Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη συμφωνία “κυκλικής ανταλλαγής” Γερμανίας – Τσεχίας για τεθωρακισμένα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου την δέσμευσή της για προμήθεια 14 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και ενός τεθωρακισμένου οχήματος περισυλλογής (ARV) τύπου BPz3 Büffel, στην Τσεχία, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας “κυκλικής ανταλλαγής” για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ εκπροσώπων της εταιρείας και των κυβερνήσεων Γερμανίας – Τσεχίας και η αξία της προσδιορίζεται σε μικρό τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. Οι παραδόσεις σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2024, μέχρι τον Απρίλιο του 2025 θα ολοκληρωθούν αυτές των αρμάτων ενώ το BPz3 Büffel θα παραδοθεί στις αρχές του 2026.

Πρόκειται για την δεύτερη συμφωνία “κυκλικής ανταλλαγής” (“Ringtausch”) μεταξύ Βερολίνου και Πράγας, μετά την πρώτη που συνήφθη τον Οκτώβριο του 2022. Οι συμφωνίες αυτού του τύπου είναι μία διαδικασία την οποία υιοθέτηση η γερμανική κυβέρνηση για συνεργασία με γειτονικές χώρες και συμμάχους του ΝΑΤΟ, που διαθέτουν σοβιετικής προελεύσεως υλικό το οποίο είναι χρήσιμο για την υποστήριξη της μαχομένης Ουκρανίας.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε καταφέρει πρώτη ανάλογη συμφωνία τον Μάιο του 2022, αποφέροντας για τον Ελληνικό Στρατό 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 εντελώς δωρεάν, εκτιμώμενης αξίας 60 εκατ. €. Στην περίπτωση αυτή, η ελληνική πλευρά είχε παραχωρήσει ισάριθμα παλαιά τεθωρακισμένα BMP-1 μειωμένης επιχειρησιακής αξίας.

Η νέα συμφωνία Γερμανίας – Τσεχίας, δείχνει ότι η γερμανική πλευρά συνεχίζει την διαδικασία όπου υπάρχει ευκαιρία και πρόθυμοι συνεργάτες που επιδιώκουν επωφελή ανταλλάγματα για τις ένοπλες δυνάμεις τους. Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ακόμη τουλάχιστον 140 BMP-1 που ενδιαφέρουν φυσικά την Ουκρανία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μίας νέας συμφωνίας με την Γερμανία. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει σήμερα μια τέτοια προοπτική, βάσει σχεδίου αποκλεισμού συνεργασιών με γερμανικές εταιρείες, με αποκορύφωμα διαδικασία διαπραγματεύσεως με την KMW για υπόθεση του παρελθόντος, στην οποία προτίμησε να οδηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο σε διεθνές δικαστήριο (ICC), αντί εξευρέσεως αμοιβαίως επωφελούς εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τοιουτοτρόπως, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να καταδικαστεί με ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατ. €, όπως εκτιμάται, ενώ σε επίπεδο Ελληνικού Στρατού, αυτός διατηρεί αμφιβόλου επιχειρησιακής χρησιμότητος παλαιό υλικό που θα μπορούσε να ανταλλάξει δωρεάν με καλύτερο.

Κυβερνητικό φιάσκο: στο ICC σύρθηκε το Ελληνικό Δημόσιο για τα Leopard 2 HEL

Related Articles

Back to top button