Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΕΘΑ: “Ευχάριστο πρόβλημα” το πρόγραμμα νέας φρεγάτας – “Παρών” Ισπανού πρέσβη

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Νέα επιβεβαίωση ότι πολιτικά έχει “ανοίξει” (τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας) το πρόγραμμα νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό, έδωσε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ 1, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση “ευχάριστο πρόβλημα” λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει, οπότε “δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε“, όπως είπε.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός το προηγούμενο διάστημα, απτό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί πέραν της Γαλλίας και των ΗΠΑ, από ναυπηγικούς οίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας και Ολλανδίας. Στην σημερινή εκπομπή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι “Έχουμε αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις στο τραπέζι, κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά τις περιμένουμε σύντομα“, συνεπώς δεν υπάρχει πλήρης αντίληψη για όλες.

Ο ΥΕΘΑ προσδιόρισε ότι το ναυπηγικό πρόγραμμα των 4 φρεγατών είναι βάθους εξαετίας και γι’ αυτό τον λόγο στο μεσοδιάστημα, η Ελλάδα ζητεί κάποια πλοία “έτοιμα κατά το δυνατόν“, ως ενδιάμεση λύση. “Όλο αυτό το πακέτο, θα τύχει μιας πολύ προσεκτικής αξιολόγησης από τους ανθρώπους του Πολεμικού Ναυτικού, αυτοί θα μας υποδείξουν την καλύτερη πρόταση κι εμείς θα προχωρήσουμε“.

Προχθές 27 Ιανουαρίου, ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγέρα, με ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο που ανέφερε σε συνέντευξή του την Ισπανία ως μια εκ των χωρών που αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις για το πρόγραμμα νέας φρεγάτας. “Μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε σκληρά για μια φιλόδοξη ανταγωνιστική Νέα πρόταση: μονάδες, τοπικό έργο, ταχεία παράδοση & τιμή“, συμπλήρωσε στο σχόλιό του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο πρέσβης τόνισε με κεφαλαίο γράμμα το στοιχείο ότι πρόκειται για Νέα πρόταση, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει ότι σε προηγουμένη πρόταση που είχε κατατεθεί από ναυπηγικό οίκο της Ισπανίας, δεν συμπεριλαμβανόταν πρόταση για πλοία ενδιάμεσης λύσης. Συνεπώς, μάλλον το θέμα ετέθη σε κυβερνητικό επίπεδο από την Αθήνα.

To Ισπανικό Ναυτικό διαθέτει σε υπηρεσία 11 κύριες μονάδες κρούσεως εκ των οποίων 5 φρεγάτες Α/Α κλάσεως ALVARO DE BAZAN ναυπηγήσεως δεκαετίας 2000 και 6 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου κλάσεως SANTA MARIA ναυπηγήσεως δεκαετίας 1980, αντίστοιχες της κλάσεως O.H. PERRY του Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι τελευταίες πρόκειται να αντικατασταθούν από 5 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου F-110, η πρώτη εκ των οποίων πρόκειται να καθελκυστεί εντός του τρέχοντος έτους και να τεθεί σε υπηρεσία το 2023.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα πρώτα φέρουν αντιαεροπορικούς πυραύλους SM-2MR Block III και ESSM ενώ τα δεύτερα SM-1MR. Εφόσον ελληνική απαίτηση είναι για δύο πολεμικά ενδιάμεσης λύσης, οι Ισπανοί θα μπορούσαν να προτείνουν παραχώρηση 2 φρεγατών κλάσεως SANTA MARIA ή εναλλακτικώς μία και μία κλάσεως ALVARO DE BAZAN.

Η δημοσία τοποθέτηση του Ισπανού πρέσβη, είναι μια σαφής ένδειξη ότι το υψηλού τιμήματος πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, αρχίζει να εμπλέκει ενεργά τις κυβερνήσεις και άλλων χωρών των οποίων ναυπηγικοί οίκοι ενδιαφέρονται, πέραν της Γαλλίας και των ΗΠΑ που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αυτό είναι μάλλον αυτονόητο και επιβεβλημένο, δεδομένου ότι η απόφαση παραχωρήσεως πλοίων ενδιάμεσης λύσης, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται υπό την κρίση της κυβερνήσεως κάθε χώρας. Εκτιμάται δε ότι στις πρόσφατες επικοινωνίες του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Βρετανό (20 Ιανουαρίου) και την Γερμανίδα (27 Ιανουαρίου) ομολόγους του, τέθηκε και το ζήτημα του προγράμματος νέας φρεγάτας, ιδίως από την στιγμή που από την τελευταία επικοινωνία δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία στην οποία διακρίνεται να παρίσταται και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού από το Γραφείο του ΥΕΘΑ.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τελικώς αντικείμενο του προγράμματος είναι μία φρεγάτα αυξημένων Α/Α δυνατοτήτων, όπως ζητούσε το Πολεμικό Ναυτικό ή μια φρεγάτα πολλαπλού ρόλου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.  

Γερμανική πρόταση φρεγάτας – Αν ήθελε πραγματικά το Βερολίνο…

Related Articles

Back to top button