Τουρκία: λιγότερα F-16V – περισσότερα εγχώρια F-16 ÖZGÜR;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η είδηση προέκυψε από άρθρο του δημοσιογράφου Σελτσάν Χατσάογλου στο Bloomberg στις 11 Ιουλίου, που υποστήριζε ότι η Τουρκία προχωρά σε περικοπή της υπό διαπραγμάτευση, συμβάσεως προμήθειας και αναβαθμίσεως μαχητικών F-16V. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι η Τουρκία, «θα επιδιώξει μια συμφωνία αντισταθμιστικών για την εγχώρια παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων πολεμικών αεροσκαφών».
Είναι προφανές λοιπόν ότι μετά την έγκριση της προμήθειας, δυνητικού ύψους 23 δισ. $, από την Ουάσιγκτον στις 26 Ιανουαρίου 2024, η Τουρκία διαπραγματεύεται την οριστικοποίηση του τελικού “πακέτου” που θα επιλέξει, με όρους ανταλλαγμάτων σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας. Επικαλούμενος ανώνυμες πηγές με γνώση της υποθέσεως, ο Χατσάογλου ανέφερε ότι επιδίωξη είναι η μείωση των προς αναβάθμιση F-16 από 79 που ορίζεται στο προσχέδιο συμφωνίας, όπως και η ποσότητα των πυρομαχικών, λόγω περιορισμών προϋπολογισμού. Οι εξοικονομούμενοι πόροι, θα μπορούν να διοχετευθούν για προμήθειες προϊόντων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Η αμερικανική σχέση και ο “ρομποτικός πόλεμος” της τουρκικής αεροπορίας
Τί μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;
Κατ’ αρχάς, αναδεικνύεται η σημαίνουσα θέση που κατέχει στην πολιτική εξοπλισμών της Τουρκίας, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως φορέας στρατηγικής ενισχύσεως της αυτονομίας της χώρας σε κρίσιμο πολεμικό υλικό. Το αντίθετο με την Ελλάδα.
Η αναφορα σε απαίτηση εγχώριας παραγωγής εξαρτημάτων, δείχνει ότι υφίσταται διαπραγμάτευση για εξασφάλιση κάποιας αυτονομίας σε ανταλλακτικά, εξαρτήματα ή υποσυστήματα του F-16V. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε όλες τις προμήθειες F-16, έγινε συναρμολόγηση στην Τουρκία και η γραμμή αυτή μπορεί να επαναλειτουργήσει. Μάλλον η Τουρκία δεν αρκείται σε ανταλλάγματα υπό την μορφή κηροζινοφόρων οχημάτων ή υπόστεγων, τα οποία στην Ελλάδα βαπτίζονται SSI…
Συγκεκριμένα τώρα, εφόσον η Τουρκία διαπραγματεύεται την μείωση των F-16 που θα αναβαθμίσει σε V, υπάρχει εξήγηση: προφανής απάντηση είναι ότι αντί 79 μαχητικών, θα αναβαθμίσει λιγότερα σε V και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν με τις εγχώριες λύσεις που έχουν αναπτυχθεί βάσει του προγράμματος ÖZGÜR 2.
Η σημασία των F-16V για την Τουρκία και τα προγράμματα ÖZGÜR 1/2
Είχαμε αναλύσει ότι τα 79 προς αναβάθμιση μαχητικά, ήταν λογικά, τα 29 F-16 Block 50+ και 50 F-16 Block 50M. Πολύ πιθανώς, η αναθεώρηση να αφορά την αναβάθμιση σε V μόνο των 29 F-16 Block 50+, ώστε να εξασφαλιστεί ομοιογένεια με τα 40 νέας παραγωγής F-16V. Τα 50 F-16 Block 50M, θα αναβαθμιστούν όπως και τα υπόλοιπα 20, με πυρήνα το ραντάρ τεχνολογίας AESA τύπου MURAD που ανέπτυξε η Aselsan, πιθανότατα σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon.
H Aselsan ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου 2024 την πρώτη πτήση αναβαθμισμένου F-16 με το ραντάρ MURAD. Επρόκειτο για το πρωτότυπου του F-16 Block 30TM που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ÖZGÜR.
Η τουρκική “στροφή”, μπορεί να χαρακτηρισθεί εύλογη. Εφόσον η δεύτερη φάση με το πρόγραμμα ÖZGÜR 2 επιτρέπει την αναβάθμιση των F-16 σε επίπεδο παραπλήσιο του V, εξασφαλίζονται πόροι και ενισχύεται η αυτονομία της Τουρκίας. Λιγότερα F-16V, σημαίνει αυτομάτως και μικρότερη απαίτηση για σχετικά όπλα ενώ αντιστοίχως, περισσότερα αναβαθμισμένα αεροπλάνα βάσει του προγράμματος ÖZGÜR 2, συνεπάγονται προμήθεια περισσότερων πιστοποιημένων όπλων εγχωρίου αναπτύξεως της Roketsan.
Προφανές σενάριο, είναι η δημιουργία μίας απολύτως ομοιόμορφης δυνάμεως 69 F-16V με ραντάρ AN/APG-83, αυξημένης αυτονομίας χάρη και στην δυνατότητα προσαρμογής δεξαμενών CFT, και 170 αναβαθμισμένων F-16 Block 40M/50M με ραντάρ MURAD. Την δύναμη θα συμπληρώνουν 35 αναβαθμισμένα F-16 Block 30TM, επίσης με ραντάρ MURAD.
Πώς η Τουρκία “αντάλλαξε” Φινλανδία και Σουηδία με ÖZGÜR 2 και F-16V από τις ΗΠΑ