Κατευθυνόμενα βλήματα βεληνεκούς 60+ χλμ. για το τουρκικό Πυροβολικό
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η πρόσφατη αποκάλυψη της μεταφοράς από την Νότιο Αφρική με αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας, φορτίων με υλικό που προοριζόταν για την κρατική εταιρεία ΜΚΕΚ, επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τα προγράμματα αναπτύξεως πυρομαχικών πυροβολικού. Καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το φορτίο ήταν Τακτικά Τμηματικά Γεμίσματα της γερμανικής Rheinmetall Denel Munition (RDM), πρέπει να γίνει συσχέτιση με δύο συγκεκριμένα και σχετιζόμενα προγράμματα.
Το πρώτο αφορά τις παλαιότερες πληροφορίες για πρόγραμμα αναπτύξεως εγχώριων Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων για βλήματα πυροβολικού. Όπως έχει γίνει παλαιότερα γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με χρηματοδότηση της ίδιας της ΜΚΕΚ. Μέχρι τον Μάιο του 2019, είχε αναφερθεί ότι ολοκληρώθηκε η Φάση Επιβεβαιώσεως Σχεδιάσεως και η Φάση Δοκιμών βάσει προτύπων STANAG 4224 και ΙΤΟ 4-2-504. Αποδεικνύεται ότι μάλλον το τουρκικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, αφορά εξαγορά τεχνολογίας και άδεια κατασκευής των Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων της RDM.
Άλλοι στόχοι που έχουν τεθεί από την ΜΚΕΚ για την διεύρυνση του φάσματος προϊόντων που παράγει, είναι η εγχώρια ανάπτυξη εκρηκτικών υλών RDX, HMX και αλουμινόσκονης, όπως και η ανάπτυξη θερμοβαρικών εκρηκτικών.
Ωστόσο, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση των Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων. Πρόκειται για ειδικά προωθητικά, τα οποία προορίζονται κατά βάση για βλήματα πυροβολικού 155 mm πολύ μεγάλου βεληνεκούς τα οποία, λόγω των υπερπιέσεων που αναπτύσσονται κατά την βολή τους, διακρίνονται από υψηλό βαθμό φθοράς του σωλήνα του πυροβόλου. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται δραστικώς το όριο ζωής πανάκριβων πυροβόλων, ιδίως 52 διαμετρημάτων, μέσω των οποίων είναι δυνατή η εκτόξευση πυρομαχικών και πέραν των 60 χλμ. πλέον! Με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον του Τουρκικού Στρατού έχει στραφεί εδώ και χρόνια στο αυτοκινούμενο πυροβόλο Τ155 Firtina των 155 mm/ 52 διαμετρημάτων, είναι πρόδηλο ότι η ΜΚΕΚ αναπτύσσει για το συγκεκριμένο όπλο ένα νέο πυρομαχικό πολύ μεγάλου βεληνεκούς.
Οι πληροφορίες ότι επίσης με δική της χρηματοδότηση, η ΜΚΕΚ έχει εγκαινιάσει εδώ και τουλάχιστον ένα έτος πρόγραμμα Έρευνας & Ανάπτυξης για κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού 155 mm με συνδυασμό GPS/INS και πολύ εκτεταμένο βεληνεκές, που θα ξεπερνά τα 60 χλμ., μπορούν να θεωρηθούν πλέον επιβεβαιωμένες. Το πρόγραμμα μάλιστα, όπως φανερώνει και η προμήθεια Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων, πρέπει να έχει ξεπεράσει την αρχική φάση. Eπιπλέον, εάν συσχετισθούν τα ανωτέρω με την πρόοδο στα πυρομαχικά πυροβολικού που έχει σημειώσει η RDM, καθίσταται αντιληπτό ότι και σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια της ΜΚΕΚ κινείται και στις δύο κατευθύνσεις: πυρομαχικό και ειδικά προωθητικά.
Αναβαθμισμένα “υπερπυροβόλα”
Στις 6 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολών της Νοτίου Αφρικής επίδειξη βολών πυροβολικού από αυτοκινούμενα πυροβόλα G6 και PzH2000 (αμφότερα με σωλήνα 52 διαμετρημάτων) και ένα ρυμουλκούμενο πυροβόλο 155 mm/ 39 διαμετρημάτων, στις οποίες σημειώθηκαν τρία ρεκόρ βεληνεκούς. Το τροποποιημένο G6-52 πέτυχε βεληνεκές 76,28 χλμ., το PzH2000 (μόνο ο σωλήνας) εκτέλεσε βολή στα 67 χλμ. και το ρυμουλκούμενο πυροβόλο έφθασε βολή στα 54 χλμ.!
Τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της οικογενείας Assegai V-LAP (Velocity Enhanced Artillery Projectile) που έχει παρουσιάσει η RDM και στηρίζεται σε τεχνολογίες των γερμανικών Rheinmetall Waffe Munition και Nitrochemie, για την ανάπτυξη υψηλών υπερπιέσεων κατά την βολή και την πρόσδοση υψηλών αρχικών ταχυτήτων στο πυρομαχικό. H επιπλέον αύξηση του βεληνεκούς εξασφαλίζεται από την μεγαλύτερη ώση που εξασφαλίζει ο ενσωματωμένος πυραυλοκινητήρας και την μείωση της αεροδυναμικής αντιστάσεως του βλήματος.
Η επίτευξη βεληνεκούς 76,2 χλμ. από το G6-52, ένα πυροβόλο που δεν πληροί κριτήρια του Μνημονίου Κατανοήσεως Διακλαδικών Βαλλιστικών (JBMoU) του ΝΑΤΟ, ενισχύει τα σχέδια της Rheinmetall να αναπτύξει ένα νέο πυροβόλο 155 mm με διευρυμένη θαλάμη και μήκος σωλήνα 60 διαμετρημάτων. Το μελλοντικό πυροβόλο, συμβατό με πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς προτύπου JBMoU αλλά και νέων οικογενειών, θα επιτυγχάνει βεληνεκές 83 χλμ.! Η συγκεκριμένη επίδοση θα είναι το σημείο αναφοράς, δεδομένου ότι λόγω των σχετικών διορθώσεων που θα γίνονται κατά την διάνυση της τροχιάς προκειμένου να επιτευχθεί ακρίβεια πυρός, η μέγιστη επιτεύξιμη επίδοση θα ανέρχεται στα 75 χλμ. όπως έχει τεθεί και ως απαίτηση.
Είναι πρόδηλο ότι η δραματική αύξηση του βεληνεκούς συμβατικών πυροβόλων, εξασφαλίζει σοβαρό τακτικό πλεονέκτημα καθώς επιτρέπει την ευχερή εκτέλεση πυρών και βολών αντιπυροβολικού υπό πλήρη ασφάλεια, έναντι ιδίως αντιπάλου που χρησιμοποιεί πυροβόλα με 39 και 45 διαμετρημάτων ή στερείται πυρομαχικών V-LAP. To συγκεκριμένο πλεονέκτημα είναι σαφές ότι επιδιώκεται από τον Τουρκικό Στρατό για την αντιμετώπιση τακτικών αντιπάλων με σοβαρή ισχύ, όπως είναι ο Ελληνικός Στρατός και η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο.
Όλα αυτά, την στιγμή που ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει προβεί επί δεκαετία και πλέον σε καμμία προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών και πυροσωλήνων για το Πυροβολικό.