Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Rheinmetall: στα 40 δισ. ευρώ ο συσσωρευμένος όγκος έργου

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Rheinmetall AG, στο Ντίσελντορφ, έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024 με συνεχή αύξηση των πωλήσεων και σημαντικά υψηλότερα έσοδα. Οι θετικές επιχειρηματικές επιδόσεις εξακολουθούν να οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τις συναλλαγές με τις ένοπλες δυνάμεις στη Γερμανία και τα κράτη-εταίρους της, καθώς και από τις δραστηριότητες υποστήριξης της Ουκρανίας. Ο Όμιλος πέτυχε διψήφια αύξηση πωλήσεων χάρη στη σταθερά δυναμική κατάσταση της αγοράς και τη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η ισχυρή θέση της Rheinmetall στον κλάδο των πυρομαχικών αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στην έντονη αύξηση των κερδών.

Υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς και της σταθερά θετικής κατάστασης των παραγγελιών, η διοίκηση επιβεβαιώνει τις τρέχουσες οδηγίες της για την αύξηση των πωλήσεων και το λειτουργικό περιθώριο του Ομίλου.

Ο Armin Papperger, Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall AG, σχολίασε: «Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους ετήσιους στόχους μας για βιώσιμη, κερδοφόρα ανάπτυξη. Μεγάλος αριθμός εθνών έχει ανάγκη την Rheinmetall, τώρα και στο μέλλον, για να ικανοποιήσει την απότομη αύξηση της ζήτησης για στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι συμφωνίες-πλαίσιο μεγάλου όγκου μάς παρέχουν μια καλή συσσώρευση παραγγελιών και διασφαλίζουν τη αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας για παρατεταμένη περίοδο. Κοιτάζοντας επίσης το μέλλον, αναμένουμε παραγγελίες για περαιτέρω βασικά έργα από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ».

Ο Armin Papperger σχολίασε: «Είδαμε τα σημάδια των καιρών από νωρίς και σχεδιάσαμε τη σωστή πορεία. Η απορρόφηση του ισπανικού κατασκευαστή πυρομαχικών Expal Systems προχωρά ομαλά και μας επιτρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά την παραγωγική ικανότητά μας. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τη θέση μας ως κορυφαίος ευρωπαϊκός κατασκευαστής πυρομαχικών με νέες εγκαταστάσεις παραγωγής σε πολλές χώρες. Συμβάλλουμε έτσι ουσιαστικά στη διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας και στην εξασφάλιση της επειγόντως απαραίτητης αναπλήρωσης των αποθεμάτων για τους εταίρους του ΝΑΤΟ».

«Είμαστε σημαντικός παίκτης και στον πολιτικό τομέα και αναμένουμε τεράστιες δυνατότητες για τις καινοτόμες εξελίξεις του Ομίλου. Ως ηγέτης της τεχνολογίας, είναι επίσης κεντρικής σημασίας για εμάς να συμβάλλουμε στην επανάσταση της κινητικότητας και να κάνουμε κρίσιμη πρόοδο στη χρήση της ενέργειας υδρογόνου με τις φιλόδοξες λύσεις μας», πρόσθεσε ο Armin Papperger.

Όμιλος Rheinmetall: Αύξηση πωλήσεων 16% – Η υποψηφιότητα της Rheinmetall αυξάνεται κατά 27% περίπου

Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 218 εκατ. ευρώ ή 16% στα 1.581 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 (προηγούμενο έτος: 1.363 εκατ. ευρώ). Προσαρμοσμένες για συναλλαγματικές επιδράσεις, οι πωλήσεις ήταν πάνω από 17% υψηλότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Το 77% των πωλήσεων έγινε στο εξωτερικό.

Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 134 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024, αυξημένα κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ή 60% σε σχέση με το ποσό των 83 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Η βελτίωση των λειτουργικών κερδών σχετίζεται ιδίως με την ισχυρή συμβολή της Rheinmetall Expal Munitions, η οποία εξαγοράστηκε το προηγούμενο έτος. Το λειτουργικό περιθώριο του Ομίλου βελτιώθηκε σημαντικά κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024 (προηγούμενο έτος: 6,1%).

Τα κέρδη ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν ελαφρά από 1,21 ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε 1,13 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού 2024 καθώς τα κέρδη μετά από φόρους που αναλογούν στους μετόχους της Rheinmetall AG ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Οι λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 82 εκατ. ευρώ σε -187 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά από -105 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η επιδείνωση των λειτουργικών ελεύθερων ταμειακών ροών σχετίζεται ιδιαίτερα με την αύξηση των αποθεμάτων και των ταμειακών κεφαλαιουχικών δαπανών.

Η αξία της υποψηφιότητας Rheinmetall αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε ετήσια βάση στα 3.933 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 (προηγούμενο έτος: 3.104 εκατομμύρια ευρώ). Η αύξηση οφείλεται σε παραγγελίες από τη Γερμανία, την Εγγύς Ανατολή και ειδικότερα την Αυστραλία. Επιπλέον, τα ισπανικά πυρομαχικά Rheinmetall Expal συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη. Η υποψηφιότητα της Rheinmetall περιλαμβάνει κλασικές εισερχόμενες παραγγελίες καθώς και τον όγκο από μελλοντικές ανακλήσεις βάσει νέων συμφωνιών-πλαισίων που συνάπτονται με στρατιωτικούς πελάτες και νέες συμβάσεις με πολιτικούς πελάτες (υποψηφιότητες).

