Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Το SARISA SRS-1A με νέο φορέα εκτόξευσης στην EUROSATORY 2024

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με νέα εμφάνιση, παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού EUROSATORY 2024 το οπλισμένο drone τύπου SARISA SRS-1A, που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία SAS Technology. Το έκθεμα εντοπιζόταν στο περίπτερο της THALES Belgium και όχι στο Ελληνικό περίπτερο, δεδομένου ότι αφενός κάποιες ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται με ξένους οίκους που έχουν κρίνει θεμιτή την στενότερη σχέση μαζί τους, αφετέρου δεν έχουν τύχει απολύτως καμμίας υποστηρίξεως από το ΥΠΕΘΑ – αν δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και υπονόμευση…

Το οπλισμένο SARISA εμφανίσθηκε στο Παρίσι με φορτίο μίας ρουκέτας κατευθύνσεως λέιζερ FZ275 LGR των 2,75 ιντσών (70 χιλ.) σε φορέα εκτοξεύσεως RL275-1S. Ο νέος φορέας αναπτύχθηκε από την SAS Technology και είναι ο ίδιος με τον αρχικό που σχεδίασε η εταιρεία και χρησιμοποίησε στις αρχικές δοκιμαστικές βολές αλλά με νέο εξωτερικό “περίβλημα”. Πρόκειται για μια από τις επιλογές που ανέπτυξε η εταιρεία ώστε να μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου επιχειρησιακού φορέα στην Ελλάδα.

H THALES Belgium έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την SAS Technology, στην βάση της χρησιμοποιήσεως του SARISA ως εναερίου πλατφόρμας εκτοξεύσεως των ρουκετών που έχει αναπτύξει και διαθέτει στην αγορά η βελγική εταιρεία. Η συνεργασία, είχε γεννηθεί προ διετίας, σε επαφές που είχαν γίνει στην διάρκεια της EUROSATORY 2022.

O φορέας εκτοξεύσεως RL275-1S ξεχωρίζει λόγω της ενσωματώσεως οπτικού αισθητήρα στο κάτω μέρος του, για την στόχευση του όπλου. Αυτός μπορεί να έχει την διαμόρφωση που επιθυμεί ο πελάτης, με κάμερα ημέρας, θερμική για νυκτερινές επιχειρήσεις κ.λπ.

Το SARISA SRS-1A με ρουκέτες 2,75 ιντσών, “πλασσάρεται” στην διεθνή αγορά των οπλισμένων drone, στην κατηγορία των συστημάτων χαμηλού κόστους, σε επίπεδο χρησιμοποιούμενου οπλισμού. Τα drone που φέρουν όπλα βαρύτερα και μεγαλυτέρης καταστροφικής ικανότητος, έχουν το μειονέκτημα του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η απαίτηση υπάρξεως ικανού αποθέματος πυρομαχικών. Καθώς η τάση σήμερα είναι, τέτοια όπλα να τοποθετούνται ακόμη και σε ΤΟΜΑ, ως συμπληρωματικός οπλισμός, προκύπτει το ζήτημα της δημιουργίας ακόμη μεγαλύτερου αποθέματος πυρομαχικών για τις μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού.

Η πραγματικότητα αυτή εκτοξεύει το συνολικό κόστος που συνεπάγεται ο εξοπλισμός των μονάδων με ένα σύγχρονο κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα και λειτουργεί εις βάρος της καλύψεως ευρυτέρων αναγκών από λοιπές μονάδες Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων. Πλέον τούτου, ο σχετικώς περιορισμένος αριθμός “ακριβών” κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων, οριοθετεί τις ικανότητες διεξαγωγής παρατεταμένων επιχειρήσεων των μονάδων καθιστώντας ακόμη πιο αναγκαία την διάθεση και πιο φθηνών όπλων, σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, το SARISA SRS-1A με ρουκέτες 2,75 ιντσών επιτρέπει την απόκτηση οργανικής ικανότητος Εγγύς Αεροπορικής Υποστηρίξεως και πληγμάτων ακριβείας μονάδων Πεζικού, σε ευρύτερη κλίμακα. Ακόμη και στην περίπτωση απώλειας ενός drone, δεν χάνεται ένα πολύτιμο υψηλού κόστους πυρομαχικό αλλά ένα πολύ φθηνότερο, που βρίσκεται σε μεγαλύτερους αριθμούς διαθέσιμο στα πυρομαχικά Α΄ και Β΄ Γραμμής των μονάδων. Το χαμηλότερο βάρος δε, επιτρέπει σε μικρά κλιμάκια Πεζικού να μεταφέρουν ευχερέστερα τους απαραίτητους φόρτους πυρομαχικών και να αναπτύσσουν με μεγαλύτερη τακτική ευελιξία τα στοιχεία οπλισμένων SARISA.

Στην περίπτωση που το SARISA SRS-1A χρησιμοποιείται ως οργανικό μέσο από ναυτικές πλατφόρμες, η χρησιμοποίηση ρουκετών 2,75 ιντσών για την καταστροφή ναυτικών ασύμμετρων απειλών μη επανδρωμένων σκαφών σε μεγάλες αποστάσεις, είναι φθηνότερη. Με την χρησιμοποίηση αυτών, μπορεί να αντιμετωπισθεί μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων απειλών, εξοικονομώντας τα πιο ακριβά πυραυλικά αποθέματα του πλοίου. Χάρη δε στο συνολικότερο χαμηλό κόστος, καθίσταται δυνατός ο εφοδιασμός περισσότερων μικρών μονάδων με τέτοια συστήματα.

Συμφωνία πιστοποίησης του SRS-1A SARISA με ρουκέτα λέιζερ της THALES Belgium

 

 

Related Articles

Back to top button