Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ

Την άλλη εβδομάδα στο Κονγκρέσο οι πωλήσεις F-35 για Ελλάδα και F-16V για Τουρκία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει να θέσει την ερχομένη εβδομάδα στο Κογκρέσο προς έγκριση, τις πωλήσεις μαχητικών αεροπλάνων F-35 και F-16V, σε Ελλάδα και Τουρκία αντιστοίχως. Κατά τους συντάκτες, θα τεθεί προς έγκριση το ελληνικό αίτημα του Ιουνίου του 2022 που αφορά “τουλάχιστον” 30 F-35 νέας κατασκευής και το τουρκικό που αφορά την προμήθεια 40 F-16V νέας κατασκευής και αναβάθμιση στην ίδια έκδοση 79 υφισταμένων F-16 της τουρκικής αεροπορίας. Το τουρκικό αίτημα περιλαμβάνει επίσης πώληση πλέον των 900 πυραύλων αέρος – αέρος και 800 βομβών, που σε πλήρη ανάλυση αναφέρεται ότι φθάνει δυνητικώς στο ύψος των 20 δισ. $.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι συσχετίζουν την εξέλιξη του τουρκικού αιτήματος, που εξετάζεται για χρόνο μεγαλύτερο του έτους, με την συγκατάθεση της Αγκύρας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η ταυτόχρονη υποβολή των αιτημάτων των δύο χωρών, εξυπηρετεί κατά το δημοσίευμα, την σκοπιμότητα της προσμονής ηπιότερων αντιδράσεων από την Ελλάδα, που έχει ζητήσει την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς.

Όπως έχουμε αναλύσει, η Ουάσιγκτον έχει επικοινωνήσει εδώ και καιρό στην Αθήνα την αντίληψη τηρήσεως ισορροπίας στους εξοπλισμούς Ελλάδος και Τουρκίας, υπό την έννοια ότι θα εγκρίνονται για την πρώτη πωλήσεις πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων, ώστε να έχει ποιοτικό πλεονέκτημα. Η περίπτωση φυσικά δεν καλύπτει συνολικώς την Ελλάδα, καθώς σταδιακώς οι πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αντικειμενικώς περιορίζονται, όσο αναπτύσσονται από την Άγκυρα εγχώρια όπλα.

Είχαμε εξηγήσει ότι το τουρκικό αίτημα πωλήσεως F-16V ήταν λογικό, επειδή η αποπομπή της από το πρόγραμμα F-35 σχετίζεται με την κατασκευάστρια εταιρεία αμφοτέρων των αεροπλάνων. Ως εκ τούτου, η αφιέρωση κεφαλαίων ύψους 1,6 δισ. $ για τις σχετικές με το F-35 επενδύσεις, θέμα για το οποίο είχε θέσει ζήτημα επιστροφής η Άγκυρα, κατευθύνθηκαν κατά βάση προς την Lockheed Martin, από την οποία είναι φυσιολογικό να αναμένεται ο συνυπολογισμός στην μελλοντική σύμβαση για τα F-16V.

H συζήτηση Ουάσιγκτον – Αθήνας για την πώληση F-16V στην Τουρκία και τα F-35

Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρεται ότι ποτέ το Κονγκρέσο δεν έχει εμποδίσει κάποια πώληση αμυντικού υλικού σε ξένη χώρα. Εάν έχει τέτοια επιδίωξη, πρέπει να εξασφαλίσει κοινή απορριπτική απόφαση με την Γερουσία ενώ μπορεί μέχρι την έναρξη παραδόσεων να νομοθετήσει ώστε είτε να την διακόψει, είτε να την τροποιήσει.

Οι προθέσεις της αμερικανικής κυβερνήσεως είχαν διαφανεί νωρίς, όταν στις 17 Μαρτίου 2022, σε απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε επιστολή 53 Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών, με την οποία ζητούσαν την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για πώληση F-16V. Στην απάντηση, αφού τονιζόταν ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε αναβαθμιστεί η σημασία της Τουρκίας και γινόταν επίκληση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων ενώ αναγνωριζόταν ότι η Άγκυρα ήδη “κατέβαλε σημαντικό τίμημα” από την επιλογή προμήθειας του συστήματος S-400! Η τελευταία επισήμανση, σήμαινε πρακτικώς ότι δεν υπήρχε πρόθεση για επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία, ούτε φυσικά και η προβολή εμποδίων στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τούδε και στο εξής.  

Η προοπτική της Τουρκίας για F-16V και πόσο επηρεάζει την Πολεμική Αεροπορία

Related Articles

Back to top button