Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ερώτημα ΓΕΣ για πολυβόλα βομβίδων Mk19 Mod3 των M1117

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με καθυστέρηση παρουσιάζεται να εξελίσσεται η προσπάθεια πλήρους αποκαταστάσεως της συνθέσεως οπλισμού στα Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνωρίσεως M1117 (4×4) που έχει ήδη σε μεγάλους αριθμούς ο Ελληνικός Στρατός, ως παραχωρηθέν υλικό από τις ΗΠΑ. H συμφωνία για 1.200 συνολικώς οχήματα είχε επιτευχθεί προ τριετίας και τα πρώτα οχήματα παραδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2021 αλλά δεν είχε ληφθεί σχετική πρόνοια, με αποτέλεσμα να μην συνοδεύονται από οπλισμό.

Τρία χρόνια μετά, το ζήτημα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Παρά το ότι από νωρίς έγιναν ενέργειες για διάθεση οπλισμού από τα αμερικανικά αποθέματα αλλά δεν κατέστη δυνατό, οπότε έμενε η οδός της προμήθειας. Λόγω και της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο ΥΕΘΑ και το “πάγωμα” των διαδικασιών μέχρι να ενημερωθεί η νέα ηγεσία, διέρρευσε επιπλέον χρόνος. Η τελευταία εξέλιξη, ήταν ότι την προηγουμένη εβδομάδα, το ΓΕΣ απέστειλε ερώτημα για Τιμή & Διαθεσιμότητα (Price & Availability) προμήθειας 300 πολυβόλων βομβίδων Mk19 Mod3 των 40 χιλ. με σκοπό τον εξοπλισμό των M1117. Πρόκειται για το κυριότερο ουσιαστικώς όπλο που φιλοξενεί ο πύργος AV-40/50 του οχήματος, με ένα βαρύ πολυβόλο M2HB των 12,7 χιλ. να φέρεται συζυγές. Εξωτερικώς του πύργου, σε έστορα, μπορεί να προσαρμοστεί πολυβόλο 7,62 χιλ. Από τον αριθμό των ζητούμενων πολυβόλων βομβίδων, δίνεται μία πρώτη εκτίμηση για τον αριθμό των M1117 που θα χρησιμοποιηθούν από τις μονάδες στις πιο απαιτητικές αποστολές.

Πέραν των πολυβόλων βομβίδων Mk 19 Mod3, το ΓΕΣ επιθυμεί να προχωρήσει και στην απόκτηση 700 μηχανισμών ηλεκτρικής πυροδοτήσεως πολυβόλων M2HB, για την μετατροπή ισαρίθμων διαθέσιμων όπλων, ώστε να εφοδιάσουν τα M1117. Ωστόσο, οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν περιληφθεί στο ερώτημα για Τιμή & Διαθεσιμότητα που εστάλη και αφορά αποκλειστικώς τα Mk19 Mod3. Διαφαίνεται όμως ότι πρόθεση των επιτελών είναι να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα 700 οχήματα, με τα 300 μόνο να φέρουν πλήρη οπλισμό, προφανώς τα οχήματα διμοιριτών – ομαδαρχών και τα υπόλοιπα με μικρότερη σύνθεση.

Σήμερα, ένας αριθμός M1117 που έχει διατεθεί σε μονάδες, φέρει μόνο ένα πολυβόλο MG3 των 7,62 mm, ως στοιχειώδη οπλισμό που επιτρέπει την ανάληψη αποστολών.

Η “δυστοκία” που παρατηρείται στο ζήτημα του οπλισμού των M1117, επιδέχεται πολλών εξηγήσεων, είναι όμως ενδεικτικό ότι γνώστες των διαδικασιών, επισημαίνουν ότι δεν αποδίδεται η μέγιστη προτεραιότητα χειρισμών και από πλευράς αμερικανικών υπηρεσιών που διαχειρίζονται τέτοια θέματα συνεργασίας.

Αν όλα εξελιχθούν κανονικά, εκτιμάται ότι το 2025 θα μπορεί να ανατεθεί σύμβαση για την προμήθεια των Mk19 Mod3, με άγνωστο χρόνο παραδόσεως προς το παρόν. Από εκεί και πέρα, τα όπλα αυτά απαιτούν και τους σχετικούς φόρτους πυρομαχικών, που δημιουργούν αυτομάτως μία πρώτη απαίτηση για 100.000 κατ’ εκτίμηση βομβίδες 40 χιλ. Υψηλής Ταχύτητος (HV). Τέτοια πυρομαχικά, παράγει στην Ελλάδα η κρατική ΕΑΣ.

Για την ισχύ πυρός των Μ1117

Related Articles

Back to top button