Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τα 2+1 προγράμματα UAV του ΥΠΕΘΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε δύο προγράμματα προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και μια προσπάθεια ανάπτυξης που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο, αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το πρώτο πρόγραμμα σχετίζεται με την προμήθεια 2-3 συστημάτων MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα με την επικείμενη υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Πρόκειται για μεταχειρισμένα συστήματα τα οποία αποσύρονται από αμερικανική υπηρεσία και επιχειρούν στην Ελλάδα την τελευταία διετία, από την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα, όπου έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF). Eφόσον η προμήθεια εντάσσεται περίπου ως “πακέτο” στην διαπραγμάτευση περί της νέας συμφωνίας, είναι ενδιαφέρον να εξετασθεί η διάσταση του κόστους, δεδομένου ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες θα ήταν απολύτως φυσιολογικό να έχει τεθεί από ελληνικής πλευράς ζήτημα δωρεάν παραχωρήσεως.

Πώς θα “πετύχει” (και δεν θα ατυχήσει) το UAV νέας σχεδιάσεως του ΑΠΘ

To MQ-9 Reaper αναπτύσσει ταχύτητα πλεύσεως 150-170 κόμβων, έχει επιχειρησιακή οροφή 50.000 ποδών και αυτονομία 30 ωρών σε αποστολές ISR (Πληροφορίες, Επιτήρηση, Αναγνώριση). Σε εξωτερικούς φορείς μπορούν να μεταφερθούν αντιαρματικοί πύραυλοι HELLFIRE και βόμβες κατευθύνσεως λέιζερ των 500 λιβρών, συνολικού βάρους 1.700 κιλών.

Θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η παραχώρηση στην Ελλάδα Reaper με ικανότητα κρούσεως.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για προμήθεια Reaper στην Ελλάδα, προέκυψε αφότου έγινε γνωστό το 2017 η σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την ισραηλινή ΙΑΙ περί της χρονομίσθωσης (leasing) 7 συστημάτων Heron για 3ετή περίοδο, κόστους 34,5 εκατ. ευρώ. Αυτή η συμφωνία ψηθίσθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2018 από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής κι έκτοτε εκκρεμεί η υπογραφή της.

Το Heron έχει ταχύτητα πλεύσεως 60-80 κόμβων, επιχειρησιακή οροφή 30.000 ποδών και αυτονομία 45 ωρών. Η ακτίνα δράσεως ορίζεται σε 250 χλμ., όση η εμβέλεια της ζεύξεως επικοινωνίας σε γραμμή θέας (line of sight) που αυξάνεται σε 1.000 χλμ. εφόσον υπάρχει δορυφορικός έλεγχος. Ανάλογα ισχύουν για το Reaper, με την διαφορά ότι η ακτίνα δράσεως ανέρχεται σε 1.850 χλμ. υπό δορυφορικό έλεγχο.

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση για το Heron αφορά 3 συστήματα κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι λόγω της αμερικανικής παρεμβάσεως, έχει μειωθεί ο αριθμός των συστημάτων που θα περιληφθούν στην σύμβαση. Συγκρίνοντας τα δύο συστήματα ως προς τις επιδόσεις, ο ΥΕΘΑ είπε ότι το Reaper έχει “μεγαλύτερες όσον αφορά την εμβέλεια, καλύπτουν δηλαδή περισσότερο χώρο“.

OURANOS: Πρώτη πιστοποίηση ελληνικού UAV

Αναφορικώς με την προσπάθεια εγχώριας αναπτύξεως UAV, o YEΘΑ ανέφερε την συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση μέσω κονδυλίων της ΕΕ. Για τον λόγο αυτόν είχε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα. Μεγάλη συνδρομή παρέχουν οι στενοί συνεργάτες του γραφείου του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεως, οι οποίοι συνδυάζουν γνώση του χώρου των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να ενεργούν δραστηρίως και στοχευμένα.

Για τον ίδιο σκοπό, προ ημερών από το ΥΠΕΘΑ υπήρξε επαφή με τον καθηγητή Κυριάκο Υάκινθο, ο οποίος είναι επικεφαλής ομάδας του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα στην παρουσίαση πειραματικών πρωτοτύπων UAV.

H ομάδα παρουσίασε το 2016 το RX-1 και στην 83η ΔΕΘ πέρυσι, το RX-3 σχεδιαστικής αντιλήψεως Blended Wing Body, εκ του οποίου προέκυψε το RX-4 που παρουσιάσθηκε εφέτος στην 84η ΔΕΘ. Το RX-4, ενώ διατηρεί την ίδια βασική σχεδίαση, διαθέτει ικανότητα από/προσγειώσεως χάρη στην ενσωμάτωση ενός κυρίου και δύο δευτερευόντων κλινόντων στροφείων.

Το RX-4 μπορεί να δεχθεί φορτίο ηλεκτροπτικού συνόλου βάρους 4,5 κιλών και έχει αυτονομία 2 ωρών. Είναι δεδομένο ότι εμπίπτει στην κατηγορία των Τακτικών UAV και δεν συγκρίνεται από πλευράς επιδόσεων με τα UAV κατηγορίας Μέσου Ύψους Μακράς Αυτονομίας (MALE) στην οποία ανήκουν τα Reaper και Heron.

«Ελλάδα 2021»: Ας βάλουμε στόχους ένα ελληνικό όχημα, ένα φορτηγό, ένα UAV

 

Πώς θα “πετύχει” (και δεν θα ατυχήσει) το UAV νέας σχεδιάσεως του ΑΠΘ

Related Articles

Back to top button