Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

WORKSHOP του ΥΠΕΘΑ για την Αμυντική Βιομηχανία: Θεωρίες χωρίς πράξεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ΥΠΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου στην οποία γνωστοποιεί την επιτυχή πραγματοποίηση του πρώτου ενημερωτικού εργαστηρίου (Workshop), με τίτλο: ΑΕΙ – Βιομηχανία – Άμυνα: συνέργειες και ευκαιρίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο“, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 84η ΔΕΘ. Η ανακοίνωση, αναφέρει επί λέξει:

«Τις εργασίες του εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ ο οποίος επισήμανε την ανάγκη συνεργειών, συμπράξεων και ενίσχυσης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης κ. Στράτος Στυλιανίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εφόσον αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, σε ένα χρόνο θα προκύψουν τα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα. Τόνισε μάλιστα ότι η διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη βιομηχανία αποτελεί πρόκριμα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.
Ο Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας στο ΥΠΕΘΑ Ταξίαρχος (Μ) κ. Πέτρος Κυριαφίνης παρουσίασε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, όσον αφορά στη διοικητική υποστήριξη και στο θεσμικό πλαίσιο συμπράξεων και παραγωγής αμυντικών υλικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής και Άμυνας κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης τάχθηκε υπέρ της σωστής επικοινωνίας και σύμπραξης ώστε να προσδιοριστούν οι ανάγκες, να καθοριστεί η στρατηγική και να επιτευχθούν οι στόχοι στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας.
Υπέρ μιας συγκριτικής αξιολόγησης στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη σύμπραξη ΑΕΙ – Βιομηχανίας – Άμυνας σε ένα χρόνο από τώρα τάχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κ. Αναστάσιος Ροζολής, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει το μύθευμα πως η Ελλάδα “δεν παράγει”.
Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ κ. Κύρος Υάκινθος παρουσίασε την έρευνα και ανάπτυξη ελληνικής κατασκευής UAV και διατύπωσε ως προϋπόθεση την τοποθέτηση του καταλλήλου στελεχιακού δυναμικού στις κατάλληλες θέσεις, στη βιομηχανία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα».

Η ανακοίνωση Τύπου, συμπυκνώνει ασφαλώς το κεντρικό νόημα της τοποθετήσεως ενός εκάστου των ομιλητών, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να “ερμηνεύσουμε” τι είπε επί της ουσίας ο κάθε ομιλητής, “αποκωδικοποιώντας” τα νόημα, ώστε να κατανοήσουμε το συμπέρασμα που εξάγεται από το “ενημερωτικό εργαστήριο” που, ας τονισθεί, για πρώτη φορά οργάνωσε το ΥΠΕΘΑ:

  • Α/ΓΕΝ: Επεσήμανε κάτι το αυτονόητο. Σε απλά ελληνικά, δεν αποκάλυψε κάτι καινούργιο. 
  • Αντιπρύτανης Έρευνας & Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ: Εκτίμησε ότι σε χρόνο ενός έτους, μπορούν να προκύψουν αποτελέσματα “εφόσον αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων“. Σε απλά ελληνικά, είναι άγνωστο εάν θα αναληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, προφανώς επειδή τίποτα δεν γνωρίζει ο ίδιος ή δεν υπάρχει.
  • Διευθυντής Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας στο ΥΠΕΘΑ: Παρουσίασε τις προκλήσεις και ευκαιρίες σε διοικητική υποστήριξη και θεσμικό πλαίσιο για συμπράξεις και παραγωγή αμυντικών υλικών. Σε απλά ελληνικά, δεν ανακοίνωσε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προφανώς επειδή τίποτα δεν γνωρίζει ο ίδιος ή δεν υπάρχει.
  • Πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας: Είπε αυτονόητα πράγματα. Σε απλά ελληνικά, περί συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τίποτα δεν γνωρίζει ο ίδιος ή δεν υπάρχει.
  • Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ: Πρότεινε να αξιολογηθεί εάν και τι θα έχει γίνει σε χρόνο ενός έτους, από την σύμπραξη ΑΕΙ – Βιομηχανίας – Άμυνας. Δεν μάθαμε εάν τέτοιου είδους σύμπραξη υφίσταται βάσει συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, παρόλο που υποτίθεται ότι θεωρητικώς υφίσταται. Σε απλά ελληνικά, “αφήστε τα λόγια κι ας ληφθεί μια πρωτοβουλία για να δούμε αν θα έχουμε κάνει κάτι σε ένα χρόνο από σήμερα – η ΕΑΒΙ μπορεί να παράγει“.
  • Καθηγητής τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ: Παρουσίασε την προσπάθεια αναπτύξεως UAV, επισημαίνοντας ότι αποτελέσματα μπορούν να υπάρχουν μόνο εφόσον στις κατάλληλες θέσεις υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Σε απλά ελληνικά, εφόσον δεν έχουμε αποτελέσματα, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις στη βιομηχανία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Πανεπιστήμια.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχές το πρώτο “ενημερωτικό εργαστήριο” του ΥΠΕΘΑ, επειδή διά των ομιλητών του αναδείχθηκε δημοσίως ότι κανείς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να μιλήσει για κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναπτύξεως αμυντικών συστημάτων… 

Θα επισημάνουμε απλώς τα εξής:

  • Όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι απολύτως βέβαιο ότι εφόσον υπάρξει κεντρική κατεύθυνση για συντονισμένη πρωτοβουλία που θα θέσει συγκεκριμένους στόχους αναπτύξεως αμυντικών συστημάτων, μέσα σε διάστημα ενός μόλις έτους, μπορούν να παρουσιασθούν αποτελέσματα στην μορφή λειτουργικών πρωτοτύπων.
  • Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που υποτίθεται ότι υποστηρίζεται από το κράτος, συνοδεύεται από αφιέρωση επαρκούς χρηματοδοτήσεως προς επίτευξη των τεθέντων στόχων. Το ΥΠΕΘΑ, διαθέτει την προβλεπόμενη διά νόμου χρηματοδότηση (1% επί των εξοπλιστικών δαπανών ετησίως) για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης της ΕΑΒΙ; Ο υποτιθέμενος συντονισμός των “συναρμοδίων” υπουργείων, πόσα κεφάλαια εξασφαλίζει ετησίως για την υποστήριξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της ΕΑΒΙ;
  • Η χαρακτηριστική απουσία τοποθετήσεων στο συγκεκριμένο “workshop” από τον ΥΕΘΑ, τον ΥΦΕΘΑ ή τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ, υπογραμμίζει ότι κανείς εξ αυτών δεν έχει κάτι να πει, προφανώς επειδή δεν υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Εάν υπήρχε τέτοια κεντρική βούληση, ένας εκ των ανωτέρω θα μπορούσε να ανακοινώσει συγκεκριμένους στόχους. Ούτε ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κάποιους εμβληματικούς εθνικούς τεχνολογικούς στόχους διά της αναπτύξεως αντιπροσωπευτικών προϊόντων – συστημάτων.
  • Προλαβαίνουμε ακόμη να κάνουμε κάτι, μέχρι την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία. Αν είμαστε σοβαροί.

«Ελλάδα 2021»: Ας βάλουμε στόχους ένα ελληνικό όχημα, ένα φορτηγό, ένα UAV

Related Articles

Back to top button