Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Η “ενέδρα” εναντίον του Στρατηγού Γερασίμωφ και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στόχο τον ίδιο τον Αρχηγό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Βαλερύ Γερασίμωφ είχε επίθεση των Ουκρανών η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου στην περιοχή της πόλεως Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 120 χλμ. νοτιοανατολικώς Χαρκόβου. Την είδηση ανακοίνωσαν τόσο ο διευθυντής προεδρίας Ολέκσυ Αρέστοβιτς όσο και ο Αντόν Γερασένκτο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ενώ αναπαρήχθη ευρέως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυρά πυροβολικού και συγκεκριμένα, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. Αν και αρχικώς οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για τραυματισμό του Ρώσου στρατηγού στο πόδι, αργότερα, αναφέρθηκε ότι την στιγμή της επιθέσεως αυτός είχε αποχωρήσει, όπως έγραψαν οι New York Times επικαλούμενοι Ουκρανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με αυτόν, ο Γερασίμωφ βρέθηκε για μερικές ημέρες στην ανατολική Ουκρανία αλλά η πληροφορία για την παρουσία του δεν ελήφθη σε χρόνο κατάλληλο ώστε η εκδηλωθείσα επίθεση να τον βρει εκεί. Στόχος ήταν το 12ο Σχολείο του Ιζιούμ, όπου έχει εγκατασταθεί το πολεμικό Στρατηγείο της 2ας Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, που προσβλήθηκε το απόγευμα αλλά στο μεταξύ ο Γερασίμωφ είχε αναχωρήσει από εκεί. Παρά ταύτα, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση απροσδιορίστων απωλειών, μεταξύ των οποίων έπεσε νεκρός τουλάχιστον ένας ανώτατος αξιωματικός, ο Αντιστράτηγος Αντρέυ Σιμόνωφ, διοικητής Δυνάμεων Ηλεκτρονικού Πολέμου της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφερείας.

Η στοχευμένη επίθεση, ουσιαστικώς “ενέδρα”, επιβεβαιώνει μάλλον ότι σε επίπεδο Πληροφοριών, οι ΗΠΑ προσφέρουν απεριόριστη υποστήριξη στην Ουκρανία ενώ, αν και ο Στρατηγός Γερασίμωφ στάθηκε τυχερός όπως φαίνεται, καταδεικνύεται ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν καθολικό πρόβλημα με την ασφάλεια επικοινωνιών. Καθώς οι μετακινήσεις στο μέτωπο του Αρχηγού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι φυσιολογικό να συνοδεύονται από τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας, ο “εντοπισμός” του επιβεβαιώνει ότι οι επικοινωνίες των Ρώσων σε όλα τα επίπεδα είναι εκτεθειμένες στα μέτρα υποκλοπής και παρακολουθήσεως των ΗΠΑ. 

Πέραν αυτών, η επισκεψη Γερασίμωφ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ιδίως από την στιγμή που στις 19 Απριλίου οι Ρώσοι ανακοίνωσαν περίπου την έναρξη της αναμενόμενης επιθέσεώς τους προς κατάληψη του Ντονμπάς. Φυσικά ο Ρώσος Αρχηγός δεν μετέβη στο μέτωπο για να αναλάβει την διοίκηση των επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν ελληνικά μέσα. Αν και η παρουσία του Γερασίμωφ ερμηνεύθηκε από δυτικούς αναλυτές ως πιθανή ένδειξη προβληματισμού για την αργή εξέλιξη των επιχειρήσεων από πλευράς ρυθμού προόδου, το βέβαιο είναι ότι ο Γερασίμωφ προέβη σε μία επιτόπια “επιθεώρηση” ώστε να αποκομίσει ιδίαν αντίληψη της καταστάσεως στο μέτωπο και να περάσει τις προσωπικές κατευθύνσεις του στους υφισταμένους. Από αυτή την άποψη, τυχόν απώλειά του θα αποτελούσε σοβαρότατο πλήγμα και ενώ αυτό μένει προς αξιολόγηση σε επίπεδο ιστορίας πλέον, ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί η συνέχιση της ρωσικής προσπαθείας από τούδε και στο εξής, ως προς τον αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή.

Ο “ένας μήνας” του Πούτιν για νίκη στην Ουκρανία

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς δεν αποβλέπουν σε ευρεία κύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, με ταυτόχρονο ελιγμό διπλής λαβίδος από βορρά και νότο. Εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών ως προς την αριθμητική δύναμη των ρωσικών δυνάμεων, αναφέρουν συνολικώς 80 Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος (BTG) εντός της Ουκρανίας και προσδιορισμό δυνάμεως 80.000 περίπου ανδρών από το Χάρκοβο μέχρι και το Ντονμπάς. Αυτό σημαίνει ότι απλώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ιδιαίτερη αριθμητική υπεροχή στο Ντονμπάς, ώστε να πετύχουν ταχύ και αποφασιστικό αποτέλεσμα έναντι των αντιπάλων δυνάμεων. Για τον λόγο αυτό, καταφεύγουν σε υπεραυξημένη υποστήριξη πυροβολικού για την ισοπέδωση των ουκρανικών αντιστάσεων, αφετέρου φαίνεται να επιδιώκουν μικρότερης εκτάσεως κυκλωτικό ελιγμό.

