Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έναρξη πτητικών δοκιμών του ATTALUS από την INTRACOM Defense

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2023, η INTRACOM Defense είχε παρουσιάσει στο περίπτερό της πρόπλασμα σε πραγματικό μέγεθος του πρώτου Περιπλανώμενου Πυρομαχικού ελληνικής σχεδιάσεως, ένα πρόγραμμα στο οποίο εργαζόταν, υπό την ονομασία Αντιαρματικό Σύστημα Περιπλανώμενο Πυρομαχικό (AnΤi TΑnk Loitering mUnition System). Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο έτος, με σκοπό την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων οι οποίες είχαν αρχίσει να τυγχάνουν επιχειρησιακού ενδιαφέροντος σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, από το 2019.

Προσφάτως, από πλευράς IDE σημειώθηκε μία σημαντική εξέλιξη στο πρόγραμμα ATTALUS και συγκεκριμένα η πραγματοποίηση σειράς πτητικών δοκιμών πρωτοτύπου. Η διαδικασία πτητικών δοκιμών ξεκίνησε έπειτα από τις σχετικές προετοιμασίες και τις απαραίτητες διαδικασίες μηνών, στις 23 Αυγούστου, στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, το πρωτότυπο που δοκιμάστηκε, κατασκευάστηκε με τεχνολογία “τρισδιάστατης εκτυπώσεως” (3D Printing) κατηγορίας αεροσκαφών και οι δοκιμές απέβλεπαν στην αξιολόγηση της πτητικής συμπεριφοράς του. Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα θετική και ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ παρουσιάζει αντιπροσωπευτικό καρέ από μία πτητική δοκιμή.

Το ATTALUS σχεδιάστηκε με σκοπό την κάλυψη απαιτήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις οποίες υπάρχει γενικότερα συνεργασία. Για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε η απλότητα της συμβατικής αεροδυναμικής γραμμής, με προσθαφαιρούμενες πτέρυγες, σε ένα σύνολο μήκους 1,6 μέτρων και εκπετάσματος 2,3 μέτρων. Από εκεί και πέρα, επιδιώκεται η κάλυψη προτύπων και απαιτήσεων ώστε το ATTALUS να είναι επιχειρησιακώς συμβατό με τις εξελίξεις της διεθνούς αγοράς. 

Η θετική εμπειρία των πρώτων πτητικών δοκιμών, επιβεβαιώνει την δυνατότητα επεκτάσεως του ρόλου του όπλου, σε επιχειρήσεις τακτικής αναγνωρίσεως, επιτηρήσεως και προσκτήσεως στόχων. Το ATTALUS θα έχει την ικανότητα αποστολής εικόνος βίντεο σε πραγματικό χρόνο και διασυνδέσεως με συστήματα Διοικήσεως & Ελέγχου (C2) διευρύνοντας την συμβολή του σε επίπεδο μονάδος και σχηματισμού.

Το πρόγραμμα αυτόνομου πυρομαχικού ATTALUS της INTRACOM Defense

Related Articles

Back to top button