Επίσημη τελετή για τα F-16A/B MLU στην Ουκρανία – Τα όπλα τους
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Επίσημη παρουσίαση των πρώτων μαχητικών F-16 σε υπηρεσία με την Ουκρανική Αεροπορία, έγινε σήμερα σε τελετή στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος Ζελένσκι. Στα στιγμιότυπα που παρουσιάσθηκαν, εμφανίσθηκαν 4 αεροπλάνα και οι πληροφορίες που μεταδίδονται αναφέρουν ότι o συνολικός αριθμός των παραληφθέντων στις 31 Ιουλίου, είναι 10 συνολικώς μαχητικά. Μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους αναφέρεται ότι θα παραδοθούν άλλα 10 μαχητικά, για να συνεχιστούν οι παραλαβές.
Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχαμε εκφράσει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast #79, ότι η αρχή θα γίνει με περιορισμένο αριθμό αεροπλάνων και εκπαιδευμένους ιπταμένους, οπότε είναι μάλλον πρόωρο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα τόσο νωρίς. Αποδείχθηκε ότι τα τέλη Ιουλίου ήταν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχαν δεσμευθεί οι σύμμαχοι, για έναρξη παραδόσεων ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όπλα αέρος – αέρος που έφεραν τα αεροπλάνα τα οποία εμφανίστηκαν στην επίσημη τελετή εντάξεως.
Στις πτέρυγες των F-16A/B MLU που παραχωρήθηκαν από την Δανία, φέρονται βλήματα AIM-9 Sidewinder (πιθανότατα εκδόσεως L) και βλήματα μέσου βεληνεκούς AIM-120B AMRAAM, που στο αποδεσμευθέν φωτογραφικό υλικό φαίνεται ότι έχει επιδιωχθεί να μην είναι ευδιάκριτη η έκδοση, με σχετική “απόκρυψη” των πτερυγίων τους. Στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast #79 είχαμε επισημάνει ότι δεν αναμένεται να φέρονται οι πλέον προηγμένες εκδόσεις των όπλων, που όμως σε συνδυασμό με το μαχητικό, αντιπροσωπεύουν έναν καθόλα υπολογίσιμο αντίπαλο.
Είναι φυσιολογικό ότι σε πρώτη φάση, η επιχειρησιακή εκμετάλλευση των F-16 θα είναι συντηρητική για αυτονόητους λόγους. Ο ρόλος στον οποίο θα αξιοποιηθούν περισσότερο, Αναχαίτιση ή Δίωξη/ Βομβαρδισμός, μένει να γίνει αντιληπτός το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι πάντως, είπε σε μία αποστροφή της ομιλίας του: «Από την αρχή του πολέμου, συζητούσαμε με τους συνεργάτες μας σχετικώς με την απαίτηση να κλείσουμε τους ουρανούς της Ουκρανίας από ρωσικούς πυραύλους και αεροσκάφη».
Είχαμε επισημάνει ότι σε ρόλο Αναχαιτίσεως, τα F-16A/B MLU φέρουν σαφώς υποδεέστερων επιδόσεων ραντάρ, εν σχέσει με τους προηγμένους τύπους ρωσικών μαχητικών, επομένως είναι δύσκολο να δούμε αύξηση των εναερίων αναμετρήσεων με την είσοδο σε υπηρεσία του αμερικανικού μαχητικού. Ουκρανοί αξιωματούχοι, έχουν σημειώσει ότι το F-16 θα επιτρέψει την βέλτιστη αξιοποίηση δυτικής προελεύσεως όπλων που έχουν παραχωρηθεί στην Ουκρανική Αεροπορία και χρησιμοποιούνται σήμερα από ρωσικής προελεύσεως μαχητικά. Τέτοια είναι οι πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88 HARM και τις κατευθυνόμενες βόμβες JDAM.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εντοπισμός στους Ουκρανούς ιπταμένους των F-16, συστήματος σκόπευσης επί κάσκας JHMCS, που προσφέρουν σοβαρό πλεονέκτημα στις αερομαχίες μικρών αποστάσεων.
Επειδή τα F-16A/B MLU έχουν υποβληθεί σε προγράμματα εκσυγχρονισμού, από πλευράς ηλεκτρονικών συστημάτων θεωρείται ότι βρίσκονται σε καλό επίπεδο, στοιχείο το οποίο συντελεί στην επαύξηση της επιβιωσιμότητός τους στο πεδίο. Στις πρώτες φωτογραφίες διακρίνονται οι χαρακτηριστικοί υποπτερυγικοί πυλώνες μεταφοράς οπλισμού με ενσωματωμένα συστήματα αναλωσίμων (PIDS+ και ECIPS+) για αυτοπροστασία, της δανέζικης Terma Electronics. Είναι άγνωστο ακόμη, εάν έχουν παραχωρηθεί ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας AN/ALQ-213, επίσης της Terma.
Σε ρόλο Αναχαιτίσεως, όπως είχαμε σημειώσει και στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast #79, θα πρέπει να αναμένεται και η άφιξη των δύο ΑΣΕΠΕ που έχει ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει η Σουηδία. Χάρη στην διασύνδεση με ζεύξη δεδομένων Link 16, τα F-16A/M MLU θα μπορούν να επιχειρούν δικτυοκεντρικά και να εκμεταλλεύονται την διευκρινισμένη εικόνα που θα μπορούν να τους προσφέρουν τα ΑΣΕΠΕ, ώστε να αναμετρηθούν υπό ευνοϊκούς όρους τακτικού πλεονεκτήματος με ρωσικά μαχητικά.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που αποφάσισαν να παραχωρήσουν τα F-16A/B MLU στην Ουκρανία, αντιμετώπιζαν φυσιολογικά προβλήματα υποστηρίξεως – συντηρήσεως, λόγω παλαιότητος του τύπου. Με εσωτερική αξιοποίηση αποθεμάτων ανταλλακτικών, το πρόβλημα ήταν διαχειρίσιμο για μερικά έτη ακόμη, μέχρι την αντικατάσταση από το F-35. Τα προβλήματα αυτά, που σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων είναι φυσικό να εντείνονται, θα πρέπει τώρα να τα διαχειριστεί η Ουκρανία, σε συνεργασία φυσικά με τους συμμάχους της. Ο συνολικός αριθμός F-16 που έχει αναφερθεί από διάφορες πηγές ότι έχει αποφασισθεί να παραχωρηθεί στην Ουκρανία, είναι 79, με άγνωστο εάν όλα θα είναι σε πτήσιμη κατάσταση ή κάποια θα αξιοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών.