Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Θανάσιμη ενέδρα στο Νίγηρα – Το πόρισμα του Πενταγώνου για την επίθεση που κόστισε τη ζωή τεσσάρων Αμερικανών Καταδρομέων

Ολοκληρώθηκε από το Πεντάγωνο η έρευνα για την ενέδρα στο Νίγηρα πριν από περίπου 2 χρόνια, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε 4 Αμερικανούς πρασινοσκούφηδες. Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες πληροφορίες και ταυτόχρονα προχώρησε στην απόδοση τιμητικών διακρίσεων στα ηρωικά στελέχη που έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος αντιμετωπίζοντας δραματικά υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις.

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 2017 όταν η ομάδα των μονάδων Special Forces του Στρατού των ΗΠΑ αντιμετώπισε σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις περί τους 100 εχθρικούς μαχητές του ISIS σε ενέδρα που έγινε μέσα στο έδαφος του Νίγηρα, κοντά στο χωριό Τονγκό-Τονγκό, περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα με το Μάλι.

Στους τέσσερις Αμερικανούς απονεμήθηκαν μετά θάνατον ανώτατες τιμητικές διακρίσεις, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του ηρωισμού τους. Συγκεκριμένα τον Αργυρό Αστέρα (Silver Star) έλαβαν οι Λοχίες (Staff Sgt) Dustin M. Wright και (Sgt) La David T. Johnson ενώ το Χάλκινο Αστέρα (Bronze Star) έλαβαν οι Λοχίες (Staff Sgt) Bryan C. Black και (Sgt 1st Class) Jeremiah W. Johnson.

Επιπλέον αποφασίστηκε ότι 4 ακόμη άνδρες που συμμετείχαν στην ίδια αποστολή και τα ονόματα τους δεν ανακοινώνονται (καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε ενεργό δράση) θα λάβουν ανώτατες τιμητικές διακρίσεις για επίδειξη ανδρείας στη μάχη ενώ ενεπλάκησαν με υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις!

Εκπρόσωποι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν επίσημα την παρασημοφόρηση (ως ύστατη απόδοση τιμών μετά θάνατον) των πεσόντων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αιτίες που οδήγησαν στην αποτυχία της μοιραίας επιχείρησης στο Νίγηρα. Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, κατέστη εφικτή η ενημέρωση των οικογενειών των πεσόντων στελεχών για τις ακριβείς συνθήκες που έχασαν τη ζωή τους.

Από το πόρισμα προκύπτει (πλέον και επίσημα) ότι οι τέσσερις άνδρες που έπεσαν από εχθρικά πυρά ανήκαν σε μια επίλεκτη ομάδα η οποία βρισκόταν σε αποστολή σύλληψης – εξόντωσης ενός ηγετικού στελέχους τρομοκρατικού πυρήνα, με το όνομα Ντουντούν Σεφού, που φερόταν να είχε εμπλακεί στην απαγωγή ενός Αμερικανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει το «Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα» (ΙΚΜΣ). Η επιχείρηση των Αμερικανών έγινε σε συνεργασία με τοπικές δυνάμεις ασφαλείας αλλά όλα πήγαν στραβά όταν η φάλαγγα οχημάτων στην οποία επέβαιναν έπεσε σε ενέδρα. Το μέγεθος της εχθρικής δύναμης ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο και οι τέσσερις πεσόντες Αμερικανοί, παρά τον όγκο πυρών που δέχτηκαν ανταπέδωσαν άμεσα προβάλλοντας ισχυρή αντίσταση. Τελικά όμως οι εχθρικές δυνάμεις διέρρηξαν τη γραμμή άμυνας που δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της επίθεσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης που όρισε η Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ (USAFRICACOM) η μάχη κράτησε περισσότερο από 20 λεπτά και η ομάδα των Αμερικανών προσπάθησε αρχικά να απεμπλακεί από τη φονική ζώνη. Η υπόλοιπη φάλαγγα φαίνεται ότι αποχώρησε άτακτα από το σημείο της επαφής με τις εχθρικές δυνάμεις κι έτσι το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι Λοχίες Wright, Black και Jeremiah Johnson, παρέμεινε εκτεθειμένο, με τους Αμερικανούς πλέον να μάχονται μόνοι τους τον εχθρό.

Ο Λοχίας Wright οδηγούσε το SUV με μικρή ταχύτητα ενώ οι Jeremiah Johnson και Black παρείχαν καλυπτικά πυρά. Το όχημα δέχθηκε καταιγισμό πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί πρώτος ο Black και τελικά να ακινητοποιηθεί. Τόσο ο Λοχίας Jeremiah Johnson όσο και ο Λοχίας Wright έμειναν δίπλα στον σύντροφό τους που έπεσε στο έδαφος, μέχρι που ο εχθρός πλησίασε τόσο πολύ που αναγκάστηκαν να απαγκιστρωθούν.

Σε απόσταση 85 μέτρων από το SUV, ο Λοχίας Jeremiah Johnson δέχθηκε πυρά και επίσης έπεσε στο έδαφος βαριά τραυματισμένος. Τότε ο Λοχίας Wright σταμάτησε και έτρεξε στο σημείο που έπεσε ο συνάδελφός του, προκειμένου να του παράσχει κάλυψη.

«Οι δύο άνδρες συνέχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά με τα τυφέκια Μ4 που ήταν οπλισμένοι, μέχρι τη στιγμή που ο Wright χτυπήθηκε και ο ίδιος από πυρά στο σημείο που επέλεξε να δώσει την τελική μάχη. Ο εχθρός σκότωσε και τους δύο στρατιώτες με όπλα μικρού διαμετρήματος», αναφέρει το πόρισμά.

Τα υπόλοιπα οχήματα της φάλαγγας σταμάτησε σε απόσταση 700 μέτρα από το σημείο της αρχικής ενέδρας, όταν δέχθηκε εκ νέου επίθεση. Ο Λοχίας La David Johnson εξάντλησε όλα τα πυρομαχικά του πολυβόλου M240B που χρησιμοποιούσε και ακολούθως άρπαξε ένα τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή M2010, συνεχίζοντας να βάλει εναντίον του εχθρού.

Για δεύτερη φορά η φάλαγγα έχασε τη συνοχή της, με αποτέλεσμα ο La David Johnson υπό καταιγιστικά πυρά να είναι αδύνατον να επιστρέψει στο όχημά του. Τελευταία φορά εθεάθη να βάλει εναντίον των εχθρικών δυνάμεων μαζί με δύο στρατιώτες του Νίγηρα. Και οι δύο προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά σκοτώθηκαν, με τον Αμερικανό λοχία να πολεμάει μέχρι τέλους τον αντίπαλο.

https://www.youtube.com/watch?v=X3fOJuiKa0k

Ο Λοχίας Johnson κινήθηκε για άλλα 445 μέτρα μέχρι να φτάσει σε ένα δέντρο που ήταν το μοναδικό σημείο που παρείχε κάλυψη. Εκεί συνέχισε να ανταποδίδει πυρά στον εχθρό, μέχρις ότου εμφανίστηκε ένα όχημα εξοπλισμένο με ένα βαρύ πολυβόλο DShK. Σύμφωνα με το πόρισμα: «Η θέση του Johnson δέχτηκε ισχυρά πυρά με άξονα από δυτικά και νότια, επιτρέποντας στις εχθρικές δυνάμεις να κυκλώσουν τη θέση του. Ο Λοχίας Johnson φονεύθηκε επίσης από πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος». Η σορός του εντοπίστηκε και ανακτήθηκε έπειτα από δύο ημέρες.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close