Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τί έδειξαν οι βολές Κ/Β του Πολεμικού Ναυτικού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με μία σειρά βολών κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β) διαφόρων κατηγοριών και τύπων, το Πολεμικό Ναυτικό εξέπεμψε μήνυμα δυναμισμού και ετοιμότητας. Καθώς δε, τέτοιου είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα έχει να πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κατάρας ΠΝ περνάει το δικό του στίγμα, σε μία περίοδο μάλιστα που το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί στην θερμή ζώνη της Ερυθράς και του Κόλπου του Άντεν ενώ εμπλέκεται και σε άλλες εθνικές αποστολές, στο πλαίσιο πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Οι εκπαιδευτικές βολές έλαβαν χώρα το διήμερο 2-3 Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και συμμετείχαν πλοία των Διοικήσεων, Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), ελικόπτερα της Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Στα σύνθετα και απαιτητικά συνάρια απειλών επιφανείας και αέρος, δοκιμάστηκαν επιτυχώς πέντε διαφορετικοί τύποι πυραύλων: δύο εξ’ αυτών επιφανείας – επιφανείας (Exocet, Harpoon) και τρεις επιφανείας – αέρος (RIM-162 ESSM, RIM-7 Sea Sparrow, RIM-116). Από τις βολές των πρώτων, βυθίστηκαν οι δύο στόχοι, παλαιά παροπλισμένα πλοία, που είχαν διατεθεί, η κανονιοφόρος ΟΡΜΗ και η ΤΠΚ ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ.

Αναλυτικά οι βολές εκτελέσθηκαν ως εξής:

  • Φρεγάτες ΕΛΛΗ (F-450), ΛΗΜΝΟΣ (F-451) από ένα βλήμα επιφανείας – επιφανείας Harpoon.
  • Φρεγάτες ΝΑΒΑΡΙΝΟ (F-461) και ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ (F-462) από ένα βλήμα επιφανείας – αέρος Sea Sparrow.
  • Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ (F-453) ένα βλήμα επιφανείας – αέρος ESSM. 
  • ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (P-71) και ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ (P-78) από ένα βλήμα επιφανείας – επιφανείας Exocet.
  • ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (P-70) και ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P-79) από ένα βλήμα επιφανείας – αέρος RIM-116. 

Κατά την σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, «Η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), με σκοπό την αξιολόγηση και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας καθώς και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των συμμετεχόντων». Για να επιτευχθεί αυτό, τα πληρώματα προετοιμάσθηκαν εντατικά επί εβδομάδες, όπως και τα πλοία, δεδομένου ότι απαιτείται η πλήρης λειτουργία των συστημάτων μάχης και των οπλικών συστημάτων που συνεργάζονται για την εκτέλεση των βολών. Για τον λόγο αυτόν, εκτελείται σειρά ιδιαίτερα προσεκτικών ελέγχων και διορθώνεται όποιο ζήτημα υπάρχει.

Από πλευράς επιπέδου δυσκολίας, τον μεγαλύτερο βαθμό παρουσιάζουν οι βολές κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας – αέρος, που απαιτούν για την κατεύθυνσή τους συνεργασία με τα συστήματα του πλοίου που έχουν εγκλωβίσει τον στόχο. Αντιθέτως, τα βλήματα επιφανείας – επιφανείας, μετά την εκτόξευση είναι τύπου fire & forget και κατευθύνονται στον στόχο βάσει των στοιχείων με τα οποία έχουν τροφοδοτηθεί από πριν.

Αν και οι βολές τέτοιων όπλων ενέχουν υψηλό κόστος, είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση του προσωπικού, την εξύψωση της ικανότητος και του ποιοτικού δείκτη αλλά και για την αξιολόγηση συστημάτων και όπλων, όσο και την δοκιμή τακτικών. Αντίστοιχος αριθμός βολών κατευθυνομένων βλημάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2015 αλλά στην περίπτωση εκείνη είχαν εμπλακεί αποκλειστικώς ΤΠΚ και αφορούσαν κατά βάσει τύπους βλημάτων που έληγε το όριο ζωής τους και απεσύροντο από την υπηρεσία. Δεν είχαν εκτελεστεί τότε βολές ESSM και RAM. Έχουν περάσει δε, περισσότερα από 15 έτη, από την τελευταία βολή βλήματος Harpoon.

Ενόπιων αυτής της πραγματικότητος, ο Α/ΓΕΝ αποφάσισε την “ενίσχυση” των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατ’ αυτό τον τρόπο, ώστε να τονιστεί η ουσία και η πορεία προς τα εμπρός, μόνη επιλογή για τον Στόλο.

Πολυεθνικές συνεργασίες αναπτύξεως όπλων ή CONSTELLATION;

 

Related Articles

Back to top button