Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Στρατηγική συνεργασία με την Γερμανία στην Αμυντική Βιομηχανία – Εκσυγχρονισμός Leopard 1/2 σε πρώτη φάση

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στρατηγική κίνηση συνεργασίας στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και των επενδύσεων στην Αμυντική Βιομηχανία, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και γερμανικών εταιρειών, η οποία έχει ωριμάσει εάν ληφθούν υπ’ όψιν πληροφορίες από την Γερμανία για σχετικές επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC2022).

Όπως έχει ανακοινωθεί από γερμανικής πλευράς, ο ΥΕΘΑ είχε συνάντηση σήμερα με την Γερμανίδα ομόλογό του Λαμπρέχτ, με επίκεντρο της συζήτησης την κρίση με την Ρωσία αλλά και θέματα όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιμέρους ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Η γερμανική πλευρά σημειώνει ότι η παρουσία πλοίων του Γερμανικού Ναυτικού στην περιοχή, εξακολουθεί να αξιολογείται από τις δύο πλευράς ως σημαντική συνεισφορά.

Από την σημερινή συνάντηση του ΥΕΘΑ με την Γερμανίδα ομόλογό του στο Μόναχο.

Ο πρωθυπουργός όμως, είχε εξίσου σοβαρές συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους. Από αυτές, όλα δείχνουν ότι εξελίσσεται μια εξαιρετική σχέση συνεργασίας, η οποία θα αποφέρει την πλήρη στήριξη του Βερολίνου προς την Αθήνα σε θέματα ευρύτερης οικονομικής πολιτικής συνολικώς. Πληροφορίες από την γερμανική πλευρά, και με δεδομένη την παρουσία εκπροσώπων του γερμανικού βιομηχανικού χώρου και δη της αμυντικής βιομηχανίας στην MSC2022, αναφέρουν θετικά αποτελέσματα και από συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού και ΥΕΘΑ.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην DW, “…προσβλέπω σε χρήσιμες συναντήσεις με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας, δεδομένου ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και σε αυτό το πεδίο με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Άμυνας”.

Oι επαφές αυτές επισφραγίζουν το πολύ καλό κλίμα στο οποίο κινούνται πλέον οι δύο πλευρές, με σκοπό την επίλυση ζητημάτων που έχουν παραμείνει εκκρεμή επί μακρόν και με αποκρουστική την αντιπαραγωγική προοπτική της προσφυγής σε διεθνή δικαστήρια. Η προσέγγιση κατέστη δυνατή μετά από άκαρπες αλλεπάληλες προσπάθειες της γερμανικής πλευράς κατά το παρελθόν προς διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, οι οποίες αφορούσαν οφειλές της ελληνικής πλευράς από παλαιές συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού. Η παρούσα κυβέρνηση είναι η μόνη όλα αυτά τα χρόνια που επεδίωξε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων κατά τρόπον επωφελή για την χώρα, στάση η οποία έτυχε της εκτιμήσεως των μεγάλων γερμανών κατασκευαστών, οι οποίοι υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις έχουν ενημερώσει ότι είναι ανοικτοί για κάθε αμοιβαίως επωφελές σενάριο.

Από την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας.

Καθώς το αντικείμενο των εκκρεμοτήτων αφορούσε εξοπλισμούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι επιτυχείς χειρισμοί μέχρι το σημερινό αποτέλεσμα, πρέπει να πιστωθούν στον ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο ενώ και το Μαξίμου αποδεικνύει, όπως και με την περίπτωση της τεκτονικής αλλαγής AUKUS, ότι έχει τα απαραίτητα ανακλαστικά για να εκμεταλλευθεί ευμενείς συγκυρίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, βασική “προϋπόθεση” που ετέθη στους Γερμανούς, ήταν όχι μόνο ο εφοδιασμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υλικό τεχνολογίας αιχμής -αυτονόητο καθώς η γερμανική αμυντική βιομηχανία κατέχει εξέχουσα θέση- αλλά και ο συνδυασμός της όποιας συμφωνίας με σοβαρές γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η προεργασία, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα τους γερμανικούς κολοσσούς KMW και Rheinmetall, σε συναντίληψη πραγματοποιήσεως μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα, που δεν θα αφορά απλώς την δημιουργία μιας τυπικής βιομηχανικής μονάδας αλλά και μία υποδομή που θα αποτελεί “Κέντρο Αριστείας” στον τομέα, δηλαδή λειτουργία Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης. Η γερμανική προσέγγιση προβλέπει την λειτουργία της νέας βιομηχανίας στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, με δέσμευση μεταφοράς ήδη υφισταμένου έργου από τις γερμανικές γραμμές παραγωγής για την διεθνή αγορά, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Επειδή όμως ούτως ή άλλως, ανάγκες προμήθειας έχουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το έργο αυτό θα προστεθεί, όχι μόνο αποφέροντας παραγωγή σε βάθος χρόνου αλλά και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας οι οποίες σε μια πρώτη εκτίμηση μπορούν να ξεπεράσουν τις 1.000.  

