Παράθεση γεύματος από το ΥΠΕΘΑ στον Μανώλη Γλέζο
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Κάθε μέτρο φαίνεται ότι έχει χαθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και δεν είναι μόνο οι εμφανίσεις του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου με στολές παραλλαγής ή οι αντικανονικές πτήσεις του στην θέση του συγκυβερνήτη ελικοπτέρου Huey, για τις οποίες ενέπαιξε την Βουλή στις αρχές Ιουλίου παρουσιάζοντας αβάσιμα «στοιχεία». Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας και οι τέσσερεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, παρέθεσαν γεύμα στον Μανώλη Γλέζο.
Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί απλώς μια επικοινωνιακή κίνηση απευθυνόμενη στο αριστερό κοινό της κυβέρνησης. Η παράθεση γεύματος στον Μ. Γλέζο ήταν «μια συμβολική πράξη τιμής και σεβασμού στο πρόσωπό του και στους αγώνες της γενιάς του για Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία», ανέφερε το σχετικό επίσημο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΕΘΑ. Έστω.
Οι αρμόδιοι όμως ξεπερνούν κάθε όριο σοβαρότητας όταν το Δελτίο Τύπου συμπληρώνει: «Στη διάρκεια του γεύματος ο Μανώλης Γλέζος, ανάμεσα στα άλλα, ανέπτυξε τους απόψεις του για την στρατιωτική εκπαίδευση των κληρωτών, απόψεις βγαλμένες από την πολύχρονη εμπειρία του στους στίβους υπεράσπισης της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Πατρίδα μας» (η σύνταξη αυτούσια από το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΘΑ).
Εάν κάποιος επιδιώξει να εξετάσει το ζήτημα πρακτικά και ουσιαστικά, θα πρέπει να απαντήσει κατά πρώτον στην απορία, τί είναι σε θέση να προσφέρει στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων από πλευράς γνώσεων στρατιωτικής εκπαιδεύσεως των κληρωτών, ένας σεβάσμιος γέροντας, ο οποίος όμως δεν έπιασε ποτέ όπλο στην ζωή του, ούτε έτυχε ποτέ στρατιωτικής εκπαιδεύσεως.
Η αντιστασιακή πορεία του Μ. Γλέζου δεν τον έφερε στις τάξεις κάποιας ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης αφού ήταν φοιτητής όταν φυλακίσθηκε και ταλαιπωρήθηκε από τις δυνάμεις Κατοχής. Εν συνεχεία, μετά την απελευθέρωση, δεν υπηρέτησε λόγω προβλημάτων υγείας ενώ και η όποια δράση του με τους κομμουνιστές σχετίσθηκε με δημοσιογραφικό έργο, νέες φυλακίσεις και καταδίκες για να πολιτευθεί πλέον από το 1951.
Το δεύτερο στοιχείο που θα μπορούσε να απασχολήσει, είναι πώς αισθάνονται οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων όταν έχουν απέναντί τους έναν άνθρωπο – σύμβολο, επειδή τού αποδίδεται η αντιστασιακή ενέργεια αφαιρέσεως της γερμανικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την νύκτα 30/31 Μαΐου 1941. Σίγουρα λίγο περίεργα, δεδομένου ότι απλός κληρωτός μίας ημέρας, γνωρίζει ότι σε όλους τους στρατούς του κόσμου, την νύκτα οι σημαίες υποστέλλονται και το πρωί γίνεται η έπαρσή τους.
Για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων προφανώς, ο ΑΝΥΕΘΑ προέβη στην κίνηση – σόου με τον Μ. Γλέζο. Δεν θα έπρεπε να εμπλέξει τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.