Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

112 εφέδρους ιπταμένους ανακάλεσε η Τουρκική Αεροπορία – 40 έκτακτες προσλήψεις λόγω των σεισμών

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην έκτακτη αιμοδότηση με ιπτάμενο προσωπικό μέσω διαφοροποιήσεως πηγών προελεύσεως, προχωρά η τουρκική αεροπορία, προκειμένου να καλύψει και έκτακτες ανάγκες, οι οποίες σχετίζονται με την Βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία.

Στις 24 Φεβρουαρίου η Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας δημοσίευσε την προκήρυξη διαγωνισμού προσλήψεως αξιωματικών χειριστών αεροσκαφών από κατόχους πολιτικού πτυχίου ιπταμένου. Ως καταληκτική ημερομηνία καταθέσεως δικαιολογητικών, ορίστηκε η 19η Μαρτίου 2023 και οι θέσεις που προκηρύχθηκαν είναι 40 για κατηγορία Ενεργού Αξιωματικού Νο926, βάσει του ισχύοντος κανονισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, δεκτοί θα γίνονται όσοι υποψήφιοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 (γεννημένοι την 1η Ιανουαρίου 1995 ή αργότερα) δηλαδή δεν έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους. Δεκτοί γίνονται όσοι είναι κάτοχοι πολιτικού επαγγελματικού πτυχίου χειριστή αεροπλάνων ή ελικοπτέρων (Commercial Pilot Licence). 

Οι κάτοχοι πτυχίου CPL έχουν συμπληρώσει συνήθως 200 (Ευρώπη) ως 250 (ΗΠΑ) ώρες πτήσεως σε πολιτικές σχολές, σε μικρά ελικοφόρα αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Επομένως, εντασσόμενοι στην τουρκική αεροπορία, έχουν επαρκή εφόδια ώστε να τοποθετηθούν απευθείας σε μονάδες που επιχειρούν με ελικόπτερα, αεροσκάφη τακτικών μεταφορών και εκπαιδευτικά, έπειτα φυσικά από τα σχετικά εσωτερικά σχολεία εκπαιδεύσεως. Με αυτό τον τρόπο μπορούν περισσότεροι αξιωματικοί που θα αποφοιτήσουν εφέτος από την Αεροπορική Ακαδημία της τουρκικής αεροπορίας, να τοποθετηθούν σε μαχητικά αεροπλάνα.

Οι 40 θέσεις προκηρύχθηκαν λόγω του τεραστίου φόρτου αεροπορικών εξόδων αεροπλάνων τακτικών μεταφορών και ελικοπτέρων, που προέκυψε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας γενικότερα, λόγω των σεισμών. Από τις 6 Φεβρουαρίου έχουν συμπληρωθεί 12.000 ώρες πτήσεως από αεροπλάνα και ελικόπτερα σε αποστολές πάσης φύσεως, σχετιζόμενες με την αντιμετώπιση της καταστάσεως, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση προσωπικού και μέσων.

Εν τούτοις, η συγκεκριμένη εξέλιξη επισκίασε μία άλλη παρεμφερή, η οποία προηγήθηκε κατά μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, τον περασμένο Ιανουάριο, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε διαταγή επιστρατεύσεως 112 εφέδρων εκ μονίμων αξιωματικών ιπταμένων, που εργάζονται στις τουρκικές αερογραμμές. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία εγκαινιάσθηκε λόγω των μεγάλων κενών σε ιπταμένους, που προέκυψαν στην τουρκική αεροπορία από την απόταξη και δικαστική δίωξη περίπου 600 ιπταμένων αξιωματικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η επιστράτευση έχει διάρκεια ορισμένων ετών και προκαλεί σοβαρά επαγγελματικά και προσωπικά προβλήματα στους θιγόμενους. Σε περίπτωση αρνήσεως συμμορφώσεως, προβλέπεται απειλή ακυρώσεως του επαγγελματικού πτυχίου χειριστή αεροπλάνων ή ελικοπτέρων. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, απόστρατοι αξιωματικοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις πολιτικές αερογραμμές, καταφεύγουν στην αναγνώριση του πτυχίου τους από ξένες χώρες, ώστε να μην είναι δυνατό να θιχτεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Επιβεβαιώνεται ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί στην τουρκική αεροπορία, κυρίως από την έλλειψη εμπείρων ιπταμένων, εξακολουθεί να ισχύει στον έναν ή τον άλλον βαθμό. Αν και παρήλθε εξαετία, σημειώνεται ότι για κάποιο διάστημα αναστάλθηκε η λειτουργία των παραγωγικών σχολών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αν και επιχειρήθηκε στην συνέχεια να καλυφθεί με την κατάταξη αυξημένου αριθμού σπουδαστών.

Το υφιστάμενο πρόβλημα, επηρέασε σοβαρά την αναλογία ιπταμένων ανά μαχητικό αεροπλάνο στην τουρκική αεροπορία. Το πρόβλημα όξυνε έτι περαιτέρω ο σχετικώς καλός δείκτης επιχειρησιακής διαθεσιμότητος των μαχητικών αεροπλάνων. Εν τούτοις, δεν επηρεάστηκε διόλου η πολιτική των αεροπορικών προκλήσεων έναντι της Ελλάδας, με τις καθημερινές εισόδους στο FIR Αθηνών. Αντιθέτως, όλο το προηγούμενο διάστημα που η παραβατική αεροπορική συμπεριφορά απετέλεσε ζήτημα δημοσίας συζητήσεως στα θεσμικά όργανα των ΗΠΑ και έφτασε να συσχετίζεται με την απόφαση εγκρίσεως της πωλήσεως F-16V από την Ουάσιγκτον, η τουρκική αεροπορία ενέτεινε ποιοτικώς την δραστηριότητά της εντός του FIR Αθηνών.

Τα πρακτικά μέτρα εκτάκτου προσλήψεως πτυχιούχων από την πολιτική αγορά, που έλαβε η τουρκική αεροπορία, καθιστούν και πάλι επίκαιρη την πρακτική που εφαρμόζεται σε προηγμένες χώρες της Δύσης, για διαφοροποίηση των πηγών (outsourcing) εξευρέσεως ιπταμένων πέραν των παραγωγικών σχολών των ενόπλων δυνάμεων. Ειδικώς στις περιπτώσεις του αεροπορικού υλικού όχι υψηλών επιδόσεων (αεροπλάνα μεταφορών, πυροσβεστικά, ελικόπτερα) η προσφυγή σε πρόσληψη πτυχιούχων από την πολιτική αγορά, εξοικονομεί σοβαρούς πόρους και χρόνο για την υπηρεσία. Οι σχετικές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από προσωπικό ξεχωριστής επετηρίδος, αφού δεν είναι μείζον απαιτούμενο η φοίτηση επί 4 έτη και η απόκτηση ακαδημαϊκής μορφώσεως.

Η περίπτωση της κατηγορίας προσωπικού με διαφορετική επετηρίδα, όπως των Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (ΧΕΜ) που υπήρχε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ακόμη παλαιότερα των Εφέδρων Χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας που αποφοιτούσαν από το ΕΚΕΧ, είναι απορίας άξιο πως δεν απασχόλησε τις στρατιωτικές ηγεσίες στην πρόσφατη περίοδο μεγάλης οικονομικής δοκιμασίας της χώρας. Ένδειξη ελλείψεως ευελιξίας και πρακτικής σκέψεως, για λύσεις δοκιμασμένες που δεν μπορούν να θεωρηθούν αποτυχημένες.

Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα μαχητικών αεροπλάνων Ελλάδος – Τουρκίας

 

 

Related Articles

Back to top button