Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Chinook και AirTEP σε άσκηση της τουρκικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 24 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία με συμμετοχή τμημάτων από την Τουρκία, το Πακιστάν και το Κατάρ. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την ευθύνη της Διοικήσεως Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για εκπαιδευτική δραστηριότητα ως επέκταση καθιερωμένης ανάλογης μεταξύ δυνάμεων Τουρκίας και Πακιστάν, που διαφοροποιείται ως προς την ανοικτή συμμετοχή τρίτων, όπως εν προκειμένω, το Κατάρ.

Στα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν, ξεχωρίζει η συμμετοχή δύο ελικοπτέρων CH-47F Chinook σκουρόχρωμης αποχρώσεως, σε αντίθεση με τα ελικόπτερα του ιδίου τύπου που είναι βαμμένα με τυποποιημένο σχέδιο παραλλαγής του Τουρκικού Στρατού. Πρόκειται για ελικόπτερα που έχουν ενταχθεί στην οργανική μονάδα ελικοπτέρων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, ενισχύοντας την υφιστάμενη δύναμη ελικοπτέρων S-70 Blackhawk.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι η χρησιμοποίηση της συλλογής Αεροπορικής Πλατφόρμας Τακτικής Απαγκιστρώσεως (Air Tactical Extraction Platform). Σε πλάνα από βίντεο, παρουσιάζεται εκπαίδευση στην απαγκίστρωση περιπόλου Ειδικών Δυνάμεων από ελικόπτερο S-70, το οποίο έχει κατεβάσει την συλλογή AirTEP και επ’ αυτού ασφαλίζεται μια 5μελής περίπολος, η οποία εν συνεχεία απαγκιστρώνεται ταχέως.

Η συλλογή AirTEP διακρίνεται από την μεγαλύτερη πρακτικότητα και ευχέρεια χρήσεως, εν σχέσει με παλαιότερες συλλογές (επί παραδείγματι SPIE) των οποίων η ανάπτυξη ανάγεται στην δεκαετία του 1960 και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τότε, είχε αναζητηθεί μία τεχνική ταχείας απαγκιστρώσεως ολιγομελών περιπόλων Ειδικών Δυνάμεων από δύσβατο και πυκνόφυτο έδαφος, που δεν επέτρεπε την προσγείωση ελικοπτέρου. Αντ’ αυτού, η βασική ιδέα είναι να ρίχνεται ένα σκοινί από το ελικόπτερο, επί του οποίου υφίστανται θηλιές και σε αυτές ασφαλίζεται μέσω καραμπίνερ το προσωπικό.

Οι παλαιές μέθοδοι, προϋποθέτουν την πρόσδεση του προσωπικού κατά μήκος του σχοινιού, με αποτέλεσμα, αφενός να απαιτείται για την διαδικασία ένας στοιχειώδης χώρος στο έδαφος για την ανάπτυξη του σχοινιού και την κατά σειρά πρόσδεση του προσωπικού, αφετέρου το μεγάλο μήκος του “τσαμπιού”, που κρέμεται κάτω από το ελικόπτερο όταν αυτό αφήνει την αιώρηση και απομακρύνεται. Αντιθέτως, το AirTEP είναι ένα συμπαγές συγκρότημα πτυσσόμενης ανάποδης “ομπρέλας”, με αναδιπλούμενα μεταλλικά σκέλη και ειδικό πλέγμα από υψηλής αντοχής νάυλον, που επιτρέπει την συγκέντρωση όλου του προσωπικού στο ίδιο σημείο.

Τοιουτοτρόπως, αφενώς μόλις η “ομπρέλα” φτάσει στο έδαφος κλειστή, το προσωπικό την ξεδιπλώνει εύκολα και ταχέως “επιβιβάζεται” και μπορεί να ασφαλιστεί σε αυτήν. Με αυτό τον τρόπο, με το σχοινί μήκους 25 μέτρων μπορούν να απαγκιστρωθούν ταυτοχρόνως μέχρι και 10 άτομα (ή φορτίο βάρους 1.450 κιλών) ενώ αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο για συλλογές όπως η SPIE. Η συλλογή AirTEP αντιπροσωπεύει την σύγχρονη αντίληψη αντιμετωπίσεως των απαιτήσεων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς παρουσιάσθηκε προ δεκαετίας περίπου και ως εκ τούτου διακρίνεται για την καινοτομία του.

Πέραν τούτων, δημοσιποιηθέν φωτογραφικό υλικό από άλλες δραστηριότητες των μονάδων καταδρομών του Τουρκικού Στρατού, δείχνει να επιβεβαιώνει την καθολική χορήγηση του νέου τυφεκίου ΜΡΤ-55 των 5,56 mm που αντικαθιστά το παλαιότερο ΗΚ-33Ε ιδίου διαμετρήματος.

Το ΜΡΤ-55 φέρεται από άνδρες της 49ης Ταξιαρχίας Καταδρομών κατά την διάρκεια εκπαιδεύσεων επαναλήψεως, όπως και προσωπικό της Σχολής & Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, κατά την εκτέλεση Βολών Μάχης στο Σχολείο Αντιτρομοκρατών Επιχειρήσεων σε Κατοικημένους Τόπους. Διαπιστώνεται έτσι η απομάκρυνση των συγκεκριμένων μονάδων από το ΜΡΤ-76 των 7,62 mm που είχε αρχίσει να τους χορηγείται.

Αντιθέτως, η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού, εξοπλίσθηκε με το τυφέκιο ΜΡΤ-76, συνοδευόμενο από ομαδικό όπλο υποστηρίξεως το πολυβόλο Minimi 7,62 mm.

DENIZKURDU 2021: Αμφίβια αποβατική ενέργεια σε απόκρημνη ακτή

Tags

Related Articles

Back to top button
Close