Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πυκνώνουν οι συναντήσεις και επαφές με ισραηλινές εταιρείες που κατασκευάζουν οπλικά συστήματα αιχμής και έχουν αρχίσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιτελών, για την διερεύνηση τρόπων αποφασιστικής αναβαθμίσεως της ισχύος πυρός και των τριών Κλάδων.
Ενώ για την Αεροπορία και τον Στρατό υπάρχουν ευάριθμες επιλογές που εξετάζονται, στον τομέα του Ναυτικού τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα. Ωστόσο, κάποια ισραηλινά όπλα που αναπτύχθηκαν κατά βάση για τον εφοδιασμό χερσαίων δυνάμεων, εξελίχθηκαν στον χρόνο και για εφαρμογές στον ναυτικό πόλεμο. Τυπικό δείγμα, αποτελεί το κατευθυνόμενο βλήμα Spike στις εκδόσεις ER και NLOS, για το οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση μέσω τηλεδιασκέψεως από εκπρόσωπο της Rafael στο ΓΕΝ. Η παρουσίαση σε επιτελείς πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου και αφορούσε τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Συστήματος Διεύθυνσης Βολής Κατευθυνόμενου Βλήματος (Κ/Β) «Spike ER/NLOS (Naval version)».
Εκτενή ανάλυση για τις επιλογές οπλισμού μικρών μονάδων κρούσεως είχαμε στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τεύχος 42, όπου προσεγγίσθηκε το ζήτημα υπό το πρίσμα της επικειμένης ενεργοποιήσεως των Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V που παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό. Η έκδοση Spike ER σε ναυτική χρήση, φέρεται στο ολοκληρωμένο Ναυτικό Πυραυλικό Σύστημα Πολλαπλών Σκοπών Typhoon MLS–ER, που έχει επιλεγεί ήδη από το Ναυτικό των Φιλιππινών προς εξοπλισμό σκαφών μήκους 16,5 μέτρων και εκτοπίσματος 19 τόννων. Ο ελαφρύς σταθεροποιημένος εκτοξευτής στον οποίο φέρονται 4 πύραυλοι, συνεργάζεται με σύνολο ηλεκτροπτικών αισθητήρων Toplite επί του σκάφους, για τον εντοπισμό του στόχου.
O Spike ER είναι μήκους 167 εκ., βάρους 34 κιλών συσκευασμένος, έχει δραστικό βεληνεκές 8.000 μέτρων, το οποίο στην τελευταία έκδοση ER2 φτάνει στα 10.000 μέτρα. Το βλήμα συνδυάζει ανιχνευτή υπερύθρου απεικονίσεως (IIR) και ζεύξη δεδομένων οπτικής ίνας, μέσω της οποίας γίνεται η κατεύθυνση, επιτρέποντας δυνατότητα για επανακατεύθυνση σε άλλον στόχο στην διάρκεια της πτήσεως. Υπάρχει επίσης δυνατότητα εκτοξεύσεως του βλήματος, με εγκλωβισμό του στόχου από τον χειριστή αμέσως μετά.
Η έκδοση Spike–NLOS, που στην ναυτική έκδοση αποτελεί μέρος του Ναυτικού Πυραυλικού Συστήματος Υψηλού Αντικτύπου Μέσης Αποστάσεως Typhoon-NLOS, είναι αυξημένων επιδόσεων. Επιτρέπει επίθεση σε στόχους εκτός σκοπευτικής ευθείας (Non Line of Sight), το βλήμα είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους, βάρους 70 κιλών και το βεληνεκές του ανέρχεται σε 25.000 ή 30.000 μέτρα κατά άλλες πηγές. Για την κατεύθυνση μέχρι την απόσταση των 8.000 μέτρων χρησιμοποιείται ζεύξη δεδομένων οπτικής ίνας αλλά στην συνέχεια η ίνα αποκόπτεται και τίθεται σε λειτουργία ασύρματη ζεύξη, επιλογή απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί εκτεταμένο βεληνεκές.
Το Typhoon-NLOS μπορεί να εγκατασταθεί σε σκάφη, σε δύο διαμορφώσεις: είτε σε “πύργο”-εκτοξευτή με 8 βλήματα, είτε σε τηλεχειριζόμενη σταθεροποιημένη έδρα με συνδυασμό 2 βλημάτων και πυροβόλου μέχρι διαμετρήματος 30 mm. Η πρώτη έκδοση βρίσκεται σε υπηρεσία σε Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης Saar 62 του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Ισραηλινοί δεν έχουν αποκαλύψει το βάρος των πολεμικών κεφαλών που φέρουν το Spike ER και το Spike-NLOS. Το τελευταίο ωστόσο, είναι φυσιολογικό να συνοδεύεται από πολεμική κεφαλή μεγαλύτερου βάρους εν σχέσει με το αντιαρματικό βλήμα HELLFIRE και ως εκ τούτου, είναι όπλο μεγαλύτερης καταστροφικότητος.
Είναι προφανές ότι το εκτεταμένο βεληνεκές του Spike-NLOS αναβαθμίζει σοβαρά την ισχύ πυρός σε μικρές μονάδες, επιλύοντας και το πρόβλημα της προσκτήσεως στόχων που βρίσκονται αγκιστρωμένα σε βραχώδεις ακτές ή επιδιώκουν την “κάλυψή” τους από αισθητήρες ραντάρ παραμένοντας πλησίον παραλίων. Μικρές μονάδες όπως τα ΣΑΠ της ΔΥΚ ή και οι κανονιοφόροι, με μια πιθανή αφαίρεση του πρυμναίου πυροβόλου 40 mm, θα μπορούσαν να αποκτήσουν άκρως υπολογίσιμη ισχύ πυρός.
Tην επιχειρησιακή αναγκαιότητα των Ισραηλινών για αφανισμό τεθωρακισμένων σχηματισμών από αποστάσεις ασφαλείας, εκ της οποίας προέκυψε η ανάπτυξη του Spike-NLOS, αναλύσαμε εκτενώς στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2015-2016. Επί της ουσίας, με ένα τέτοιο όπλο, μπορεί να “σφραγιστεί” το μέτωπο του Έβρου ενώ στο Αρχιπελαγικό περιβάλλον του Αιγαίου, οι νησιωτικές φρουρές αλλά και οι ευνοούμενες μικρές μονάδες κρούσεως του Πολεμικού Ναυτικού, να απαγορεύσουν πλήρως την θαλάσσια λωρίδα προ των Μικρασιατικών παραλίων.