Θα αναλάβει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε κάποιες από τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει άμεσα ως επόμενος πρωθυπουργός, ώστε να περάσει άμεσα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό το μήνυμα της πραγματικής “νέας αρχής” για την κυβέρνηση και την χώρα. Όσοι είχαν “ψυχολογήσει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την περίοδο ακόμη της υπουργίας του στην κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν αντιληφθεί ότι στο μυαλό του βρίσκεται ως κεντρική ιδέα ένα ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, όπως σε πολλές προηγμένες χώρες. Όχι μόνο για λόγους εντυπώσεων και συμβολισμού αλλά και για λόγους ουσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης την αντίθεσή του με τον θεσμό του Αναπληρωτού Υπουργού, διευκρίνισε δε ότι θα υπάρχει απλώς μια εξαίρεση. «Ενδεχομένως να πρέπει να υπάρχει μια εξαίρεση, θα την καταλάβετε όταν τη δείτε», ανέφερε. Ποια θα είναι αυτή η θέση;
«Οι αναπληρωτές Υπουργοί είναι μια θέση που δεν κατάλαβα ποτέ – ένας Υπουργός που αναφέρεται στον Πρωθυπουργό, αλλά όχι στον προϊστάμενό του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά μία ερμηνεία της “αντιλήψεως” αυτής, η παρουσία Αναπληρωτή Υπουργού σε κάποιο υπουργείο, σημαίνει ότι ο κατέχον την θέση του υπουργού, είναι περίπου… διακοσμητικός. Από την άλλη, για να επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ ως πρωθυπουργός, να έχει έναν και μόνο Αναπληρωτή Υπουργό, σημαίνει ότι θα πρόκειται για ένα υπουργείο με πολύ ιδιαίτερο ρόλο.
Κι επειδή, κρίσιμο υπουργείο με “διακοσμητικό” υπουργό δεν είναι πράγματα που συμβαδίζουν, μόνο μία ερμηνεία μπορεί να δοθεί: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, θα αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Για τον λόγο αυτόν, θα τοποθετηθεί και ένας Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης, με αυξημένες αρμοδιότητες, στον οποίο θα υπάρχει “τυφλή εμπιστοσύνη”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να ενημερωθεί από τον ΥΕΘΑ τον Νοέμβριο του 2016. Οι εντυπώσεις που άφησε στους παρευρισκομένους αξιωματικούς, υπήρξαν κατά κοινή ομολογία κάτι παραπάνω από θετικές. Συναινετικός, σοβαρός και με αντίληψη των δεδομένων και καταστάσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η Εθνική Άμυνα δεν χωράει “εκπτώσεις” και ότι η κυβέρνησή στον τομέα αυτό έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Πάνω απ’ όλα, με την επιλογή του αυτή, θα επιδιώξει να περάσει ένα μήνυμα “επιστροφής στην ομαλότητα” και την… σοβαρότητα. Επειδή όμως η Άμυνα είναι “ακριβό σπορ”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι απαιτείται αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις της ποιότητος που ανέπτυξε η χώρα στην Μεταπολίτευση. Με τον νου του επικεντρωμένο στην Οικονομία και την Ανάπτυξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειρισθεί την κατάσταση σε έναν χώρο που δεν μπορεί να δεχθεί άλλες περικοπές, χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, κανείς άλλος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν μπορεί να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό…
Ως προς την επιλογή του προσώπου του ΑΝΥΕΘΑ, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να εικάσουμε ότι θα πρόκειται για απόστρατο στρατιωτικό υψηλού κύρους. Προφανώς, σε μια κυβέρνηση της οποίας ο αρχηγός οραματίζεται να φέρει την ανατροπή και το οριστικό διαζύγιο από την μιζέρια της αριστεράς που έφεραν σε όλα τα επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, ο ΑΝΥΕΘΑ θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με κάποια λάμψη και στο εξωτερικό.
Ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συγκεντρώνει τα παραπάνω κριτήρια. Ως ομιλητής στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ, ο στρατηγός έχει δώσει το “στίγμα” της προσεγγίσεώς του με την γαλάζια παράταξη. Λόγω της τεράστιας εμπειρίας του ως Πρόεδρος της MC της ΕΕ, εξασφαλίζει όχι μόνο το “κάτι (πολύ) παραπάνω” αλλά αδιαμφισβήτητο κύρος και αναγνώριση διεθνώς.
Μετά την 7η Ιουλίου, θα μάθουμε.