Η από 19ης Απριλίου μέχρι σήμερα πρόοδος, έχει δείξει ότι μεγαλύτερη έμφαση έχει αποδοθεί στην ώθηση από τον βόρειο άξονα (Ιζιούμ) κάτι μάλλον αναμενόμενο, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η μετακίνηση των αποσυρθέντων δυνάμεων από την βόρειο Ουκρανία, απαιτούσε μικρότερο χρόνο για συγκέντρωση εκεί, απ’ ό,τι νοτιότερα. Επιπλέον, τις ημέρες προ της επιθεωρήσεως Γερασίμωφ στο μέτωπο, ρωσική πίεση ασκήθηκε στο αριστερό πλευρό της ουκρανικής διατάξεως, με αποτέλεσμα να δίδεται η εντύπωση ότι επιδίωξη είναι η προέλαση από Ιζιούμ προς κύκλωση του αντιπάλου μέχρι και το ύψος του Κραματόρσκ, προς την γενική κατεύθυνση της Χορλίφκας. Δι’ αυτού του τρόπου, τεθείς Αντικειμενικός Σκοπός δείχνει η διάσπαση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς με καταστροφή σε πρώτο χρόνο όσων βρίσκονται στο αριστερό – ανατολικό πλευρό, από Σεβεροντονέτσκ μέχρι Κραματόρσκ. Κυκλωτική λαβίδα από νότο, με ενέργεια από Ζαπορίζια, ήταν εκτός συζητήσεως λόγω πρακτικής ανεπαρκείας ισχύος στον συγκεκριμένο τομέα. 

Οι Ουκρανοί έχουν οργανώσει από τον καιρό της ειρήνης τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ, Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ ως περίκλειστα Κέντρα Αντιστάσεως με ισχυρή οχύρωση. Είναι λοιπόν ενδιαφέρουσα η επιλογή του αν θα παραμείνουν οχυρωμένοι σε αυτά για προβολή παρατεταμένης αντιστάσεως σε περίπτωση κυκλώσεως ή αν θα επιλέξουν σύμπτυξη για να την αποφύγουν και να διασώσουν το μείζον της δυνάμεως με παραχώρηση όμως σημαντικών εδαφών. Επιτυχής αντίσταση μέχρι τώρα εκεί, εξασφαλίζει χρόνο για ενίσχυση από την άφιξη στρατιωτικής βοηθείας από την Δύση στην μορφή τεθωρακισμένων και πυροβολικού, προς διάθεση για εξοπλισμό νέων μονάδων που οργανώνονται.

Απομένει να διαπιστωθεί, κατά πόσο θα επιτρέψουν οι Ρώσοι να συμβεί αυτό. Οι τελευταίοι, είτε θα επιταχύνουν τον ρυθμό επιθέσεως διακινδυνεύοντας ίσως να έχουν και πάλι αργούς ρυθμούς επιτυχίας, ή θα αναμένουν άφιξη νέων ενισχύσεων, προς επίτευξη του αποφασιστικού αποτελέσματος. Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η αίσθηση που υπάρχει στους Ουκρανούς και την Δύση, ότι με αφορμή το χρονικό ορόσημο της 9ης Μαΐου ο πρόεδρος Πούτιν θα κηρύξει “πανστρατιά”, με γενική στρατιωτική κινητοποίηση, που θα σημάνει την πρόσκληση εφέδρων και την αποστολή μεγάλου αριθμού κληρωτών θητείας και εφέδρων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εν πάση περιπτώσει, ο Στρατηγός Γερασίμωφ, μετά την επιθεώρησή του στο μέτωπο, θα μεταφέρει την σχετική εισήγησή του για την συνέχιση της εισβολής.

Με αυτό τον τρόπο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εισέλθει σημειολογικώς στην τρίτη φάση του, χωρίς να έχει καταληφθεί το Ντονμπάς όπως διακηρύχθηκε στις 25 Μαρτίου, επειδή συνολικώς, η ισχύς των ρωσικών δυνάμεων εισβολής έχει απομειωθεί σημαντικά έπειτα από δίμηνο πολεμικών επιχειρήσεων.

Ουκρανία: από τον Πόλεμο Φθοράς στον Πόλεμο Αντοχής

Related Articles

Back to top button