Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

2020: Εθνικό τυφέκιο Ν. Κορέας – Ταϋλάνδης – Ιράν (Ελλάδα;)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που επιλέγουν να αναπτύξουν εγχωρίως ατομικό όπλο για τις ένοπλες δυνάμεις τους, βασισμένο στην δοκιμασμένη πλατφόρμα AR15. Στην διάρκεια του 2020, τρεις χώρες στηρίχθηκαν σε αυτή την λύση και απέκτησαν το δικό τους εθνικό τυφέκιο.

Τον Ιούνιο, οι Ειδικές Δυνάμεις του Νοτιοκορεατικού Στρατού ανακοίνωσαν την επιλογή του τυφεκίου DSAR-15P των 5,56 mm που παρουσίασε η εταιρεία Dasan Machineries έναντι της υποψηφιότητος της S&T Motiv (πρώην Daewoo Precision Industries) στο πλαίσιο μιας πολιτικής ενισχύσεως των μικρών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Το DSAR-15P λειτουργεί με το κλασικό σύστημα αερίων δι’ απευθείας εκχύσεως και η κάννη του κατασκευάζεται με ψυχρή σφυρηλάτηση και χρωμίωση στο κοίλο της. Το όπλο προσφέρεται σε διάφορες εκδόσεις με μήκη κάννης 11,5 ιντσών, 14,5 ιντσών and 16 ιντσών.

DASAN DSAR-15P

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια επισκέψεως ανωτάτου αξιωματικού του Ιρανικού Ναυτικού σε κρατικό εργοστάσιο, αποκαλύφθηκε ότι και το Ιράν προχώρησε στην ανάπτυξη του δικού του κλώνου AR15. Δείγματα του όπλου εμφανίζονται να επιδεικνύονται στον αξιωματικό. Το ίδιο όπλο εμφανίσθηκε σε άλλη ευκαιρία τον Δεκέμβριο και όπως διαπιστώνεται από τις διαθέσιμες φωτογραφίες πρόκειται για έκδοση στο διαμέτρημα 7,62 mm. Η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η βιομηχανία του Ιράν έχει παρουσιάσει αντίγραφα του τυφεκίου Μ16Α2 από την δεκαετία του 1990, βασισμένα σε κινεζικά αντίγραφα. Το νέο όπλο εκτιμάται ότι προορίζεται να αντικαταστήσει το G3 που αποτελεί το τυπικό ατομικό όπλο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Με αυτή την εξέλιξη, το Ιράν καθίσταται η τρίτη χώρα της Μέσης Ανατολής, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, που αναπτύσσει και υιοθετεί εγχωρίως ατομικό όπλο βασισμένο στην πλατφόρμα AR15. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται κατά πληροφορίες και το Πακιστάν.

Τέλος, τον Οκτώβριο οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϋλάνδης προέβησαν στην προμήθεια μη ανακοινώσιμου αριθμού του εγχωρίου τυφεκίου NARAC556 των 5,56 mm από την ιδιωτική εταιρεία NARAC Arms Industry, με ταξινόμηση MOD 963 και MOD 963 AR, που ανταποκρίνονται στις εκδόσεις με κάννη μήκους 20 και 14,5 ιντσών αντιστοίχως. Το Υπουργείο Αμύνης της χώρας επέλεξε να προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο αναπτύξεως ατομικού όπλου, που θα στηριζόταν στην οικογένεια Μ16 η οποία βρίσκεται σε χρήση από τους τρεις Κλάδους των ενόπλων δυνάμεων. Ο αριθμός των όπλων για τα οποία υπεγράφη σύμβαση είναι μικρός σύμφωνα με πηγές αλλά στόχος είναι η κατ’ αρχήν στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σύμφωνα με σχετικό στρατηγικό σχέδιο που βρίσκεται σε εφαρμογή.

NARAC MOD 963 και MOD 963 AR.

Στο μεταξύ, η τουρκική ΜΚΕΚ παρουσίασε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα βελτιωμένο ΜΡΤ 76 των 7,62 mm. Οι βελτιώσεις απέβλεπαν στην μείωση του συνολικού βάρους και αναφέρεται πως πλέον αυτό είναι μικρότερο κατά 500 γραμμάρια. Σε κάποιες πρώτες φωτογραφίες φαίνεται ότι έχει προσαρμοσθεί επανασχεδιασμένο κοντάκιο ενώ δεν είναι γνωστό εάν ο στόχος επιτεύχθηκε και με χρησιμοποίηση διαφορετικού υλικού αντί κράματος αλουμινίου για την κατασκευή του συγκροτήματος βάσεων προσαρμογής.

Στην Ελλάδα, η Σχεδιαστική Ομάδα ΑΟΡ, με εμπειρία επί του αντικειμένου, ολοκλήρωσε τον Μάρτιο την σχεδίαση ατομικού όπλου που στηρίζεται σε πλατφόρμα AR15 και ανακοίνωσε την εξέλιξη στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης τον Μάιο. Η σχεδίαση είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 και το βασικό σχέδιο μπορεί να εξελιχθεί σε ολόκληρη οικογένεια οπλισμού με διάφορες εκδόσεις προς κάλυψη διαφόρων αναγκών.

Στην ενημέρωση της Σχεδιαστικής Ομάδας ΑΟΡ αναφέρεται ότι η παρουσίαση λειτουργικών πρωτοτύπων είναι εφικτή εντός διαστήματος 6 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι στην ιδεατή περίπτωση της άμεσης αναθέσεως σχετικού προγράμματος, θα μπορούσε η κυβέρνηση να εορτάζει αυτές τις ημέρες την παρουσίαση των λειτουργικών πρωτοτύπων και τα κρατικά ΕΑΣ να έχουν μπει στην διαδικασία της αναπτύξεως δικού τους προϊόντος με ελληνική αποκλειστικώς τεχνογνωσία για μια πρώτη επανεκκίνηση.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πράξει με αξιοπρέπεια αυτό που πράττουν όλο και περισσότερες χώρες που ενδιαφέρονται για την στήριξη της εγχώριας προσπάθειας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, ξεκινώντας από βατά και χαμηλού ρίσκου και κόστους προϊόντα.

Παρουσίαση στο ΓΕΣ του Εθνικού Όπλου Άορ

Related Articles

Back to top button