Aπευθείας προμήθεια καναδικών ηλεκτροπτικών ΜΧ-15 από το Μαρόκο για τα Bayraktar
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Τον δρόμο για υπερπήδηση των εμποδίων που θέτει η επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία από τον Καναδά, δείχνει το Μαρόκο προβαίνοντας σε απευθείας προμήθεια ηλεκτροπτικών συνόλων της καναδικής L3 Harris Wescam, τα οποία εν συνεχεία θα προσαρμοστούν σε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Bayraketar TB2S που έχουν παραγγελθεί από την τουρκική Baykar.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στις 7 Μαΐου από το Υπουργείο Αμύνης του Μαρόκου, που αναφέρθηκε σε εξασφάλιση συνόλων MX-15 που θα εγκατασταθούν τοπικώς στα Bayraktar. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφερόταν ότι πρόκειται για κατ’ εξαίρεση επίτευγμα, το οποίο αποδίδεται “στο βάθος των στρατηγικών δεσμών” του Μαρόκου με τις ΗΠΑ, δείχνοντας σαφώς ότι υπήρξε αμερικανική παρέμβαση προς την καναδική εταιρεία η οποία είναι θυγατρική της αμερικανικής L3 Harris Technologies.
Στις 18 Απριλίου οι ένοπλες δυνάμεις του Μαρόκου ανέθεσαν σύμβαση ύψους πλέον των 70 εκατ. $ για την προμήθεια 13 Bayraktar TB2S (ένα για εκπαίδευση), συμπεριλαμβανομένων 4 Σταθμών Ελέγχου Εδάφους, διαμορφθούμενο σύστημα εξομοιωτή εκπαιδεύσεως και ψηφιακό σύστημα ιχνηλατήσεως και αποθηκεύσεως δεδομένων. Όλα αυτά θα ενταχθούν στο δυναμικό κέντρου επιχειρήσεων UAV σε βάση της Μαροκινής Αεροπορίας, που ήδη επιχειρεί με UAV. Το Υπουργείο Αμύνης του Μαρόκου αναφέρεται σε οπλισμένα συστήματα. Κατά πληροφορίες από το Μαρόκο, πρόκειται για αρχική προμήθεια και μελλοντικώς ο αριθμός των Bayraktar θα αυξηθεί.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 η Μαροκινή Αεροπορία χρησιμοποιεί οπλισμένα MQ-1 Predator, που έχουν καταφέρει πλήγματα εναντίον ανταρτών του Πολισάριο.
H εξέλιξη, προσφέρει χώρο για ορισμένες διαπιστώσεις:
- Η εμμονή στην επιλογή ηλεκτροπτικού συνόλου καναδικής προελεύσεως για τα Bayraktar εξαγωγής, σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και πιστοποίηση του αντιστοίχου συνόλου CATS της τουρκικής Aselsan. Δοκιμές πιστοποιήσεως αναφέρεται ότι ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου 2020.
- Το συνολικό ύψος της συμβάσεως για την προμήθεια επί της ουσίας τριών συστημάτων των τεσσάρων αεροσκαφών Bayraktar από το Μαρόκο, δείχνει ότι πρόκειται για ένα σύστημα προσιτού κόστους για τις δυνατότητες (αποδεδειγμένες και σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες) που προσφέρει. Σύμφωνα με πηγές, η σύμβαση της Ουκρανίας του 2019 για 6 ή 12 οπλισμένα Bayraktar TB2S, ανερχόταν σε ύψος 69 εκατ. $. Συγκριτικώς, προσφάτως το Μαρόκο αγόρασε από την Γαλλία 3 μεταχειρισμένα ισραηλινής κατασκευής Heron, με τίμημα 48 εκατ. $. Καθίσταται αντιληπτό ότι το τουρκικό προϊόν προσφέρεται έναντι άκρως ανταγωνιστικού τιμήματος που το καθιστά ελκυστικό στην διεθνή αγορά.
- Οι πανηγυρισμοί ότι οι πολιτικές αποφάσεις επιβολής εμπάργκο σημαίνουν περίπου και το τέλος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αποδεικνύονται αβάσιμοι. Επιβεβαιώνεται ότι από την στιγμή που θα κατακτηθεί ένα βασικό κι εν συνεχεία ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνδυασμού τεχνολογικής βάσεως – τεχνογνωσίας, τότε ο στόχος της εξοπλιστικής αυτονομίας έχει εξασφαλισθεί κατά μείζονα λόγο. Κι αυτό οφείλεται στην ύπαρξη συνεπούς πολιτικής υποστηρίξεως της αναπτύξεως εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας από το τουρκικό κράτος.