επιθυμίας της για μεταφορά τεχνολογίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι η ίδια ικανή μελλοντικά να εξελίξει αυτόνομα δικά της συστήματα μέσω της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Συμπεράσματα
Οι δηλώσεις αυτές δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία παρά τις οικονομικές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, δεν επιθυμεί να διαρρήξει ολοκληρωτικά τη σχέση της με την Άγκυρα. Στην ουσία ποτέ δεν το επιθυμούσε αλλά φαίνεται ότι επέλεξε να εφαρμόσει μια πολιτική «ήπιας συμμόρφωσης» της Τουρκίας και ειδικότερα του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, προκειμένου οι ΗΠΑ να μην διαταράξουν τις μακροχρόνιες αλλά εύθραυστες στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.
Σε όλα αυτά θα πρέπει φυσικά να υπάρχουν και ορισμένες επιφυλάξεις καθόσον πρόκειται για είδηση που δημοσιεύτηκε σε τουρκική εφημερίδα και ενδεχομένως δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι όλα αυτά ισχύουν. Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να είναι απλή προπαγάνδα. Από την άλλη αν πρόκειται για έγκυρες πληροφορίες, τότε ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική συγκυρία που δημοσιεύονται όλες αυτές οι πληροφορίες.
Πάντως σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο ανώνυμος αξιωματούχος συμπλέει με την επίσημη αμερικανική πολιτική, να αποθαρρύνει μια επίθεση της Τουρκίας ανατολικά του Ευφράτη. Οπότε τα όσα λέει εισαγωγικά για τους Κούρδους μπορεί απλώς να είναι προσχηματικά..
Εν κατακλείδι παρακολουθώντας στο προσεχές διάστημα τις ενέργειες – επιλογές των ΗΠΑ, σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της στάσης έναντι των Κούρδων της Συρίας, θα δούμε κατά πόσο έχουν βάση όλα όσα αναφέρονται στο τουρκικό δημοσίευμα.