Killer drone αναπτύσσουν οι Αρμένιοι – Να συνεργαστούμε;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Είναι απολύτως φυσιολογικό, υπό το φως των πικρών διδαγμάτων από την αναμέτρηση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αρμενία να επιδιώκει την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεών της, ακόμη και για λόγους ηθικού και μόνο, του πληθυσμού.
Με δεδομένη την εντυπωσιακή επίδραση των οπλισμένων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) και των “Περιφερόμενων Πυρομαχικών” (Loitering Munition) γνωστών και ως “φονικά drone” (“Killer ή Kamikaze Drone”) οι Αρμένιοι κινούνται με ταχείς ρυθμούς προς την ανάπτυξη εγχωρίων συστημάτων στις κατηγορίες αυτές. Προσφάτως, ο υπουργός Βιομηχανίας Υψηλής Τεχνολογίας Χακόμπ Αρσακιάν, αποκάλυψε σε ενημέρωση Τύπου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές απροσδιόριστου αριθμού μοντέλων επιθετικών drone, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα υποβληθούν σε επιχειρησιακές δοκιμές, με τελικό σκοπό την μαζική παραγωγή.
Ο Αρκασιάν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει δεκάδες αναπτυξιακά προγράμματα UAV και drone διαφόρων κατηγοριών, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προόδου. “Κάποια εξ αυτών πλησιάζουν την λογική ολοκλήρωσή τους. Ήδη επιτυγχάνουμε βιομηχανική ικανότητα τόσο σε επιθετικά drone όσο και αναγνωριστικά. Τα UAV αναγνωρίσεως που δεν υστερούν στα σημεία από παρόμοια, μπορούν ήδη να κατασκευαστούν στην Αρμενία“, είπε.
Φωτογραφίες που εμφανίσθηκαν σε διάφορα μέσα, παρουσιάζουν δοκιμές που πραγματοποιούνται σε κάποιο μικρό αεροδρόμιο με φόντο το χιονισμένο Αραράτ. Το πρωτότυπο του επιθετικού drone, δείχνει να αποτελεί αντίγραφο του ισραηλινού Harop ως προς την βασική σχεδίαση. Το drone που φέρει δίφυλο έλικα, εκτοξεύεται από μικρό καταπέλτη και από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών αναφέρονται ανεπίσημα εκπέτασμα 2,88 μέτρων, βάρος 35 κιλών, μεταφερόμενο φορτίο 10-12 κιλών ενώ αναφέρονται επιδόσεις επιχειρησιακής οροφής 4.000 μέτρων και εμβέλειας υπέρ των 500 χλμ. Το ενδιαφέρον είναι ότι το όλο πρόγραμμα φαίνεται να έχει εξελιχθεί σχετικά γρήγορα, μέσα σε διάστημα μηνών και η απαραίτητη τεχνολογική βάση σε ζεύξεις επικοινωνίας, ηλεκτροπτικό αισθητήρα και πολεμική κεφαλή, υφίσταται ήδη στην Αρμενία.
Η εξέλιξη αξίζει σχολιασμού επειδή οι Αρμένιοι φαίνεται να προοδεύουν ταχέως και οι ελληνοαρμενικές σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα είναι στενές. Αυτό σημαίνει ότι η ενημέρωση και παρακολούθηση των συγκεκριμένων αμυντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων των Αρμενίων, μπορεί να είναι “απλή” διακρατική υπόθεση. Εφόσον και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πεδίο της Αμυντικής Βιομηχανίας την ενδιαφέρει, η συνεργασία με τους Αρμενίους μπορεί να εξελιχθεί με ταχύτητα.
Παλαιότερα είχαμε επισημάνει ότι το υπό ανάπτυξη UAV με ταξινόμηση RX-3 από ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μπορεί να αποτελέσει την σχεδιαστική βάση για την ανάπτυξη ελληνικού “killer drone” με βάση μοντέλα υπό κλίμακα που έχουν ήδη παρουσιασθεί για σκοπούς δοκιμών. Εφόσον η σχεδίαση του αεροχήματος και η κατασκευή μοντέλων υπό κλίμακα έχουν ήδη γίνει, συνεργασία με τους Αρμενίους για τα επιμέρους στοιχεία, μπορεί να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της σχεδιάσεως.
Ήδη τα κρατικά ΕΑΣ εκπροσωπούνται στην Αρμενία από την θυγατρική τους LT-Pyrkal, που ειδικεύεται στα λέιζερ και τα ηλεκτροπτικά. Επέκταση της συνεργασίας με τους Αρμενίους για την ανάπτυξη της πολεμικής κεφαλής του ελληνικού Περιφερόμενου Πυρομαχικού, μπορεί να δώσει λύση στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Από εκεί και πέρα, η INTRACOM Defense μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις σε ζεύξεις, Σταθμό Ελέγχου και επικοινωνίες, βάσει της υφισταμένης εμπειρίας από ανάλογα προγράμματα.
Η ελληνική βιομηχανική ομάδα μπορεί να συμπληρωθεί από συνεργάτες στα προγράμματα πειραματικών UAV του ΑΠΘ, λειτουργώντας ως υποκατασκευαστές στα επιμέρους στοιχεία του συστήματος, όπως ο έλικας, ο καταπέλτης (σε πρώτη φάση σε βασική μορφή) και η κατασκευή του drone. Το κομμάτι του κινητήρα, μπορεί να εξετασθεί ξεχωριστά, ίσως και σε συνεργασία με τους Αρμενίους.
Κορυφαίος τακτικός φακός VELOS 3Dzero UN της ελληνικής LAMPSEA™