ΒΡΟΝΤΗ 4/21: Ας προσέξουμε και τις κανονιοφόρους
Την δύναμη συμπληρώνουν τα “ασχημόπαπα”, οι δύο κανονιοφόροι τύπου Asheville, ΤΟΛΜΗ (Ρ 229) και ΟΡΜΗ (Ρ 230). Τα δύο πλοία ναυπηγήθηκαν στην δεκαετία του 1960 και παραχωρήθηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ το 1990, όντας σημαντικά μικρότερες και με υποδεέστερο οπλισμό και συστήματα μάχης.
Οι 8 κανονιοφόροι που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, είναι μονάδες εκτοπίσματος μεταξύ 500-600 τόννων, με πολύ καλά χαρακτηριστικά σχεδίασης, σημαντική ισχύ πυρός και επαρκή συστήματα μάχης. Οι παλαιότερες κανονιοφόροι τύπων Οsprey 55 και HSY 56, εμπλούτισαν τους αισθητήρες τους τελευταίως με την εγκατάσταση ηλεκτροπτικού συνόλου αισθητήρων της ελληνικής Miltech Hellas ενώ στις προθέσεις είναι η αναβάθμιση του οπλισμού σε ορισμένα πλοία, με την εγκατάσταση μικρών βλημάτων επιφανείας – επιφανείας Spike NLOS.
Καθώς η νεώτερη μονάδα της ΔΠΕ, ο ΚΡΑΤΑΙΟΣ, ύψωσε την Ελληνική σημαία στις 20 Οκτωβρίου 2005, σε μερικά χρόνια θα έχει συμπληρωθεί 20ετία, χωρίς να έχει ενταχθεί νέα κανονιοφόρος στον Στόλο. Η είσοδος των ΕΝΑΕ σε τροχιά παρακμής εκείνη την εποχή, δεν επέτρεψε στο Πολεμικό Ναυτικό την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος ναυπηγήσεων, καθώς είναι δεδομένο ότι απαιτούνται περισσότερες κανονιοφόροι.
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και η δυναμική αντιμετώπιση αυτών όσο και η απαίτηση για συνεχές “παρών”, αυξάνουν το έργο και την βαρύτητα των κανονιοφόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν των αποστολών περιπολίας, υπήρξαν φορές που πλοίο της ΔΠΕ συμμετείχε ακόμη και σε ασκήσεις με ξένες ναυτικές δυνάμεις. Οι κανονιοφόροι είναι οικονομικά πλοία από πλευράς σχεδιάσεως, μπορούν να μεταφέρουν τμήμα Ειδικών Δυνάμεων και να λειτουργήσουν ως πλατφόρμα εξορμήσεως αυτού υποστηρίζοντάς το. Επομένως, η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στα ναυπηγεία της χώρας, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της επανεκκινήσεως διαδικασίας ανανεώσεως και των μικρών μονάδων του Στόλου, ιδίως από την στιγμή που υφίστανται δυνατότητες ελληνικών σχεδίων από το σχεδιαστικό γραφείο ALS.
Μιλώντας για κανονιοφόρους, χρήσιμο είναι να ρίξουμε μια ματιά και στις κινήσεις του Τουρκικού Ναυτικού στον συγκεκριμένο τομέα. Διαθέτει συνολικώς 16 κανονιοφόρους, όλες σύγχρονης ναυπηγήσεως, καρπό της αναθέσεως συμβάσεως στις 23 Αυγούστου 2007 στα ναυπηγεία Dearsan. Πρόκειται για τον Νέο Τύπο Περιπολικού Σκάφους, που ονομάσθηκε κλάση TUZLA, το τελευταίο της οποίας τέθηκε σε υπηρεσία το 2015.
Οι συγκεκριμένες κανονιοφόροι περιγράφονται ως σχεδίαση κατάλληλη για επιχειρήσεις επιτηρήσεως σε παράκτια περιβάλλοντα, όπως ακριβώς η περιοχή μεταξύ Μικρασιατικών παραλίων και ελληνικών νήσων. Το συνολικό χαμηλό προφίλ της σχεδίασης, είναι χαρακτηριστικό. H ιδιαιτερότητα όμως της κλάσεως TUZLA είναι ότι ενώ περιορίζονται σε πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, έχουν ανθυποβρυχιακές ικανότητες! Φέρουν σόναρ χαμηλών συχνοτήτων Simrad SP92 Mk II και εξαπλό εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών, όπως και δύο τετραπλούς αφετήρες βομβών βυθού.
Η ένταξη των συγκεκριμένων μονάδων ήταν μία από τις ανταποκρίσεις του Τουρκικού Ναυτικού στην συνολική στρατηγική αντιμετωπίσεως της απειλής των ελληνικών υποβρυχίων. Η χρησιμότητα της κλάσεως TUZLA είναι προφανής ακόμη και στην ειρήνη, καθόσον οι κανονιοφόροι αναπτύσσονται και δυτικότερα των ελληνικών παραμεθορίων νήσων κι εκτελούν ανθυποβρυχιακή έρευνα. Οι τουρκικές κανονιοφόροι το έπραξαν και στην περυσινή κρίση, στον εικονικό πόλεμο των δύο πλευρών για την αποκάλυψη των υποβρυχίων του αντιπάλου, σημειώνοντας αναπάντεχη παρουσία.
Είναι σαφές ότι η μελλοντική ένταξη υποβρυχίων Type 214TN σε τουρκική υπηρεσία, ενισχύει την απειλή και θέτει νέες προκλήσεις στον Στόλο για την αποτροπή ναυτικού αποκλεισμού ελληνικών νήσων και τον έλεγχο των παρακτίων υδάτων στην μεθόριο με την Τουρκία. Εξάλλου, η μόνιμη παρουσία μικρών μονάδων στο Σύμπλεγμα Μεγίστης για την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας και της νησιωτικής αμύνης γενικότερα, δίνει άλλο νόημα στην ύπαρξη κανονιοφόρων με ανθυποβρυχιακές ικανότητες στο δυναμικό του Στόλου. Πέρα από τις φρεγάτες, τα υποβρύχια ή τις κορβέτες, η δρομολόγηση ανανεώσεως και των κανονιοφόρων με νέες δυνατότητες, πρέπει να απασχολήσει σύντομα.
Με 5 μη επανδρωμένα ελικόπτερα Α900 εφοδιάζονται οι φρεγάτες του Στόλου