Πρόταση της ALTUS στο ΕΛΚΑΚ για διαχείριση μη επανδρωμένων με το M3NTOR
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στην υποβολή προτάσεως προς το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) που αφορά το λογισμικό M3NTOR, έχει προχωρήσει η ελληνική ALTUS LSA, όπως έγινε γνωστό εξ αφορμής της κοινής συνεδριάσεως της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Διαρκούς Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στις 27 Νοεμβρίου. To M3NTOR είχε παρουσιασθεί στην διάρκεια της εκθέσεως DEFEA 2023 και τα πρώτα στοιχεία του είχε περιγράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Η εταιρεία έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΕΛΚΑΚ με αντικείμενο την Διαχείριση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, που αφορά την παρουσίαση αρχιτεκτονικής λογισμικού που θα υποστηρίζει μια πλατφόρμα με δυνατότητες διαχειρίσεως μη επανδρωμένων συστημάτων. Η διαχείριση θα πρέπει να αποδίδει έμφαση στην αξιοποίηση γεωγραφικών δεδομένων πληροφοριών (GEOINT) και την παραμετρική παρακολούθηση επικοινωνιακής ζεύξεως, με επιθυμητή την ικανότητα λειτουργίας σε περιβάλλον παρεμβολών σήματος GNSS.
Μιλώντας ενώπιον των μελών των δύο επιτροπών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ζαχαρίας Σαρρής, περιέγραψε το M3NTOR ως μια δικτυοκεντρική πλατφόρμα λογισμικού, η οποία συλλέγει δεδομένα από διάφορους μη επανδρωμένους αισθητήρες, ευρισκόμενους στο πεδίο, είτε αυτοί είναι drone, είτε είναι μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, είτε είναι κάμερες, ραντάρ ή οτιδήποτε άλλο. Τις πληροφορίες αυτές τις επεξεργάζεται, τις αναλύει και τις μετατρέπει σε χρήσιμες πληροφορίες, τις οποίες αργότερα μέσω του δικτύου M3NTOR τις διαχέει στα κατά τόπους κέντρα λήψεως αποφάσεων. Έτσι, με εύκολο και γρήγορο τρόπο, όλοι οι κόμβοι οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι στο M3NTOR, έχουν αντίληψη καταστάσεως που επικρατεί στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Η καινοτομία του M3NTOR, δεν έγκειται στο γεγονός ότι κάνει μια συγχώνευση από διάφορες πληροφορίες και τις μεταφέρει σε απομακρυσμένα κέντρα. Η καινοτομία του M3NTOR είναι ότι καθιστά τα Κέντρα Επιχειρήσεων, έστω και απομακρυσμένα, ικανά για ενεργό συμμετοχή στο Θέατρο Επιχειρήσεων και το κάνει αυτό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν τον έλεγχο των μη επανδρωμένων συστημάτων ή αισθητήρων, τα οποία βρίσκονται στο πεδίο. Δεδομένου, ότι τα drone και γενικότερα UAV, στην σημερινή περίοδο έχουν τη δυνατότητα, πέρα από το να είναι απλοί οπτικοί παρατηρητές, αλλά να είναι και effectors (αυτοί που αποτελούν το έναυσμα) στο πεδίο της μάχης, είτε αφήνοντας κάποιον οπλισμό είτε αφήνοντας κάποια φορτία logistics, είτε και πολλά άλλα πράγματα, έστω και απομακρυσμένα, λειτουργούν ως δρώντες στο πεδίο της μάχης.
Σύστημα Διοικήσεως M3NTOR της ALTUS για ταυτόχρονες επιχειρήσεις πολλαπλών UAV/drone
Ένα απλό παράδειγμα θα ήταν η εικόνα ενός ραντάρ το οποίο παρακολουθεί έναν στόχο στο Αιγαίο, η οποία μέσω του M3NTOR θα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα ή και περισσότερα Κέντρα Επιχειρήσεων συνδεδεμένα με το δίκτυο και η εικόνα αυτή, συγκεράζοντας πληροφορίες και από άλλους αισθητήρες ή άλλες πηγές πληροφόρησης, θα μπορεί να μετατραπεί σε πληροφορία στοχοποίησης, η οποία θα μπορεί να μεταφερθεί από το απομακρυσμένο κέντρο λειτουργίας του M3NTOR σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό, τα οποία ίπτανται στην περιοχή ενδιαφέροντος και αυτά να δράσουν αναλόγως.
Καταλαβαίνουμε ότι με την χρήση του M3NTOR στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να δρουν πάρα πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή μειώνεται ο χρόνος απόκρισης σε ένα περιστατικό, έχουν καλύτερο συντονισμό των μονάδων τους και συνεργασία των μονάδων τους στο πεδίο της μάχης. Και το σημαντικότερο, εξοικονομούν ανθρώπινους πόρους, τους οποίους δεν χρειάζεται να τους έχουν στην πρώτη γραμμή του πεδίου της μάχης, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και βέβαια την προστασία των μονάδων. Με λίγα λόγια, με τα κατάλληλα μη επανδρωμένα συστήματα στο πεδίο, το M3NTOR μπορεί να δράσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος.
Ο κ. Σαρρής κατέληξε για την πρόοδο που έχει σημειώσει η εταιρεία μέχρι σήμερα, με το M3NTOR, «Ήδη έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης και το σύστημα αυτό σαν Στάδιο 1 –το οποίο λειτουργεί μεταξύ του drone και του υπολογιστή λειτουργίας του– ήδη είναι εγκατεστημένο σε κάποιους πελάτες και τώρα κοιτάμε το Στάδιο 2, όπου θα μπορέσουμε να έχουμε αυτή την δικτυοκεντρική, απομακρυσμένη διαχείριση μέσω του δικτύου «M3NTOR».
Πάνος Παπαδόπουλος της Marathon VC στην Βουλή: Αμυντική Καινοτομία για “απόδραση” στο μέλλον