Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα σενάρια που εκτελέστηκαν στην άσκηση SOF μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας

Rheinmetall Lynx

Η συνεργασία Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδος – Βουλγαρίας βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξέλιξης τα τελευταία χρόνια με κοινές ασκήσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυεθνικό επίπεδο. Αυτή τη φορά η άσκηση «ΒΑLKAN SOLIDARITY-2019», η οποία διεξήχθη πρόσφατα επί ελληνικού εδάφους, περιλάμβανε σειρά σεναρίων και αντικειμένων στα οποία εκπαιδεύτηκε το προσωπικό SOF των δύο χωρών.

Όπως πληροφορηθήκαμε η συγκεκριμένη άσκηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή του νομού Δράμας (Νευροκόπι), στο χρονικό διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2019.  Σε αυτήν συμμετείχαν τμήματα από μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων που ανήκουν στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τμημάτων της 68ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων του Βουλγαρικού Στρατού.

Σε φωτογραφία που αποδέσμευσε το ΓΕΕΘΑ, η οποία λήφθηκε από όλους τους συμμετέχοντες μαζί με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, διακρίνεται τμήμα των Βουλγαρικών Ειδικών Δυνάμεων μαζί με μια ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που ανήκει στην Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη και από άλλες ελληνικές μονάδες SOF που δεν κατονομάζονται συμμετείχαν στην «ΒΑLKAN SOLIDARITY-2019», υποδηλώνοντας διευρυμένη συμμετοχή προσωπικού της ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ.

Εκτελέστηκαν αντικείμενα συνεκπαίδευσης σε:  

  • Εγγύς Υποστήριξη Μάχης.
  • Ελεύθερη πτώση με άλματα ελευθέρα HALO και HAHO.
  • Επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους.
  • Βολές ελεύθερων σκοπευτών.
  • Παροχή Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης.
  • Καταστροφές – χρήση εκρηκτικών.
  • Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (με συνεργασία JTAC και μαχητικών της ΠΑ). 

Το στάδιο που αφορούσε την καταρρίχηση από ελικόπτερα με την μέθοδο FAST ROPE (αν και αρχικά περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα) τελικά ματαιώθηκε εξαιτίας καιρικών συνθηκών αλλά πέραν τούτου, όλα τα προαναφερόμενα αντικείμενα εκτελέστηκαν με προφανές το ενδιαφέρον όλων των πλευρών που αποκομίζουν πολύτιμες εμπειρίες με την ευκαιρία τέτοιων συνεκπαιδεύσεων.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε ότι το ελληνικό προσωπικό που συμμετείχε προώθησε πνεύμα συνεργασίας, με όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους τους από τις Βουλγαρικές Ειδικές Δυνάμεις ενώ είχε ενδιαφέρον ο συνδυασμός τους, με δεδομένη τη χρήση διαφορετικών τεχνικών – τακτικών που η κάθε χώρα χρησιμοποιεί.

Από πλευράς σχεδιασμού και εκτέλεσης, το ΓΕΕΘΑ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο από την απόδοση και την ικανότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων σε όλες τις συνθήκες και σενάρια, κερδίζοντας έτσι το στοίχημα διατήρησης υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας.

Πάντως παρατηρείται ότι σε σχέση με αντίστοιχες προγενέστερες ασκήσεις, μάλλον στην περίπτωση αυτή επιχειρείται η τήρηση χαμηλού προφίλ. Στην λιτή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αναφέρθηκε μόνο ότι την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, o Α/ΓΕΕΘΑ παρέστη στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ) της διασυνοριακής άσκησης.

Τις δραστηριότητες της ΗΔΕ παρακολούθησαν από βουλγαρικής πλευράς o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Andrey Botsev ενώ πάντα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, «ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη συνεργασία των δύο κρατών, καθώς και το περιβάλλον ασφαλείας στα Βαλκάνια».

Related Articles

Back to top button