Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συνεργασία με την… θυγατρική τους Lt-Pyrkal στην Αρμενία επιδιώκουν τα ΕΑΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα από τα ΕΑΣ, γνωστοποιείται η προσπάθεια αναπτύξεως συνεργασίας με την θυγατρική της LT-Pyrkal που εδρεύει στην Αρμενία. Δηλαδή για το… αυτονόητο, το οποίο προφανώς δεν απασχολεί ως τέτοιο μια μεγάλη κρατική εταιρεία.

Το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Το Γενικό Διευθυντή της LT-Pyrkal κ. Gagik Buniatyan υποδέχθηκαν στην Ελλάδα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στις αρχές Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο αναβάθμισης συνεργασίας μεταξύ των εταιριών.
Η θυγατρική των ΕΑΣ, LT-Pyrkal, με έδρα την Αρμενία, είναι πρωτοπόρος σε συστήματα οπτοηλεκτρονικής, φακών και laser με ισχυρό δυναμικό στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης και παρέχει εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Διοίκηση των ΕΑΣ, έχει ενεργοποιήσει το τελευταίο εξάμηνο τους διοικητικούς θεσμούς αλλά και το επιστημονικό προσωπικό της εταιρίας, ώστε να αναπτυχθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για την αμφίδρομη διακίνηση και επέκταση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη σύγχρονων προϊόντων.
Ο Γενικός Διευθυντής της LT-Pyrkal βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, όπου είχε συνεργασία με τις Γενικές Διευθύνσεις Έρευνας & Ανάπτυξης και Παραγωγής και τέθηκαν οι στόχοι για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου ΔΣ των ΕΑΣ, ο κ. Buniatyan ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ιστορία της LT-Pyrkal, την πορεία της συνεργασίας -που πρακτικά είχε παύσει τα περασμένα έτη- όπως και τις προοπτικές και τρέχοντα ζητήματα.
Στην ενημερωτική συνεδρίαση συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους και τα μέλη του ΔΣ της LT-Pyrkal που ορίζονται από ελληνικής πλευράς, ήτοι ο Αντιπρόεδρος των ΕΑΣ και της LT-Pyrkal κ. Χρήστος Πετράκος, ο Αν. Δνων Σύμβουλος των ΕΑΣ κ. Αναστάσιος Αντωνίου, ο Δντής Οικονομικών των ΕΑΣ κ. Ιωάννης Καπανταϊδάκης και ο κ. Οδυσσέας Κιτσάκης.
Μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση για τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την πρόσφατη συμμετοχή στην έκθεση Laser World of Photonics στο Μόναχο, στην οποία παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία από τα ΕΑΣ.
Κεντρικό συμπέρασμα όλων, είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό η συνεργασία, προς το αμοιβαίο εταιρικό όφελος“.

H Lt-Pyrkal με έδρα το Ερεβάν, ιδρύθηκε το 1999 μετά την υπογραφή στις 30 Ιουνίου 1999 συμβάσεως 15ετούς διαρκείας (1999-2013) του ελληνικού ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΒΕΤ με την αρμενική LAZERAYIN TEKHNIKA, βάσει της οποίας η τότε ΠΥΡΚΑΛ αγόρασε από την αρμενική εταιρεία τεχνογνωσία η οποία μεταβιβάσθηκε στο νέο σχήμα, στο οποίο η ελληνική εταιρεία απέκτησε το 49% των μετοχών, με τίμημα 276.000 $. Η Lt-Pyrkal θα κατασκεύαζε οπτικά και ηλεκτροπτικά εξαρτήματα καθώς και κρυστάλλους λέιζερ ενώ θα ανέπτυσσε συστήματα λέιζερ για αμυντικές, βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές. Η σύμβαση ύψους 2,5 δισ. δρχ. (7.251.000 $) περιελάμβανε την υλοποίηση 9 αναπτυξιακών προγραμμάτων. Όμως ενώ το ΥΠΕΘΑ κατέβαλε στην ΠΥΡΚΑΛ το συμφωνηθέν ποσό από απόρρητα κονδύλια, προέκυψαν στοιχεία περί πλαστρογραφήσεως των γραμματίων εισπράξεως (τα οποία έπρεπε να είχαν καταστραφεί) με αποτέλεσμα την πληρωμή και δεύτερη φορά του ανωτέρω ποσού, οπότε η υπόθεση οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη.

Από τα 9 αναπτυξιακά προγράμματα, το σημαντικότερο αφορούσε την ανάπτυξη ολοκληρωμένου και αυτοτελούς φορητού συστήματος λέιζερ υψηλής ισχύος εμβέλειας 2 χλμ. για την καταστροφή οπτικών/ ηλεκτροπτικών αισθητήρων (καταδείκτες λέιζερ, αισθητήρες λέιζερ πυραύλων κ.λπ.). Το πρόγραμμα είχε ενεργοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου 2002 αλλά το 2005 διαπιστώθηκαν προβλήματα τεχνικής φύσεως, με κυριότερο την εξεύρεση καταλλήλου συσσωρευτού, που διέκοψαν το πρόγραμμα.

Το βασικό στοιχείο της συνεργασίας των ΕΑΣ με την θυγατρική της, ήταν ότι ποτέ δεν έκανε κτήμα της η ίδια την τεχνογνωσία, ούτε υλοποιήθηκε κάποιο κοινό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Η Lt-Pyrkal πάντως, πέραν των εξαιρετικής ποιότητος κρυστάλλων που παράγει, έχει αναπτύξει μια περιορισμένη σειρά ηλεκτροπτικών αισθητήρων και συστημάτων επιτηρήσεως, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν και στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFENDORY 2006 όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο των ΕΑΣ, όπου φιλοξενούντο εκθέματα και της Lt-Pyrkal.

Ηλεκτροπτικός αισθητήρας της Lt-Pyrkal, όπως εκτέθηκε στο περίπτερο των ΕΑΣ στην DEFENDORY 2006. (ΣΔΒ @ 2006)

Τρεις δεκαετίες πριν: η κατάργηση της ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων (Β΄ Μέρος)

Η “πικρή” ιστορία των ελληνικών βομβιδοφόρων βλημάτων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close