Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Το USS Harry S. Truman έρχεται για να υποστηρίξει την «ενεργειακή ανάπτυξη» της Αν. Μεσογείου

Rheinmetall Lynx

Τα στενά του Γιβραλτάρ πέρασε το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman το οποίο μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στον Βόρειο Ατλαντικό και την συμμετοχή του στην νατοϊκή άσκηση Trident Juncture 2018 διατάχθηκε να πλεύσει προς την περιοχή της Ν.Α Μεσογείου συνοδευόμενο από την Ομάδα Μάχης του που αποτελείται από Αντιτορπιλικά, Καταδρομικά και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται μόλις 48 ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στην Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις έμμεσες απειλές που εκτόξευσε ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και των ΗΠΑ για να μην «ζορίζουν και στριμώχνουν» την Τουρκία.

Όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Νιπάρτμεντ, η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και εξακολουθεί  να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Αυτή ήταν και εμμέσως πλην σαφώς η απάντηση και για τους ισχυρισμούς Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν πρόβλημα» για τις τουρκικές κινήσεις πέρα απ’ το οικόπεδο 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το USS Harry S. Truman σε ρόλο «προβολής ισχύος»

Είναι φανερό ότι η μετακίνηση της Ομάδας Μάχης του USS Harry S. Truman συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματική ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία οι ΗΠΑ «δίνουν προτεραιότητα» όπως ανέφερε από τη Λευκωσία ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον.

Μάλιστα ο Φάνον δήλωσε ενθουσιασμένος από τις εξελίξεις στην περιοχή και τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική, προσθέτοντας επίσης ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Κύπρο ειδικότερα, ο κ. Φάνον επαναβεβαίωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κύπρου για την ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της. «Διατηρούμε την μακροχρόνια θέση μας ότι θεωρούμε πως ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια με όλες τις κοινότητες στο νησί στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης», τόνισε.

Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Κύπρο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή. Η Κύπρος ήταν ο δεύτερος σταθμός του κ. Φάνον μετά το Ισραήλ και ακολουθεί η Αίγυπτος για συζήτηση της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Περιοχή ενδιαφέροντος και προβληματισμοί για την ασφάλεια

Δεν είμαι γνωστό σε ποιους ακριβώς άξονες θα κινηθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και η συνοδεία του αλλά εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση εγγύτητα στο οικόπεδο 10, περίπου 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Κύπρου, προκειμένου η περιοχή να βρίσκεται εντός εμβέλειας των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που επιχειρούν από αυτό.

Στο σημείο αυτό εκτελεί έρευνες και το γεωτρύπανο Stena Icemax της αμερικανικής ExxonMobile, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοινώνοντας ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο “Δελφύνη” στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Με δεδομένο ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν γίνει ένα ακόμη σημείο αντιπαράθεσης από την Τουρκία η οποία απειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο, η περιοχή γίνεται και επίσημα, σημείο έντασης.

Ενδεικτικό του προβλήματος το οποίο πλέον γίνεται έντονα αντιληπτό σε διεθνές επίπεδο είναι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau όπου αναφέρεται ότι με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις ξεκινά «μια επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεων. Και αυτό διότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική σε απειλητικό ύφος για τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων για αποκλειστική εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων στη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων (ΑΟΖ)».

Προφανώς το παράδειγμα εξαναγκασμού σε αποχώρηση του πλοίου ερευνών του ιταλικού ομίλου Eni από φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού τον περασμένο Φεβρουάριο, παραμένει νωπό και είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον, δεν θα ήθελε να επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα με ερευνητικά πλοία αμερικανικών συμφερόντων.

Κατά συνέπεια η σχεδιαζόμενη προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή απαιτεί και το ανάλογο επίπεδο ασφάλειας, το οποίο φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει το USS Harry S. Truman, ασκώντας την παραδοσιακή «προβολή ισχύος» που επιτυγχάνουν τα πλοία αυτά στα εκάστοτε σημεία γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον.

Επιστροφή από τους ..πάγους

Η Ομάδα μάχης του USS Harry S. Truman προτού έρθει στη Μεσόγειο πραγματοποίησε για πρώτη φορά πλου στη Βόρεια Θάλασσα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δοκιμάζοντας την ικανότητα ανάπτυξης με μικρή χρονική προειδοποίηση.

Παράλληλα την περίοδο αυτή δοκιμάζεται και το νέο μοντέλο «Δυναμικής Ανάπτυξης Δύναμης» (dynamic force employment), το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να καθιστά λιγότερο προβλέψιμες τις περιοχές ανάπτυξης των Ομάδων Μάχης του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ο Αντιναύαρχος  (Rear Adm.) Gene Black, Διοικητής της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου Truman ανέφερε σε δηλώσεις του ότι υπάρχουν νέες προκλήσεις για το προσωπικό καθώς εισάγεται σε νέα βάση η έννοια της ασφάλειας των επιχειρήσεων και σε «πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν».

Προηγουμένως το Αμερικανικό Ναυτικό ήταν πιο χαλαρό σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τις περιοχές ανάπτυξης των αεροπλανοφόρων. Σύμφωνα όμως με την νέα Στρατηγική Άμυνας, απαιτείται περισσότερη ασφάλεια προκειμένου να διατηρηθεί το στοιχείο του «επιχειρησιακού αιφνιδιασμού». Το νέο πλαίσιο επηρεάζει το προσωπικό σε ότι αφορά τη διάδοση πληροφοριών αλλά και τις οικογένειες του που πολλές φορές προγραμματίζουν ταξίδια σε προορισμούς που τα πλοία εκτελούν διαλείμματα για ανάπαυση και ανεφοδιασμό μέσα σε διάστημα 6-8 μηνών.

Πάντως το σημαντικό στοιχείο που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι η νέα στρατηγική ανάπτυξης για τις Ομάδες Μάχης αεροπλανοφόρων που προώθησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζίμ Μάτις, δίνει έμφαση σε μια πιο ευέλικτη δύναμη η οποία θα είναι «στρατηγικά προβλέψιμη» αλλά ταυτόχρονα και «επιχειρησιακά απρόβλεπτη».

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται πολύ λιγότερες επίσημες ανακοινώσεις για τη θέση των πλοίων σε σχέση με το παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι το Truman σάλπαρε από τη βάση του στο Ναύσταθμο του Norfolk στη Virginia των ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου – μόλις 38 μέρες από την προηγούμενη 6μηνη ανάπτυξη του.

 

 

 

Back to top button