Εκτός Στεφανοβικείου όλα τα ελικόπτερα εδώ και ημέρες
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ασφαλή εδώ και μέρες, είναι τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού που έδρευαν στο αεροδρόμιο Στεφανοβικείου και εκτέθηκαν στο υγρό στοιχείο λόγω της πλημμύρας από την κακοκαιρία DANIEL. Όλα τα ελικόπτερα που ήταν επιχειρησιακά είναι στην ίδια κατάσταση ενώ όσα ευρίσκοντο σε φάση εργασιών συντηρήσεως, έχουν μεταφερθεί από τα υπόστεγα.
Η κινητοποίηση από πλευράς ΓΕΣ για τις σχετικές εργασίες έγινε από την πρώτη στιγμή και η πιο δύσκολη περίπτωση, η μεταφορά των ευρισκομένων εντός υποστέγων ελικοπτέρων, έγινε εδώ και ημέρες – όχι εντός του Σαββατοκύριακου όπως γράφτηκε σε διάφορα μέσα αλλά πριν. Ο συναγερμός και η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της εκτάκτου καταστάσεως στην Θεσσαλία, δεν γνωρίζει χαλάρωση ή διαλλείμματα. Δεν ανέμενε κανείς την ενημέρωση για νέα επιδείνωση του καιρού και έντονα φαινόμενα αυτές τις ημέρες, ώστε να πράξει αυτά που είναι αυτονόητα σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνεργείο του Μηχανικού ασχολήθηκε με την λεπτή επιχείρηση μεταφοράς των ελικοπτέρων (οι πληροφορίες μας δεν επιβεβαιώνουν όσα εγράφησαν για χρησιμοποίηση αυτοδυτών που τοποθέτησαν μπαλόνια) την οποία έφερε εις πέρας χωρίς επιπλοκές.
Τα ελικόπτερα βρίσκονται πλέον στην 110 Πτέρυγα Μάχης και το 304 ΠΕΒ, με την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού σε θέση να εκτελέσει τις αποστολές της. Στην παρούσα φάση, το προσωπικό είναι απορροφημένο με την συμμετοχή στην μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.
Ερώτημα παραμένει για την στρατιωτική ηγεσία, το μέλλον ως προς την έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ καθώς δεν θεωρείται δεδομένο τίποτα. Για την αποκατάσταση των όποιων υποδομών, ήδη το ΥΠΕΘΑ ενεργεί προς εξεύρεση χρηματοδοτήσεως, πιθανώς και μέσω κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Σημειώνεται ότι για την περιοχή, από αμερικανικής πλευράς υπάρχει σχεδιασμός σοβαρών επενδύσεων για ανάπτυξη υποδομών, λόγω της εκ περιτροπής αναπτύξεως εκεί δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ για σκοπούς εκπαιδεύσεως.
Ο κίνδυνος για το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου λόγω της λίμνης Κάρλας, είχε επισημανθεί και αποτυπωθεί σε υπηρεσιακές εκθέσεις ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, στην προώθηση του θέματος δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες και από τα άλλα υπουργεία, ώστε να υπάρχει συνολική ανταπόκριση. Η υπόθεση αναδεικνύει τους κινδύνους από την παρατεταμένη υποχρηματοδότηση του στρατιωτικού μηχανισμού της χώρας, με τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς ιδίως την τελευταία δεκαπενταετία, να κινούνται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και για τους τρεις Κλάδους. Η πολιτική αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των όποιων σχεδιασμών των τριών Κλάδων για την συντήρηση, ανανέωση και ανάπτυξη σε θέματα υποδομών, που πέραν των όποιων συνεπειών στην ομαλή λειτουργία και το αξιόμαχο, αφήνουν σε εκκρεμότητα παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες από την στρατιωτική ηγεσία και διαιωνίζονται. Όπως διακόπηκαν τα μεγάλα έργα για πολυδύναμα στρατόπεδα που κάποτε είχαν ξεκινήσει, έτσι και όλα τα άλλα σε επίπεδο υποδομών έχουν μείνει πίσω λόγω ελλείψεως χρηματοδοτήσεως.