Τουρκική καχυποψία για ΗΠΑ: Κινήσεις για αυτόνομη κουρδική “βόρεια Συρία”
Σφόδρα ενοχλημένη είναι η Άγκυρα από το σχέδιο των ΗΠΑ για την τοποθέτηση «ζώνης επιτήρησης» στη Βόρειο Συρία η οποία θα ελέγχεται από Kούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG που πρόσκειται στις δυνάμεις της λεγόμενης συριακής «αντιπολίτευσης». Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέημς Ματίς, η Τουρκία έχει «νόμιμο δικαίωμα» να ανησυχεί για τρομοκρατικές απειλές στη Συρία και για το λόγο αυτό η Ουάσιγκτον θα δρομολογήσει την εγκατάσταση σημείων ελέγχου ώστε να ανταποκριθεί στο πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Άγκυρα…
«Τοποθετούμε σημεία ελέγχου και παρατηρητήρια σε διάφορα σημεία στη Βόρειο Συρία κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία και αυτό αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή», τόνισε ο Ματίς, διευκρινίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενημερώνουν την Τουρκία όταν εντοπίζουν κάποια απειλή που προέρχεται από το χώρο που επιτηρούν.
Βεβαίως η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί ένα «τέχνασμα» της Ουάσιγκτον για να καθησυχάσει την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να προωθήσει περαιτέρω δυνάμεις του Τουρκικού Στρατού στο εσωτερικό της Συρίας. Και αυτό διότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με Kούρδους μαχητές του YPG, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες», καθώς διατηρούν στενές διασυνδέσεις με το αυτονομιστικό κίνημα PKK που δρα στην Νοτιοανατολική Τουρκία.
Εκνευρισμός από την προσπάθεια «νομιμοποίησης» των Κούρδων στη Συρία
Καλά ενημερωμένοι διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο -όπως αυτό που προτείνουν οι ΗΠΑ- δεν πρόκειται να γίνει ποτέ δεκτό από την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της απαιτεί να διακοπεί κάθε μορφής στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη στο YPG από τις ΗΠΑ. Μάλιστα στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αν η Άγκυρα αποδεχτεί ως τετελεσμένο γεγονός την συνεργασία των ΗΠΑ με το YPG, τότε αυτό θα σημαίνει αυτομάτως τη νομιμοποίηση των Κούρδων στη Βόρεια Συρία και πιθανότατα την αρχή εξελίξεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ίδρυση ενός νέου κουρδικού κράτους. Κάτι που φυσικά αποτελεί κυριολεκτικά «κόκκινο πανί» για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν που έχει διαμηνύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα αποδεχτεί ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται εναντίον των ισλαμιστών του ISIS με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης (SDF), η οποία απαρτίζεται σε μεγάλο ποσοστό από μαχητές του κουρδικού YPG τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει ανοιχτά ως «τρομοκράτες».
Η υποστήριξη αυτή προς τους Κούρδους του YPG είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με ρητή δέσμευση για παρέχεται έγκαιρη προειδοποίηση για οποιαδήποτε απειλή πλησιάζει προς τα σύνορα της Τουρκίας.
Μάλιστα δύο πρόσφατες φωτογραφίες που φανερώνουν τη στενή σχέση του Στρατού των ΗΠΑ με το YPG ενόχλησαν σφόδρα τους Τούρκους. Η πρώτη απεικονίζει Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή Manbij στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, να γευματίζουν με μαχητές του YPG. Με αφορμή την συγκεκριμένη φωτογραφία, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι: «Πλήττεται η εικόνα που είχε μέχρι σήμερα η τουρκική κοινή γνώμη, για τον Στρατό των ΗΠΑ».
«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο»
Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ήταν και η επικήρυξη τριών ηγετικών στελεχών του PKK με το ποσό των 12 εκατ. $ και η πρόσφατη ανακοίνωση του Ματίς για την εγκαθίδρυση ζώνης επιτήρησης, εντάσσονται στο πλαίσιο προσπαθειών της Ουάσιγκτον να εμποδίσει μια πιθανή νέα επιχείρηση του Τουρκικού Στρατού στην περιοχή. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν έχει αποκλείσει σε δηλώσεις του και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, αν η «απειλή» συνεχίσει να υφίσταται.
Ο Ερντογάν σχολίασε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να επικηρύξει ηγετικά στελέχη του PKK, εκλαμβάνεται ως μια κίνηση «ανάδειξης και νομιμοποίησης» του κουρδικού κινήματος στη Συρία, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα συναινέσει ποτέ σε αυτή τη στρατηγική.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ, ενώ χαρακτηρίζουν και οι ίδιες το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν συμφωνούν ότι υπάρχουν διασυνδέσεις με το YPG, παρά την ιδεολογική και οργανωτική σχέση ανάμεσα στα δύο κινήματα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συρία Τζέημς Τζέφρυ ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι το YPG είναι “η συριακή πτέρυγα του PKK“. Επισήμως όμως για τις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι κινήσεις της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Συρία “την επόμενη μέρα”. Εάν με τέτοιες επιλογές, οι περιοχές υπό τον έλεγχο των Κούρδων “διαχωριστούν” με οποιαδήποτε μορφή από την Συρία της “επόμενης μέρας”, τότε αυτό σημαίνει απλούστατα ότι η χώρα δεν θα εξέλθει απολύτως ακέραιη, όπως υποστηρίζουν επισήμως ότι θέλουν Τουρκία και Ρωσία. Το πιθανότερο είναι ότι η κουρδική περιοχή θα απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας όπως ισχύει στο Βόρειο Ιράκ.
Πρακτικά είναι οξύμωρο η Ουάσιγκτον να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα επιτηρούν τα τουρκοσυριακά σύνορα για να μην μπαίνουν στην Τουρκία «απειλές». Τις ίδιες «απειλές» με τις οποίες ο Στρατός των ΗΠΑ συνεργάζεται στενά στη Συρία. Και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και την επικήρυξη τριών στελεχών του ΡΚΚ, η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ ήταν να εγκαταστήσει φυλάκια – παρατηρητήρια στην τουρκοσυριακή μεθόριο επανδρωμένα από Αμερικανούς Στρατιώτες και Κούρδους μαχητές του YPG.
“Μια στο καρφί και μια στο πέταλο” δηλαδή…