Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10ο DEF: ΕΑΒ, ΕΛΚΑΚ, Ναυπηγεία για την Αμυντική Βιομηχανία

Rheinmetall Lynx

Η αμυντική στρατηγική και οι προκλήσεις ασφαλείας στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε 9-12 Απριλίου. 

Στο πλεονέκτημα της ΕΑΒ που καμία βιομηχανία του εξωτερικού δεν διαθέτει, αυτό της ασφάλειας εφοδιασμού, έδωσε έμφαση ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι να έχεις στη χώρα σου τη δυνατότητα συντήρησης και υποστήριξης όλο το 24ωρο σε περίοδο κρίσης. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το σύστημα «Κένταυρος» που τοποθετήθηκε στις ελληνικές φρεγάτες για την επιχείρηση «Ασπίδες» ενώ ήταν όπλο ξηράς, οπότε χρειάστηκαν προσαρμογές. Ο κ. Διακόπουλος στάθηκε και στο πρόγραμμα «Αρχύτας» που αφορά την κατασκευή ελληνικού drone. «Το αναπτύξαμε μόνοι μας, κατέχουμε σε βάθος το επίπεδο ασφαλείας και έχουμε αρχίσει τις πρώτες δοκιμές. Ελέγχουμε την ανταπόκρισή του σε διάφορες συνθήκες», σημείωσε, μιλώντας για εξαιρετικές δυνατότητες και διάθεση στη μισή τιμή από άλλα αντίστοιχα στην αγορά. Κάλεσε, μάλιστα το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας να το αξιοποιήσει.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Παναγιώτης Λυμπέρης, Αντιναύαρχος (ε.α.), Πρόεδρος ΔΣ, Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΛΚΑΚ, παρομοιάζοντάς το με ένα ρυμουλκό που θέλει να πάρει το αμυντικό σύστημα από το σήμερα και να το πάει κάπου αλλού. «Θέλουμε να πάμε σε μια περιοχή όπου η αποτροπή μας θα είναι λειτουργική», σημείωσε και πρόσθεσε: «το ΕΛΚΑΚ προσφέρει μία στρογγυλή τράπεζα όπου συναντάται όλο το αμυντικό σύστημα, μαθαίνει τις ένοπλες δυνάμεις να εκφράζουν την ανάγκη τους με όρους επιχειρηματικά και τεχνολογικά αντιληπτούς και βοηθάει στη διατήρηση ευκαιριών ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου».

«Δεν μπορούμε να έχουμε στόλο, αν δεν έχουμε ναυπηγεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αντιναύαρχος ε.α., προσθέτοντας «ακούγεται ότι ο στόλος θα απελευθερωθεί από το Αιγαίο. Ποτέ δεν σταμάτησε να βλέπει ενιαία τον χώρο από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λεβαντίνη. Αντιμετωπίζει το Αιγαίο σαν ιδιοκτήτης, όχι σαν ενοικιαστής».

22 έργα Έρευνας & Ανάπτυξης το ΕΛΚΑΚ για το 2025

Στην πολύ καλή συνεργασία με την ΕΑΒ στάθηκε ο Κώστας Παπαδόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής Νοτιανατολικής Ευρώπης, Αντιπρόεδρος, Global Business Development Int’l & Strategy, Lockheed Martin. «Αν πετύχουν, η ΕΑΒ θα είναι πολύ καλή βιομηχανία και στήριγμα για την Ελλάδα», σημείωσε και αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με την ΕΛΚΑΚ και σε συνομιλίες με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»  για να προαχθούν συνεργασίες με τη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την ελληνική συμμετοχή κατά 25% στα εξοπλιστικά, επισημαίνοντας όμως ότι δεν αρκεί, καθώς απαιτείται όποιο πρόγραμμα εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, να δουν και τον δείκτη μεταφοράς τεχνογνωσίας, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε τα δικά μας συστήματα. Παράλληλα, έφερε το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που χωρίς βιομηχανική υποδομή ξεκίνησε με 30% εθνική συμμετοχή για να φτάσει στο 50%.

Σχολίασε, επίσης, ότι οι τελευταίες παραγγελίες δεν αφορούσαν την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού οι Belharra, το μεγαλύτερο όπλο που θα αποκτηθεί από το ναυτικό, δεν κατασκευάστηκε καθόλου στη χώρα μας, τονίζοντας πως «αν δεν βάλουμε μπροστά άμεσα την ανάπτυξη του ναυπηγικού κλάδου, δεν θα φτάσουμε γρήγορα σε αποτελέσματα για τη μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, τόνισε ότι τώρα που η Ευρώπη άνοιξε τους κρουνούς της χρηματοδότησης, η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει την ευκαιρία της εξαγωγικής προσέγγισης, αλλά χρειάζεται σύμπλευση, καθώς δεν μπορεί να συμμετέχουμε στην κατασκευή ενός υποβρυχίου Α και το ναυτικό να επιλέγει το Β.

Τον μεγάλο δρόμο που έχουν διανύσει τα ναυπηγεία της Ελευσίνας τα τελευταία χρόνια παρουσίασε ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ONEX Shipyards & Technologies Group, Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων. Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2018 – 2019 οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι, κανένα ναυπηγείο στη χώρα δεν λειτουργούσε και οι Έλληνες εφοπλιστές πήγαιναν κυρίως στην Τουρκία. Τώρα όμως στα ναυπηγεία της  Ελευσίνας και της Σύρου έχουμε πάνω από 130 εκατομμύρια επενδύσεις, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι έχουν αποπληρωθεί κατά 34 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκεί που δεν επισκευάζονταν παρά μόνο 20 με 25 πλοία τον χρόνο, τώρα είμαστε στα 170 με 200. Στο αμυντικό κομμάτι, επεσήμανε ότι το τελευταίο πολεμικό πλοίο παραδόθηκε το 2023.

«Αν μιλάμε για ναυπηγική βιομηχανία, οι εγχώριες δυνατότητες είναι σχεδίαση, κατασκευή και υποστήριξη. Τα ναυπηγεία μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή μονάδων, όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε. Μάλιστα, αφού διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι άριστες, πρότεινε στο αμυντικό κομμάτι τα ναυπηγεία και η ONEX να συνομιλούν από κοινού με το Πολεμικό Ναυτικό και αυτός ο φορέας να διαχειρίζεται όλες τις ανάγκες σχεδίασης, ναυπήγησης και υποστήριξης πλοίων.

Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας;

Related Articles

Back to top button