Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα Chinook καλύπτουν και πάλι την ανεπάρκεια του Κράτους και επιστρατεύονται εναντίον της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια

Rheinmetall Lynx

Τα Chinook του Ελληνικού Στρατού ρίχτηκαν για μια ακόμη φορά στη μάχη με τις φλόγες, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τις τραγικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος παρά τις διαδοχικές καταστροφές από πυρκαγιές επί σειρά ετών, αδυνατεί να υλοποιήσει το αυτονόητο.

Τη συγκρότηση μιας υπηρεσίας, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αποστολή, την εκτέλεση αεροπυρόσβεσης προκειμένου να επιτευχθεί υψηλή αποτελεσματικότητα, άμεση ικανότητα ταχείας αντίδρασης του κράτους σε καταστροφικά συμβάντα (όπως αυτό που βιώνει τα τελευταία 24ωρα ο πληθυσμός της Εύβοιας) με παράλληλο εξορθολογισμό χρήσης των υφιστάμενων περιορισμένων και πολύτιμων εναέριων μέσων του ΕΣ.

Τα τελευταία αφορούν το στόλο των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D/DG/SD Chinook, τα οποία συστηματικά κάθε καλοκαίρι αναλώνονται για αποστολές ρίψης νερού (εφόσον δεν υπάρχει άλλη επιλογή), παρά το γεγονός ότι είναι λιγοστά και υπερπολύτιμα εφόσον προορίζονται για εντελώς διαφορετικές αποστολές και καθήκοντα.

Φυσικά οι φωτογραφίες της φωτιάς στην Εύβοια που τραβήχτηκαν μέσα από το πιλοτήριο των Chinook που επιχειρούν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, μόνο δέος προκαλούν αφού αποτυπώνουν το μέτωπο της καταστροφής αλλά και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι χειριστές της Αεροπορίας Στρατού..

Οι πιλότοι των Chinook του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ), καλούνται για μια ακόμη φορά να κάνουν το καθήκον τους σε περίοδο κρίσης. Ο εχθρός είναι τα 4 μέτωπα πυρκαγιάς που εστιάζονται σε δύσβατα σημεία, δυο χιλιόμετρα από το χωριό Σταυρός καίγοντας συμπαγές δάσος. Το χωριό έχει εκκενωθεί, ωστόσο υπάρχουν χαράδρες με πολλές εστίες μεταξύ των χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, καθώς και Πλατανιά.

Πετώντας μαζί με τα πληρώματα τους – δηλαδή τους μηχανοσυνθέτες – καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (μέχρι και το τελευταίο φως) εκτελούν αποστολές υψηλής επικινδυνότητας με ρίψεις νερού από ειδικούς κάδους. Τη νύχτα και πάλι οι μηχανοσυνθέτες (δλδ οι ίδιοι άνθρωποι που πετάνε στις πολύωρες και εξουθενωτικές αποστολές αεροπυρόσβεσης), συνεχίζουν να εκτελούν καθήκοντα, προκειμένου να υποστηρίξουν μαζί με τους μηχανικούς τα ελικόπτερα, ώστε αυτά να είναι σε θέση να επιχειρήσουν και πάλι με το πρώτο φως..

Το επίπεδο προσφοράς είναι δεδομένο, με τα στελέχη να μην λογίζουν ούτε στιγμή κινδύνους και κόπωση. Όπως άλλωστε θα πράξουν και σε περίοδο πολέμου (αν και τέτοιες στιγμές που οι φλόγες κατακαίνε δέντρα, ζώα και περιουσίες, η χώρα είναι πρακτικά σε πόλεμο απέναντι σε καταστροφή που προκαλείται τόσο από εγκληματική αμέλεια όσο και από επιτήδειους εμπρηστές με σκοτεινά κίνητρα που εγκληματούν κατά πάντων).

Με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και εθελοντών στο έδαφος που δίνουν επίσης πολύ σκληρή μάχη στο έδαφος και τη συνδρομή εναέριων μέσων, ελπίζεται ότι θα καταπολεμηθούν και οι υφιστάμενες αναζοπυρώσεις, ώστε επιτέλους να τεθεί υπό έλεγχο ο πύρινος εφιάλτης που κατέκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 25.000 στέμματα δάσους.

Αμέσως μετά θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι έρευνες για την διακρίβωση των αιτιών της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΠΣ..

Στο μεταξύ σύμφωνα με μεσημεριανή ανακοίνωση του ΓΕΣ, στη μάχη με τη φωτιά στην περιοχή Μακρυμάλλη Εύβοιας διατέθηκαν από τον Στρατό Ξηράς:

  1. Δύο (2) Ελικόπτερα CH-47 CHINOOK τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις στις 13 και 14 Αυγ 19.
  1. Τέσσερις (4) ομάδες του Σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ». (40 άτομα ειδικά εκπαιδευμένα)
  1. Τέσσερις (4) προωθητές γαιών μαζί με τα ρυμουλκά τους και το αντίστοιχο προσωπικό.

Αποδείχτηκε δυστυχώς για πολλοστή φορά ότι η έναρξη της δασοπυροσβεστικής περιόδου σηματοδοτεί περίοδο αιχμής για την Αεροπορία Στρατού, όπου μονάδες της έχουν διευρυμένη εμπλοκή με κατακόρυφη αύξηση της πτητικής δραστηριότητας, παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιών σε ολόκληρη την επικράτεια ενώ συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια του έτους η παροχή εναέριων μέσων σε αποστολές αεροδιακομηδών από νησιά του Αιγαίου.

Τα κενά της Πολιτείας στη θέσπιση προϋποθέσεων για λειτουργία πολιτικής υπηρεσίας που θα είναι αρμόδια για ανάλογα καθήκοντα και ο εφοδιασμός της με προσωπικό και ιπτάμενα μέσα, είναι προφανή και τεράστια. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών που συστηματικά αγνόησαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα σήμερα η τραγική οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, να αποτρέπει εκ των πραγμάτων και την παραμικρή σκέψη για μεταστροφή προς ορθολογικά μοντέλα λειτουργίας υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

Το «μπαλάκι» έχει πέσει και πάλι στους ώμους των ΕΔ που καλούνται να συμβάλουν για να σώσουν περιουσίες και ζωές, αναλώνοντας όμως μέσα και προσωπικό σε αλλότρια καθήκοντα και μάλιστα σε μια περίοδο που ο μηχανισμός υποφέρει από τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης σε διαθεσιμότητες.

Ως αποτέλεσμα ο αμυντικός σχεδιασμός στερείται διαρκώς από πολύτιμα μέσα που κανονικά θα πρέπει να διατίθενται και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων ενώ εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι «υποφέρουν» οι διαθεσιμότητες, σε επίπεδα χαμηλότερα των συνολικών προσδοκιών που υπάρχουν για την ΑΣ σε ειρηνική περίοδο..

Tags

Related Articles

Back to top button
Close