Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη έκπληξη στα Marder 1A3: βαμμένα με χρώματα anti-IR!

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλώντας στην Βουλή, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα πρώτα 10 ΤΟΜΑ Marder 1A3 από την Γερμανία, θα αφιχθούν στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου. Το χρονικό πλαίσιο έχει τεθεί από μήνες, με σκοπό την παρουσίαση των ΤΟΜΑ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και για τον συγκεκριμένο λόγο έχουν εκδοθεί ήδη οι σχετικές διαταγές από το ΓΕΣ, που ορίζουν και τον Σχηματισμό στον οποίο θα προωθηθούν εν συνεχεία, στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Μία δεύτερη ευχάριστη “έκπληξη” που έχει προκύψει στο μεταξύ, ως προς τα παραχωρούμενα Marder 1A3, είναι ότι η μονόχρωμη πράσινης αποχρώσεως βαφή, είναι από χρώμα νέας τεχνολογίας με ιδιότητες υποβαθμίσεως της υπέρυθρης υπογραφής (anti-IR) του οχήματος. Η συγκεκριμένη ειδική βαφή που χρησιμοποίησε η Rheinmetall κατά τις εργοστασιακού επιπέδου εργασίες αποκαταστάσεως των οχημάτων, κρίθηκε αναγκαία ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα επιχειρησιακά δεδομένα.

Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος, για τον οποίο οι Έλληνες επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο διατηρήσεως της συγκεκριμένης μονόχρωμης βαφής των Marder 1A3, αντί να βαφούν αυτά με το τυποποιημένο σχέδιο παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού. Απλώς στην όλη εμφάνιση, θα προστεθεί ο ελληνικός σταυρός που θα μπορεί σε περίοδο επιχειρήσεων να “εξαφανιστεί” ώστε να μην επηρεάζει την συνολική εικόνα.

Σημειώνεται επίσης, ότι τα οχήματα θα συνοδεύονται από αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών, ώστε να είναι απολύτως εξασφαλισμένη η υψηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους για εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό, θα επιτρέψει την ομαλή ένταξη του τύπου στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού.

Όπως είχαμε αποκαλύψει προσφάτως, τα οχήματα θα φέρουν επίσης θερμικά σκοπευτικά 3ης γενιάς τύπου Saphir 2.6 MK, που επέξελε να εγκαταστήσει η Rheinmetall. Αυτή η βελτίωση, επιτρέπει στα Marder 1Α3 που θα παραληφθούν, να υπερέχουν σε αυτό το σημείο ακόμη και από το κορυφαίο άρμα μάχης Leopard 2 HEL του Ελληνικού Στρατού!

Διαπιστώνεται ότι παρά την ηλικία του Marder 1A3, τα οχήματα που παραλαμβάνει ο Ελληνικός Στρατός διακρίνονται από χαρακτηριστικά υψηλής προστιθεμένης αξίας, που διακρίνουν τεθωρακισμένα τελευταίας γενιάς! Η εξασφάλιση των οχημάτων για τον Ελληνικό Στρατό, αποτελεί “βραβείο” προσωπικών χειρισμών του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για θέματα εξοπλισμών με την Γερμανία.

Έκπληξη στα Marder 1A3: Φέρουν θερμικό σκοπευτικό πυροβολητή 3ης γενιάς!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close