Είναι αναγκαία η αναβάθμιση Leopard 2 (γερμανική επένδυση στην Ελλάδα;)
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
O ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε στις 31 Μαρτίου συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας Έρνστ Ράιχελ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας, καθώς και, αμοιβαίως επωφελούς, συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Οι δύο άνδρες, αντήλλαξαν επίσης απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αναφορά σε αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σχετίζεται με την γόνιμη διαδικασία την οποία εγκαινίασε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου μέσω της διευθετήσεως ανοικτών ζητημάτων του παρελθόντος, όχι μόνο αυτά να κλείσουν αλλά και να συνδυαστούν με γερμανικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, διά της καλύψεως και επιχειρησιακών απαιτήσεων του Ελληνικού Στρατού.
Αυτή η απλή πραγματικότητα, δηλαδή η πολιτική απόφαση που επισημαίνεται και από την ανωτέρω συνάντηση των δύο αξιωματούχων, απαντά ευθέως στο ερώτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, ως προς την αναγκαιότητα ή όχι του εκσυγχρονισμού των αρμάτων Leopard 2A4 σε ελληνική υπηρεσία. Απαντά επίσης στον μάλλον επίπλαστο προβληματισμό, περί υλοποιήσεως του έργου από ελληνικά χέρια, διάσταση η οποία δήθεν δεν… απασχολεί την κυβέρνηση.
Η πραγματικότητα είναι ότι η γερμανική προσέγγιση δεν αποκλείει την υιοθέτηση ελληνικών λύσεων (οι οποίες θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι θα επιλεγούν ούτως ή άλλως από τους επιτελείς για λόγους ποιότητος αλλά και ομοιοτυπίας με τα Leopard 2 HEL που τις ενσωματώνουν) ενώ η ιδέα ότι οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν σε κάποιο Στρατιωτικό Εργοστάσιο, αγνοεί την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτά έπειτα από παρατεταμμένη υποχρηματοδότηση για την συντήρηση και αναβάθμισή τους. Πέραν αυτού όμως, όπως προελέχθη, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι οι Γερμανοί δεν προτείνουν απλά να “πουλήσουν” ένα πρόγραμμα αναβαθμίσεως αρμάτων αλλά και να επενδύσουν στην Ελλάδα σε επίπεδο βαρειάς βιομηχανίας. Οι ίδιες φωνές δεν είναι, που επικρίνουν (σωστά) την κυβέρνηση ότι μέχρι τώρα έχει προβεί σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς σοβαρή ελληνική βιομηχανική συμμετοχή; Τώρα που αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση, γιατί δέχεται πυρά;
Τέλος η οικονομική πτυχή, ασφαλώς μπορεί να διευθετηθεί με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική πλευρά.
Όλες αυτές τις υψηλής πολιτικής πτυχές, προφανώς συζήτησε ο ΥΕΘΑ με τον Γερμανό πρέσβη, υπό το φως και των εξελίξεων στην Ουκρανία, που σηματοδοτεί σοβαρές εξελίξεις και για την γερμανική αμυντική βιομηχανία, στην ουσία της “ατμομηχανή” της Ευρώπης σε αυτό τον τομέα.
Το ερώτημα λοιπόν, του εάν και κατά πόσο είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των Leopard 2A4 (που είναι), πρέπει να τίθεται περισσότερο στην βάση του αν κρίνεται και εθνικώς αναγκαία – πολλαπλώς επωφελής η σοβαρή επένδυση στην αμυντική βιομηχανία την οποία προτίθενται να κάνουν οι Γερμανοί.
Δούρειος Ίππος Podcast # 014: Ουκρανία – Νέος σχολιασμός βίντεο επιχειρήσεων