Το συσσωρευμένο έργο (backlog) της Rheinmetall αυξήθηκε σημαντικά κατά περίπου 43% σε ετήσια βάση από 28,2 δισ. ευρώ σε 40,2 δισ. ευρώ (31 Μαρτίου). Εκτός από τις διαθέσιμες παραγγελίες, το συσσωρευμένο έργο της Rheinmetall περιλαμβάνει επίσης τις αναμενόμενες ανακλήσεις από συμφωνίες-πλαίσιο που έχουν τεθεί σε ισχύ με στρατιωτικούς πελάτες και τις δυνατότητες από συμβάσεις με πολιτικούς πελάτες.

Αλλαγή στη δομή του Ομίλου

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο πολιτικός τομέας της Rheinmetall αναδιαρθρώθηκε, συνδυάζοντας «Αισθητήρες και ενεργοποιητές» και «Υλικά και Εμπόριο» για να σχηματίσουν τα νέα Συστήματα Ενέργειας. Η Rheinmetall κάνει αυτό το βήμα προκειμένου να συνδυάσει πιο αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά της μοντέλα και την καινοτομία στις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα Συστήματα Ισχύος αποτελούν την οργανωτική ομπρέλα στη Rheinmetall για βασικές τεχνολογικές ικανότητες σε μη στρατιωτικές αγορές. Αυτά κυμαίνονται από τον παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης και τις εμπορικές δραστηριότητες ως τις νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο, η υποδομή φόρτισης και η ελαφριά κατασκευή μέχρι τα συστήματα θέρμανσης του σπιτιού.

Συστήματα οχημάτων: Το συσσωρευμένο έργο της Rheinmetall αυξάνεται σημαντικά κατά 33% από έτος σε έτος

Οι πωλήσεις στα συστήματα οχημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται κυρίως σε στρατιωτικά τροχοφόρα οχήματα, αυξήθηκαν κατά 31 εκατ. ευρώ ή περίπου 7% σε ετήσια βάση στα 493 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Η αύξηση των πωλήσεων σχετίζεται με έργα κυρίως παράδοσης τακτικών οχημάτων.

Η υποψηφιότητα της Rheinmetall –το σύνολο των παραγγελιών και ο όγκος των νέων συμφωνιών-πλαισίων με στρατιωτικούς πελάτες– αυξήθηκε κατά 301 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 929 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη παραγγελία είναι η σύμβαση παροχής υπηρεσιών που έχει ήδη εκδοθεί για το βαρύ οπλοφόρο Boxer, το οποίο έχει καθαρή αξία άνω των 620 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τω μεταξύ, η ίδια περίοδος του προηγούμενου έτους καθορίστηκε από πολλές μεγάλες παραγγελίες, ιδίως την αναβάθμιση Leopard 2 για τη Νορβηγία, την αναβάθμιση οχήματος μάχης πεζικού Puma για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και την υποψηφιότητα πλαισίου για στρατιωτικά φορτηγά στην Αυστρία. 

Το σωσσωρευμένο έργο της Rheinmetall –το σύνολο των υπογεγραμμένων συμβάσεων και οι αναμενόμενες ανακλήσεις από συμφωνίες-πλαίσιο με στρατιωτικούς πελάτες– αυξήθηκε κατά 4.208 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου 33% από έτος σε έτος, στα 16.866 δισεκατομμύρια ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν από 43 εκατ. ευρώ σε 38 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται ουσιαστικά στη μείωση των παραγγελιών υψηλού περιθωρίου. Το λειτουργικό περιθώριο μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο 7,7% (9,2%).

Όπλα και πυρομαχικά: Οι εκκρεμότητες υπερδιπλασιάζονται σε περίπου 12 δισ. ευρώ

Τα όπλα και τα πυρομαχικά πραγματοποίησαν πωλήσεις 362 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους κατά 149 εκατομμύρια ευρώ ή 70%. Η αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σχετίζεται ιδίως με τις υψηλότερες ανακλήσεις πυρομαχικών από πελάτες. Τα βασικά έργα περιελάμβαναν παραγγελίες πυροβολικού για τη Γερμανία και την Ουκρανία. Η αύξηση των πωλήσεων περιλαμβάνει 101 εκατ. ευρώ από τη Rheinmetall Expal Munitions, η οποία αποκτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2023 και συνεπώς συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των πωλήσεων. Οι ενδοομιλικές πωλήσεις ανήλθαν σε 29 εκατ. ευρώ από αυτό.

Η υποψηφιότητα της Rheinmetall ανήλθε σε 836 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (595 εκατ. ευρώ). Υπήρξαν σημαντικές νέες παραγγελίες στη Rheinmetall Expal Munitions. Περαιτέρω ανάπτυξη σημειώθηκε στις χώρες της Εγγύς Ανατολής και στην Αυστραλία, ιδίως με προϊόντα έμμεσων πυρών.

