Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ύβρις και Νέμεσις

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεν έχει τονισθεί ιδιαιτέρως, αλλά οι άνδρες της ΔΙΑΣ που βρέθηκαν πρώτοι στο «σημείο μηδέν», στην Κυανή Ακτή στο Μάτι, την μοιραία 23η Ιουλίου, δεν ανταποκρίθηκαν σε κάποια συγκεκριμένη εντολή προϊσταμένου. Δεν έλαβαν ποτέ εντολή αλλά και δεν την χρειάστηκαν. Κινήθηκαν εξ ιδίας πρωτοβουλίας, από ένστικτο και συναίσθηση του καθήκοντος, με τον επικεφαλής αρχιφύλακα να εμπνέει, να παροτρύνει και να ηγείται των συναδέλφων του.

Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, αισθάνθηκαν δέος αντικρύζοντας για πρώτη φορά το σκηνικό της καταστροφής. Αλλά είχαν την διανοητική διαύγεια ώστε να γίνουν αμέσως κύριοι της καταστάσεως και να αναλάβουν τον έλεγχο διαχειρίσεως της πρωτοφανούς καταστάσεως με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι. Και έπραξαν αυτό για το οποίο προορίζονται: υπηρέτησαν και προστάτευσαν τους πολίτες.

Ο επικεφαλής αρχιφύλακας κι ένα ακόμη από τα στελέχη της ΔΙΑΣ που επενέβησαν, προήρχοντο από την Ομάδα ΔΕΛΤΑ. Επιπλέον, ο αρχιφύλακας και η πλειοψηφία των συναδέλφων της ΔΙΑΣ που βρέθηκαν μαζί του, έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.

Την Ομάδα ΔΕΛΤΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να καταργήσει χωρίς κανένα επιχειρησιακό κριτήριο, από την πρώτη κιόλας περίοδο που ανέλαβε την θέση του. Οι κομματικές πιέσεις της πεζοδρομιακής «βάσεως» του ΣΥΡΙΖΑ, ανέκαθεν πίεζαν για την διάλυση της ΔΕΛΤΑ, η οποία είχε αποδειχθεί η αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των αναρχοαντιεξουσιαστών που αναστατώνουν περιοδικά την ζωή στο Κέντρο της Αθήνας.

Από ηθικής απόψεως, με την υποδειγματική δράση τους στο Μάτι, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ενσάρκωσαν ηχηρό χαστούκι στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τα ανεύθυνα στοιχεία της κομματικής παρέας του ΣΥΡΙΖΑ, για την Ύβριν που διέπραξαν. Και η παραίτηση του εναγή κ. Τόσκα στις 3 Αυγούστου, δεν τον απαλλάσσει διόλου από τις ευθύνες των πράξεών του κατά την διαδρομή του στην συγκεκριμένη θέση.

Related Articles

Back to top button
Close