Ο ΥΕΘΑ στο Μόναχο για την MSC2022.

Ο προσδιορισμός αντικειμένων συνεργασίας από την πλευρά του ΥΠΕΘΑ, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στην επεξεργασία προτάσεως που έχει κατατεθεί από την KMW και αφορά το αρματικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατού. Η πρόταση, προβλέπει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα 183 άρματα Leopard 2A4 και σε 190 άρματα Leopard 1A5, εξασφαλίζοντας αναβάθμιση του μείζονος αρματικού δυναμικού στην Ζώνη Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού. Το ΓΕΣ, εκλήθη να επεξεργαστεί την πρόταση και το αποτέλεσμα της επιτελικής επεξεργασίας σε μορφή Μελέτης, εγκρίθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. 

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά έγκυρες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι το επίπεδο εκσυγχρονισμού των Leopard 2A4 αποβλέπει στην έκδοση 2Α7V, δηλαδή την πλέον εξελιγμένη έκδοση που έχει αναπτυχθεί από την KMW για τον Γερμανικό Στρατό. Σημειώνεται ότι η πρόταση της KMW προβλέπει ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό τίμημα σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, η οποία από κάθε άποψη θεωρείται προνομιακή και αυτό είναι σαφής ένδειξη της εκτιμήσεως που τυγχάνει η βούληση της ελληνικής κυβερνήσεως να μετατρέψει την αποτυχία συνεννοήσεως του παρελθόντος σε υπόδειγμα επιτυχίας. 

Ως προς τα Leopard 1A5, το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην αναβάθμιση των σκοπευτικών του, που θα εξασφαλίσει ικανότητα εκτοξεύσεως δραστικού πυρός σε αποστάσεις πλέον των 3.000 μέτρων, όταν σήμερα αυτή ορίζεται στα 2.000 μέτρα!

Ο CEO της Rheinmetall σε τελετή εγκαινίων βιομηχανικής μονάδας στην Ουγγαρία.

Από πλευράς Rheinmetall, προτείνεται για τον Ελληνικό Στρατό η προμήθεια του ΤΟΜΑ Lynx, που όλα δείχνουν ότι θα κυριαρχήσει στην διεθνή αγορά, με παραγωγή φυσικά στην Ελλάδα. Με το Lynx, το ελληνικό Πεζικό και συγκεκριμένα οι Μηχανοκίνητοι Σχηματισμοί του Δ΄ Σώματος Στρατού, θα αντικαταστήσουν τα ΤΟΜΠ τεχνολογίας της δεκαετίας του 1950 με τα οποία επιχειρούν.

Κύριο συστατικό των προτάσεων που έχουν φέρει κοντά τις δύο πλευρές, είναι ότι αμφότερες τις αντιμετωπίζουν ως πραγματικές επενδύσεις, για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την βελτίωση της βιομηχανικής βάσης της Ελλάδας. Οι Γερμανοί, βασισμένοι στην εμπειρία του παρελθόντος, βλέπουν στην Ελλάδα ευμενείς προϋποθέσεις δυναμικής συνεργασίας επ’ ωφελεία και των δικών τους εξαγωγών προς την διεθνή αγορά, μοντέλο το οποίο ήδη λειτουργεί αφού το άρμα Leopard 2 κατασκευάζεται σε μεγάλο βαθμό από ελληνικές εταιρείες. Από την άλλη πλευρά, με βάση την εμπειρία από το πρόγραμμα βιομηχανικής συνεργασίας στο πλαίσιο προμήθειας των Leopard 2 HEL για τον Ελληνικό Στρατό, οι Γερμανοί είναι απολύτως βέβαιοι και εγγυώνται ότι τα νέα προγράμματα θα εμπλέξουν μεγάλο αριθμό ελληνικών εταιρειών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, προσφέροντας έργο σε βάθος χρόνου και με προοπτικές λόγω της δυναμικής εξαγωγών για την διεθνή αγορά.

Το Lynx KF41 προτείνει η Rheinmetall στον Ελληνικό Στρατό

 

Related Articles

Back to top button