Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συνέντευξη προέδρου ΣΕΚΠΥ: λείπει θεσμικό πλαίσιο και δομή για την Αμυντική Βιομηχανία

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τάσος Ροζολής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει για την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τον επαναεξοπλισμό της Ευρώπης και την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν. Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο για την αμυντική βιομηχανία με τη δημιουργία κρατικής δομής και μίλησε για την δυναμική που αναπτύσσουν οι ελληνικές εταιρείες και τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξής που έχουν.

Ειδικότερα μιλώντας για την δυναμική που αναπτύσσουν πολλές ελληνικές εταιρίες του χώρου τόνισε ότι «Τα τελευταία χρόνια λόγω του έντονου εξοπλιστικού προγράμματος που άρχισε να υλοποιείται υπήρξαν ευκαιρίες για συνεργασίες των ελληνικών εταιρειών με τους ξένους κατασκευαστές. Δε μπορούμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό αλλά θα μπορούσε να ήταν σημαντικότερο αν υπήρχε αυτό που λέμε τόσα χρόνια, ένα θεσμικό πλαίσιο, μια οργανωμένη δομή που να ασχολείται με την αμυντική βιομηχανία, με μια στρατηγική και όραμα».

«Βρισκόμαστε σε μια φάση δυναμικής αλλά με την κλασική ελληνική μέθοδο “ο καθένας μόνος του και όπου βγει”. Στην τελευταία έκθεση DEFEA που συνδιοργανώνει ο ΣΕΚΠΥ υπήρξαν πάνω από 15, σχεδόν 20 εταιρείες και οντότητες, που αναπτύσσει ο καθένας το δικό του drone χωρίς καμία σύνδεση μεταξύ τους και χωρίς καμία σύνδεση οργανωμένα με το ΥΠΕΘΑ. Ας δούμε τι κάνει το Ισραήλ και άλλες χώρες και να βγει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση όπου θα χρηματοδοτηθούν ομάδες εταιρειών, όχι καθένας μόνος, γιατί καταλήγουμε ο καθένας να έχει φτιάξει από ένα δικιάς του σχεδίασης drone το οποίο δε θα έχει αντίστοιχο βιομηχανικό μέλλον που θα μπορούσε να έχει».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ περί αμυντικής καινοτομίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Από αυτά που έχουμε δει στο Τύπο, έτσι όπως φαίνεται έχει μια καλή λογική αλλά δεν έχουμε όμως κάποια μεγαλύτερη ενημέρωση ή συνέργεια με το υπουργείο για να μπορώ να πω κάτι πιο συγκεκριμένα. Αυτό όμως που μας λείπει σαν χώρα δεν είναι ένας άνθρωπος που θα κάνει τον υφυπουργό αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια δομή που χρειάζεται, με ανθρώπους που θα ασχολούνται για χρόνια με αυτό το θέμα».

Μιλώντας για το πως πρέπει να κινηθεί η αμυντική βιομηχανία ώστε να αναπτυχθεί σημείωσε ότι «Βλέπουμε ότι σήμερα αναπτύσσεται καινούργιο ευρωπαϊκό άρμα μάχης, καινούργιο αεροσκάφος. Εκεί πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σαν χώρα, τη συμμετοχή δηλαδή σαν χώρα στην ανάπτυξη. Όπως για παράδειγμα πολύ σωστά είπε ο υπουργός, για πρώτη φορά το ακούμε, να μπούμε στις φρεγάτες μαζί με τους Αμερικανούς για τις Constellation. Aν αυτό υλοποιηθεί, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία και είναι αυτό που λέμε τόσα χρόνια: να μην είμαστε απλοί πελάτες αλλά να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη των μεγάλων οπλικών συστημάτων. Και από εκεί και πέρα να επικεντρωθούμε στα μικρά συστήματα. Τι εννοώ; Δεν έχει νόημα για την Ελλάδα να φτιάξει δικό της αεροσκάφος όπως κάνουν οι Τούρκοι. Έχει νόημα όμως να κάνουμε αυτό που κάνει το Ισραήλ, που αγοράζει αμερικανικά αεροσκάφη και βάζει πάνω δικά του ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, όπως επίσης κατασκευάζει συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους. Είναι κάτι αντίστοιχο, που η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει και να έχει μεγάλη επιτυχία.

Παρόλο για παράδειγμα, που με την αγορά των γαλλικών φρεγατών η ναυπήγησή τους δεν γίνεται στην Ελλάδα, γιατί και όταν το συζητούσαν δεν υπήρχα ναυπηγεία, έχουμε πάνω από 30 ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών. Για μένα θα είναι πλέον απαράβατος όρος της ελληνικής κυβέρνησης, οποιοδήποτε καράβι πάρει –και ο Σύνδεσμος δε θα πει ούτε τι καράβι θα πάρει ούτε από ποιον θα το πάρει– θα πρέπει να ναυπηγηθεί στην Ελλάδα και δε θα πρέπει να μείνουμε μόνο στο ναυπηγείο αλλά να έχουμε συμμετοχή και σε όλα τα άλλα συστήματα σκάφους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ και τη νέα κοινή στρατηγική που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία τόνισε: «Μέχρι τώρα, η λέξη “άμυνα” ήταν απαγορευμένη στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες γιατί θεωρούσαν ότι έχει τελειώσει το θέμα του πολέμου. Τώρα θα έχουμε ενοποιημένη κοινή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία και το πιο σημαντικό είναι αυτό που λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η ΕΕ πρέπει πλέον να ξοδεύει περισσότερα πιο στοχευμένα και ευρωπαϊκά. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του κακού γείτονα δυστυχώς, έχει μια τεράστια τεχνογνωσία, έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις και σε οπλικά συστήματα και σε προσωπικό πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε αυτή την ιδιαιτερότητα της χώρας μας να έχουμε τεράστια οφέλη.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΕΚΠΥ έχει 214 εταιρείες που έχουν ενταχθεί και είτε ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την άμυνα είτε ενδιαφέρονται και αυτό δείχνει την δυναμική. Είναι πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας και είναι σημαντικό να πω για να το ακούσουμε, επειδή λέμε ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε τίποτα, στην Ελλάδα παράγουμε τις μπαταρίες των υποβρυχίων των περισσότερων χωρών του κόσμου και των υποβρυχίων της Γαλλίας, κατασκευάζουμε το σκάφος όλων των Leopard, έχουμε ίσως στις τρεiς πρώτες στο κόσμο που κατασκευάζουν τα διόπτρες νυχτερινής όρασης και πολλές άλλες περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας και παράγει και θα μπορούσε να παράγει και περισσότερα».

Ούτε χειροβομβίδες… (“από το ράφι”)

Related Articles

Back to top button