Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Ρωσικό SU-30 αναχαιτίζει γαλλικά Rafale και KC-10 των ΗΠΑ στη Συρία

Rheinmetall Lynx

Και όμως συνέβη και αυτό! H ανάρτηση ενός βίντεο σε λογαριασμό Ρώσου χειριστή μαχητικών στο Instagram δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ ένα KC-10 της USAF να ανεφοδιάζει δύο μαχητικά Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας πάνω από τη Συρία.

Η απόσταση λήψης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2-3 μίλια από τη θέση του ιπτάμενου τάνκερ με αποτέλεσμα να γίνεται σαφές ότι το ρωσικό μαχητικό (πιθανότατα και με συνοδεία δεύτερου) πλησίασε σε πάρα πολύ μικρή απόσταση -ανενόχλητο- προκειμένου να «αναχαιτίσει» το ιπτάμενο τάνκερ των ΗΠΑ!

Ο ίδιος Ρώσος χειριστής που ανέβασε το σχετικό post, αναφέρει ότι το βίντεο ελήφθη στον εναέριο χώρο της Συρίας και εμφανίζει δύο Rafale σε διαδικασία ανεφοδιασμού από KC-10 ενώ δεν παρέχονται άλλες λεπτομέρειες για την ακριβή θέση και ημερομηνία που έγινε η λήψη.  

Αξιωματούχος του Πενταγώνου σχολίασε ότι ανάλογα περιστατικά με ρωσικά μαχητικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν σε συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων ΗΠΑ – Γαλλίας – Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης Αντιπτέραρχος Jeffrey L. Harrigian, είχε κατηγορήσει σε επίσημη ενημέρωση τη Ρωσία για πραγματοποίηση «αντιεπαγγελματικής αναχαίτισης» ενός KC-10 πάνω από τη Συρία το Μάιο του 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μαχητικό «Su-30 ή 35» ενεπλάκη σε περιστατικό με ένα KC-10 ενώ ακολούθησαν επίσημα διαβήματα προς τη Ρωσική Αεροπορία η οποία ζήτησε «συγγνώμη» για τη συγκεκριμένη αναχαίτιση.

Άγνωστο παραμένει αν αυτό το νέο βίντεο αφορά το συγκεκριμένο συμβάν η πρόκειται για ένα νέο. Το βέβαιο είναι ότι τα πληρώματα των τάνκερ που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Inherent Resolve» στη Συρία δεν πρέπει να νιώθουν και ιδιαίτερα ασφαλή καθώς στον συγκεκριμένο τομέα επιχειρήσεων, πετάνε διαρκώς οπλισμένα ρωσικά μαχητικά, τα οποία εξαιτίας των αυστηρών κανόνων εμπλοκής δεν μπορούν να διωχθούν για την αποφυγή θερμού επεισοδίου ΗΠΑ – Ρωσίας.

Φαίνεται όμως ότι ορισμένοι Ρώσοι πιλότοι δεν διστάζουν να πλησιάσουν… περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει αμερικανικά αεροσκάφη, προφανώς σε μια τακτική διατήρησης «υψηλού προφίλ παρουσίας». Κάτι που οπωσδήποτε έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Αμερικανούς αλλά προφανώς και τους Γάλλους αφού τα μαχητικά τους ήταν «εκτεθειμένα» στα ρωσικά Sukhoi ενώ βρίσκονταν σε διαδικασία εναέριου ανεφοδιασμού.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close