Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Συνεργασία DIEHL και ERA για παθητικά συστήματα στο IRIS-T SLM

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Diehl Defence, υπέγραψε στις 6 Ιουνίου Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την τσέχικη ERA, μέλος του ομίλου OMNIPOL, για τη συνεργασία στον τομέα των παθητικών αισθητήρων και αισθητήρων επιτηρήσεως πολλαπλών δυνατοτήτων για επίγεια συστήματα αεράμυνας της Diehl Defense. Η ERA είναι εταιρεία με πεδίο εξειδικεύσεως τις τεχνολογίες αναγνωρίσεως πολλαπλών μορφών και πολυστατικότητας με εμπειρία στην ανάπτυξη αισθητήρων παθητικής επιτηρήσεως.

Το μνημόνιο συνεργασίας σημειώνει την πρόθεση των δύο εταιρειών να συμπληρώσουν τα χερσαία αντιαεροπορικά συστήματα (GBAD) της Diehl Defense, κυρίως το IRIS-T SLM, με το σύστημα Παθητικής Ιχνηλατήσεως ESM (PET)  της ERA. Σε συνδυασμό με το σύστημα Ιχνηλατήσεως Πολλαπλών Αισθητήρων (MST) της ERA, θα καταστεί εφικτή η συγχώνευση δεδομένων ενεργών και παθητικών αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο.

Η χρησιμοποίηση του PET σε συνδυασμό με συστήματα GBAD είναι αποδεδειγμένης αξίας. Επειδή ένας παθητικός αισθητήρας υπερέχει στην ανίχνευση, ιχνηλάτηση και αναγνώριση αεροπορικών στόχων (όπως μαχητικά αεροπλάνα και UAV) σε πραγματικό χρόνο, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη συμπλήρωση των ενεργών αισθητήρων που διαθέτουν τα συστήματα GBAD, δεδομένου και ότι τα τελευταία είναι ευάλωτο στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο.

Η ύπαρξη συστημάτων της ERA στην αρθρωτή αρχιτεκτονική του IRIS-T SLM, θα προσφέρει στα κράτη-πελάτες πρόσθετες επιλογές για τις μεμονωμένες διαμορφώσεις συστημάτων τους, παρέχοντας στην Diehl Defense ένα ευρύτερο πεδίο αγοράς. Επίσης, ως μέρος του μνημονίου συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα βοηθήσουν η μία την άλλη στις προσπάθειες εμπορικής προωθήσεως των συστημάτων GBAD πολλαπλών αισθητήρων, μεταξύ των οποίων και παθητικού.

Υπό το φως της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αεροπορικής Ασπίδας (ESSI) που υπεγράφη προ μηνών, η Diehl Defence φαίνεται να κινείται δυναμικά προς την βελτίωση της οικογενείας χερσαίων αντιαεροπορικών συστημάτων IRIS-T SL που προσφέρει. Με την προσθήκη επιλογών συνδυασμού και με συστήματα παθητικών αισθητήρων, η εν λόγω οικογένεια καθίσταται πληρέστερη και πιο ανταγωνιστική προς τους υποψηφίους αγοραστές. Ως πρώτη δε επιδίωξη, μπορεί να υποτεθεί ότι είναι η εμπορική προώθηση του IRIS-T SLM στην Τσεχία, η οποία έχει υπογράψει την συμφωνία ESSI. 

Σήμερα, το IRIS-T SLM προσφέρεται σε συνδυασμό με ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών TRML-4D και προαιρετικώς παθητικό ραντάρ Twinvis της γερμανικής HENSOLDT.

Η Ελλάδα στην European Sky Shield και η δυναμική του IRIS-T SL

Related Articles

Back to top button