Το συσσωρευμένο έργο της Rheinmetall υπερδιπλασιάστηκε, αυξάνοντας κατά 6.394 εκατ. ευρώ ή περίπου 123% στα 11,6 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024 (προηγούμενο έτος: 5,2 δισ. ευρώ). Ο κύριος παράγοντας που οδήγησε σε αυτό ήταν η υπογραφή δύο πολυετών συμφωνιών-πλαισίων πυρομαχικών το δεύτερο εξάμηνο του 2023 για τον Γερμανό πελάτη και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, αυξάνοντας κατά 30 εκατ. ευρώ ή 129% στα 53 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 23 εκατ. ευρώ). Παρά το υψηλότερο κόστος προσωπικού και μη προσωπικού, το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε σημαντικά από περίπου 11% σε περίπου 15%. Αυτό περιλαμβάνει συνεισφορά στα κέρδη ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ από τη Rheinmetall Expal Munitions.

Electronic Solutions: Αύξηση πωλήσεων 26%

Η Electronic Solutions, η οποία παράγει λύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης των ενόπλων δυνάμεων, του εξοπλισμού πεζικού, της αεράμυνας και της προσομοίωσης, αύξησε τις πωλήσεις της κατά περίπου 26% ή 59 εκατ. ευρώ σε 287 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού 2024 (προηγούμενο έτος: 227 ευρώ εκατομμύριο). Αυτή η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται ουσιαστικά στο κινητό σύστημα αεράμυνας Skyranger 30 για τον Γερμανό πελάτη και άλλα μερίδια παράδοσης για το μαχητικό όχημα πεζικού Puma.

Ως αποτέλεσμα της πενταπλάσιας αύξησης των εισερχόμενων παραγγελιών, η υποψηφιότητα της Rheinmetall αυξήθηκε από 339 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους σε 1.812 εκατ. ευρώ. Βασικές εισερχόμενες παραγγελίες τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 αφορούσαν τη σύμβαση ανάπτυξης για το σύστημα προστασίας αεράμυνας μικρής και πολύ μικρής εμβέλειας και τη συμφωνία παράδοσης για το κινητό σύστημα αεράμυνας Skyranger 30 για τον Γερμανό πελάτη. Το συσσωρευμένο έργο της Rheinmetall ανήλθε σε 5.751 εκατ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 2.129 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος (3.622 εκατ. ευρώ).

Τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 μετά από 12 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το λειτουργικό περιθώριο αυξήθηκε στο 6,0% ως αποτέλεσμα των πωλήσεων (προηγούμενο έτος: 5,4%).

Power Systems: Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 29%

Οι πωλήσεις στα συστήματα ισχύος, στα οποία η Rheinmetall δεσμεύει την τεχνολογική της τεχνογνωσία για μη στρατιωτικές αγορές, ήταν σταθερές από έτος σε έτος στα 541 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 541 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των πωλήσεων στην περιοχή των ΗΠΑ αντιστάθμισε τη μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη. Οι δεσμευμένες δραστηριότητες μειώθηκαν σημαντικά από έτος σε έτος στα 620 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του οικονομικού 2024 (προηγούμενο έτος: 1.230 εκατ. ευρώ). Η συσσωρευμένη υποψηφιότητα μειώθηκε κατά 3% στα 8.461 εκατομμύρια ευρώ στις 31 Μαρτίου 2024 (προηγούμενο έτος: 8.741 εκατομμύρια ευρώ).

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 29% στα 31 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 (προηγούμενο έτος: 24 εκατ. ευρώ). Η αύξηση οφείλεται στη θετική επίδραση των υψηλότερων τιμών πώλησης και του καλύτερου μείγματος προϊόντων. Η βελτίωση του αποτελέσματος στα ίδια κεφάλαια μιας κινεζικής κοινοπραξίας είχε επίσης θετική επίδραση στα λειτουργικά κέρδη. Επομένως, το λειτουργικό περιθώριο είναι 5,8% (προηγούμενο έτος: 4,5%).

Outlook: Επιβεβαιώθηκε η τρέχουσα καθοδήγηση για το έτος

Η Rheinmetall επιβεβαιώνει την τρέχουσα καθοδήγηση της για το έτος μετά τους πρώτους τρεις μήνες του δημοσιονομικού 2024.

Οι ετήσιες πωλήσεις του Ομίλου Rheinmetall αναμένεται να αυξηθούν σε επίπεδο περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ το οικονομικό 2024 (πωλήσεις το οικονομικό 2023: 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ). Με βάση αυτή την καθοδήγηση πωλήσεων και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος διακράτησης, η Rheinmetall αναμένει βελτίωση των λειτουργικών κερδών του Ομίλου και του λειτουργικού περιθωρίου περίπου 14% ως 15% το οικονομικό 2024 (περιθώριο στη χρήση 2023: 12,8%).

Η αντεπίθεση της MBDA στα αντιαρματικά όπλα και οι συνεργασίες με την Ελλάδα

Related Articles

Back to top button