Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

HİSAR O+ και IRIS-T SLM: ταυτόχρονη ανακοίνωση επίτευξης οροσήμων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 11 Ιανουαρίου η γερμανική Diehl Defence εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο ενημέρωνε για την “επίτευξη ενός σημείου αναφοράς με το επίγειο σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM” περί τα τέλη του 2021. Το σύστημα, μέσω αρκετών επιτυχών δοκιμαστικών βολών“, επέδειξε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά του υπό ρεαλιστικές συνθήκες επιχειρήσεων, ικανοποιώντας πλήρως τις προσδοκίες. Οι βολές επιβεβαίωσαν την τεχνική και επιχειρησιακή ικανότητα του όλου συστήματος και πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο βεληνεκές, την ακρίβεια πλήγματος και την διαλειτουργικότητα όλων των συστατικών του συστήματος.

Μερικές ημέρες πριν, στις 24 Δεκεμβρίου 2021 το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης είχε ανακοινώσει την επιτυχή δοκιμαστική βολή στο Πεδίο Βολής του Ακσαράι του αντιστοίχου συστήματος HİSAR O+, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο για χρήση. Ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ διευκρίνισε ότι επρόκειτο για την τελευταία δοκιμή αποδοχής πριν την ένταξη σε υπηρεσία“.

Τον περασμένο Μάρτιο εξάλλου, είχε ανακοινωθεί επιτυχής δοκιμαστική βολή με το σύστημα στο μεγαλύτερο βεληνεκές και υψόμετρο που είχε γίνει μέχρι τότε στην Τουρκία. Από τις 12 Ιουλίου δε, ο Ντεμίρ είχε γνωστοποιήσει ότι πρόκειται να τεθεί σε μαζική παραγωγή το HİSAR O+ από τις Aselsan και Rocketsan.

Τα IRIS-T SLM (Surface Launched Medium range) και HİSAR O+ χαρακτηρίζονται συστήματα μέσου βεληνεκούς και η εντυπωσιακή ομοιότητα βλήματος και γενικότερης αρχιτεκτονικής μονάδος πυρός οδηγεί στην βάσιμη υποψία ότι η Diehl Defence ήταν ο ανάδοχος σχετικού προγράμματος συναναπτύξεως που είχε προκηρυχθεί από την τουρκική πλευρά στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Εξ αυτού, με κρατική χρηματοδότηση, ο γερμανικός οίκος ανέπτυξε συνεργασία με τις τουρκικές Aselsan και Roketsan για συνανάπτυξη με παράλληλη μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, με ελαφρώς τροποποιημένες εκδόσεις βλήματος.

Η σειρά συστημάτων IRIS-T SL και IRIS-T SLM στις κατηγορίες βραχέως και μέσου βεληνεκούς αντιστοίχως, συμπίπτει απολύτως με τα τουρκικά HİSAR A/Α+ και HİSAR O/Ο+ ενώ αντίστοιχη σύμπτωση δείχνει να υπάρχει στο χρονοδιάγραμμα αναπτύξεώς τους.

Τα ανωτέρω φανερώνουν ότι η απόφαση της Γερμανίας από το 2016 να επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, απόφαση η οποία θεωρητικώς ανανεώθηκε μετά την ίδια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ το 2019, προφανώς δεν έχει επηρεάσει την εξαιρετικά πιθανή, όπως όλα δείχνουν, συνεργασία γερμανικών εταιρειών στην συνανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων.

Πέραν αυτού, όπως είχαμε σημειώσει και παλαιότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πτυχή που σχετίζεται με την πολυεθνική φύση του προγράμματος αναπτύξεως του βλήματος αέρος – αέρος IRIS-T από το οποίο αναπτύχθηκαν οι εκδόσεις SL/SLM: Γερμανία 46%, Ιταλία 19%, Σουηδία 18%, Ελλάδα 13% και 4% μοιρασμένο μεταξύ Καναδά και Νορβηγίας. 

Με Ρωσική τεχνολογία του BUK-M3 αναπτύσσει η Τουρκία το αντιαεροπορικό σύστημα SİPER;

 

Related Articles

Back to top button