Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Μετά τα Switchblade θα δούμε ελληνικά Loitering Munition σε υπηρεσία;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε πρόσφατη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΓΕΣ, παρουσιάσθηκε στην στατική έκθεση χρησιμοποιούμενων υλικών, ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό Orbiter 1K που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αίσθηση αλλά και την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό. Στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για δείγμα, το οποίο έχει παραχωρηθεί στις Ειδικές Δυνάμεις εδώ και μερικά χρόνια.

Η μόνη προοπτική εντάξεως σε υπηρεσία περιπλανώμενων πυρομαχικών μέχρις στιγμής, προκύπτει από το εγκριθέν πρόγραμμα προμήθειας Switchblade 300/600 της αμερικανικής AeroVironment. Και όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, αρχική πρόθεση ήταν η προμήθεια από δύο διαφορετικές πηγές· ΗΠΑ και Ισραήλ. Επειδή όμως κατέστη εφικτή η αξιοποίηση αμερικανικής χρηματοδοτήσεως, τα 2/3 του κόστους προμήθειας των Swithcblade καλύπτονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, οπότε η συγκεκριμένη επιλογή συμφέρει από κάθε άποψη.

Πρόκειται όμως για κατ’ εξαίρεση ενεργοποίηση προγράμματος με σκοπό την προμήθεια και την εν συνεχεία υποστήριξη περιπλανώμενων πυρομαχικών για τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Όταν ελήφθη η απόφαση, ακόμη δεν είχε καταρτιστεί, ούτε εγκριθεί ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και ο συνεπακόλουθος Κυλιόμενος Προγραμματισμός Συμβάσεων Στρατιωτικού Εξοπλισμού (ΚΠΣΣΕ),

Το ερώτημα είναι εάν με τα εγκεκριμένα ΜΠΑΕ και ΚΠΣΣΕ θα περιλαμβάνεται πρόγραμμα προμήθειας περιπλανώμενων πυρομαχικών προς κάλυψη των ευρυτέρων αναγκών. Δηλαδή για μερικές χιλιάδες από αυτά. Ένα ερώτημα το οποίο καθίσταται ακόμη πιο καίριο, εφόσον ήδη έχουν εμφανισθεί σχέδια υπ’ ανάπτυξη περιπλανώμενων πυρομαχικών!

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις τόσο της GEP που εργάζεται επάνω στο PointZero, όσο και της INTRACOM Defense που έχει παρουσιάσει το ATTALUS. Η ανάπτυξη αμφοτέρων, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Εν τούτοις, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) που ιδρύθηκε τον παρελθόντα Μάιο, δεν έκρινε σκόπιμο στην πρώτη του Δράση Καινοτομίας, να ζητήσει προτάσεις για περιπλανώμενα πυρομαχικά. Ζήτησε προτάσεις για σύστημα αναγνωρίσεως σε πραγματικό χρόνο διαφόρων τύπων οχημάτων ενδιαφέροντος (θαλάσσια, χερσαία και εναέρια), ανεξαρτήτως γωνίας θέασης, με χρήση δεδομένων από αισθητήρες που λειτουργούν στο οπτικό και στο υπέρυθρο φάσμα (EO/IR) και για πλατφόρμα διαχειρίσεως μη επανδρωμένων συστημάτων, είτε μεμονωμένων, είτε οργανωμένων σε σμήνος.

Στις 27 Νοεμβρίου, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας και στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ Παντελής Τζωρτζάκης, είπε ότι στόχος του Κέντρου είναι μεταξύ 2025-2028 να προκύψουν 5 τελικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκ των συνολικώς 10 “minimum viable”, δηλαδή προϊόντα πολύ κοντά στην φάση δοκιμών. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να απαντηθεί, εάν στην συγκεκριμένη στοχοθεσία περιλαμβάνεται και προϊόν της εν λόγω κατηγορίας, δεδομένου ότι οι ελληνικές προσπάθειες δείχνουν να είναι απολύτως εφικτό ένα από τα 5 τελικά προϊόντα, να είναι περιπλανώμενο πυρομαχικό.

Γιατί αγοράζονται τα Switchblade 300/600 – Πόσα είναι

Related Articles

Back to top button